Ladang babi di Melaka diwarta kawasan wabak berjangkit

Kerajaan Melaka mengiisytiharkan 35 ladang ternakan babi sekitar Paya Mengkuang, Masjid Tanah sebagai kawasan wabak berjangkit.

Pewartaan itu berkuat kuasa serta-merta selepas mencapai keputusan dalam Mesyuarat Mingguan Exco negeri, ia ekoran penularan penyakit Demam Babi Afrika (ASF) dalam kalangan haiwan ternakan terbabit, sejak bulan lalu.

Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali, berkata menerusi warta itu, semua ladang ternakan babi di kawasan berkenaan akan dikawal ketat, termasuk urusan berkaitan keluar masuk haiwan terbabit.

“Kita bersetuju mewartakan kawasan ternakan itu dan kawalan ketat akan diambil di kawasan terbabit bagi mengekang wabak ASF terus merebak,” katanya dipetik laporan BH.

Wabak ASF dikesan sejak 24 Disember lalu di tujuh ladang babi di Paya Mengkuang oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

Ia selepas pihak jabatan berkenaan menerima laporan daripada penternak yang terbabit dan pengesahan sampel diuji di Makmal Veterinar Sepang pada 20, 22 dan 23 Disember lalu.

Sementara itu, Sulaiman berkata, kerajaan negeri akan memasang siren kecemasan bencana di beberapa kawasan yang berisiko banjir.

Beliau berkata, perkara berkenaan masih di peringkat kajian dan akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

“Melaka mempunyai banyak kawasan berisiko bencana banjir, namun kita akan memberikan perhatian khusus di kawasan `hotspot’ dan sering dilanda banjir besar seperti bulan lalu.

“Diharap menerusi kaedah itu mampu memberi amaran awal kepada penduduk yang tinggal di kawasan banjir supaya bersedia sebelum kediaman mereka dinaiki air,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR