KWSP catat caruman negatif 2021 sejak 20 tahun angkara Covid-19

October 7, 2022 · Isu semasa

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tahun lalu merekodkan caruman bersih negatif pertamanya dalam tempoh 20 tahun pada RM58.2 bilion apabila ahli mengeluarkan dana daripada akaun mereka untuk mengurangkan kesan pandemik Covid-19 yang bermula pada awal 2020, menurut Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

“Memandangkan penutupan (didorong oleh Covid-19) terus merebak hingga 2021, beberapa perniagaan kecil terjejas teruk, dengan banyak yang terpaksa menghentikan operasi, sekali gus menyebabkan kehilangan pekerjaan yang meluas.

“Sebagai usaha segera untuk mengekalkan mata pencarian ahli kami, kami memperkenalkan i-Citra pada Julai 2021 yang membolehkan ahli mengeluarkan sehingga RM5,000,” katanya dalam Laporan Tahunan KWSP 2021 yang dikeluarkan hari ini (7 Oktober 2022).

“Walaupun pada 2021 kami merekodkan sumbangan bersih pertama yang negatif (caruman selepas pengeluaran) dalam tempoh 20 tahun sebanyak RM58.2 bilion disebabkan pengeluaran berkaitan wabak, kami dapat mengekalkan baki tunai yang sihat pada akhir tahun, sementara menyampaikan kadar dividen yang melebihi jangkaan,” katanya lagi.

Menurutnya KWSP telah membuat jumlah pembayaran dividen 2021 sebanyak RM56.72 bilion kepada ahli.

Beliau berkata KWSP mengisytiharkan kadar dividen 6.1 peratus untuk Simpanan Konvensional, dengan pembayaran RM50.45 bilion selain kadar dividen 5.65 peratus untuk Simpanan Shariah dengan bayaran berjumlah RM6.27 bilion.

Simpanan Konvensional KWSP untuk ahli juga dikenali sebagai skim Simpanan Konvensional manakala Simpanan Shariah adalah program simpanan patuh Islam.

“Prestasi kami pada tahun ini sebahagian besarnya berpunca daripada pendekatan terhadap kepelbagaian seperti yang dipandu oleh peruntukan aset strategik kami, yang telah memastikan KWSP berdaya tahan terhadap kejutan kewangan dan cabaran dalam situasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Pasukan pelaburan kami juga tegas dalam menyelaraskan strategi dengan usaha pemulihan ekonomi global yang disokong oleh pelancaran vaksinasi (Covid-19), serta dasar fiskal dan monetari yang memainkan peranan penting dalam menyokong aktiviti dan pertumbuhan ekonomi,” katanya.

Mengimbas kembali, Amir Hamzah berkata pandemik Covid-19 memberi kesan mendalam kepada kehidupan dan mata pencarian, memaksa masyarakat global mengalami gangguan pada skala yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

Beliau berkata gangguan itu mengakibatkan kesan sosial dan ekonomi yang meluas kepada Malaysia, justeru, memerlukan tindak balas yang didorong oleh Covid-19 seperti membenarkan ahli KWSP mengeluarkan wang daripada akaun mereka bagi mengurangkan kesannya.

“Walaupun maklum balas ini diperlukan berdasarkan situasi itu, pengeluaran berkaitan wabak memburukkan lagi keadaan masa depan ahli kami, kebanyakan mereka kini berdepan risiko tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk menjalani persaraan yang lebih baik.

“Sebagai dana persaraan terbesar negara, kami amat prihatin dengan situasi ini kerana ia bukan sahaja akan memudaratkan kehidupan individu, tetapi juga memberi kesan kepada landskap sosioekonomi negara dan kesihatan fiskalnya.

“Pandemik ini juga telah mengalihkan landskap pekerjaan ke arah tidak formal, yang dijangka terus meningkat,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi KWSP Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir dalam laporan sama berkata agensi itu berjaya kekal berdaya tahan dalam keadaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, walaupun terpaksa berhadapan dengan kejutan kewangan dan cabaran dalam persekitaran global yang dicemari oleh pandemik Covid-19 serta ketidakpastian ekonomi dan politik.

“Pandemik Covid-19, bersama-sama dengan ketidaktentuan ekonomi dan politik yang lain, telah memberi impak yang besar kepada kedua-dua pasaran pelaburan antarabangsa dan domestik.

“Salah satu faktor utama yang menyumbang kepada reputasi KWSP sejak sekian lama sebagai dana simpanan persaraan utama negara ialah kebolehan untuk memperkenalkan keupayaan baharu bagi memenuhi jangkaan pihak berkepentingan yang sentiasa berubah,” katanya.

Beliau berkata nilai KWSP, dan apa yang mereka pegang, adalah elemen utama yang mendorong tindakan dan keputusannya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU15: Tiada laluan khas pengundi positif Covid-19 di pusat undi
November 16, 2022· Isu semasa
KJ, Dr Noor Hisham disaman isu vaksin Covid-19
November 16, 2022· Isu semasa
Covid-19 : Pengundi positif dilarang naik Grab, bas keluar undi
November 15, 2022· Isu semasa
5 mangsa banjir positif Covid-19 di Kelantan
November 14, 2022· Isu semasa
Popular
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
December 1, 2022
1,502 kes baharu, tiga kematian
December 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
2 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
11 jam lalu · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
December 4, 2022 · Isu semasa
2,421 kes baharu, 9 kematian
December 3, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin tak takut disiasat, dakwaan RM600 bilion berniat jahat
2 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Nassuruddin di ceramah PRK Padang Serai
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok