Kurangkan subsidi, tapi kerajaan bagi rakyat RM100 dan RM50 saja: Guan Eng

July 1, 2022 · Isu semasa

Walaupun banyak subsidi dikurangkan kerajaan, tetapi yang dipulangkan kepada rakyat hanya sedikit dan tidak mencukupi untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat.

Pengerusi DAP, Lim Guan Eng menyifatkan kerajaan sekarang gagal menguruskan kos sara hidup rakyat dan keadaan ekonomi juga semakin tak terkawal, namun beliau mungkin terlupa blok pembangkang, Pakatan Harapan (PH) sendiri menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan kerajaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Kalau kami dianggap gagal selama 22 bulan mentadbir, sekarang bagaimana? Berjayakah kerajaan apabila keadaan sekarang menyaksikan kos sara hidup dan inflasi meningkat, tenaga kerja berkurang, nilai mata wang ringgit menyusut?” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia.

Guan Eng juga mempertikai langkah kerajaan mengurangkan beberapa subsidi tetapi jumlah yang dipulangkan kepada rakyat pula terlalu kecil nilainya.

“Lihat sahaja bagaimana kerajaan mengurangkan subsidi ayam, telur dan minyak berbotol. Apabila kerajaan pulangkan kepada rakyat, hanya tunai sejumlah RM100 dan RM50 yang pasti tidak cukup.

“Kalau masa itu ada defisit kepercayaan pada PH, saya rasa jurangnya lebih besar apabila pengurusan mereka lebih teruk dan orang ramai tidak lagi percaya jika kerajaan boleh menyelesaikan masalah rakyat,” katanya lagi.

Guan Eng berkata sekiranya PH diberikan mandat untuk terus menjadi kerajaan sebelum dijatuhkan sebelum ini, sudah pasti mereka dapat memenuhi setiap janji dalam manifesto.

“Memang ada beberapa perkara yang belum diselesaikan kerana kami tidak mempunyai masa cukup. Tetapi, apa yang kita capai dan tidak capai, tidaklah teruk berbanding kerajaan lakukan sekarang.

“Semasa PH mentadbir, mana ada harga barang naik dan nilai ringgit menyusut. Ia hanya berlaku sekarang. Jadi, kita harus tunggu dan lihat sahajalah. Apa-apa kajian tidak semestinya tepat,” katanya lagi.

Rabu lepas, Mesyuarat Jemaah Menteri dilaporkan bersetuju menubuhkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi yang berperanan mengumpulkan semua maklumat daripada kementerian, agensi dan orang ramai bagi menyelesaikan isu berkaitan inflasi khususnya mengawal kenaikan harga barang dengan lebih efisien dan berkesan.

Pentabdiran Ismail Sabri kini berdepan kritikan susulan peningkatan harga barang, ringgit menyusut dan keadaan ekonomi negara yang semakin merosot.

Berita berkaitan
Ismail Sabri buat kerja sebab itu pembangkang marah: Shahidan
20 minit lalu· Politik
Hamzah sahkan PN sudah mohon tarikh baharu jumpa Ismail Sabri
2 jam lalu· Politik
Pengasas DAP meninggal dunia pada usia 97 tahun
August 17, 2022· Isu semasa
Penyertaan wanita dalam politik, ekonomi masih rendah
August 17, 2022· Isu semasa
Popular
[KEMAS KINI] Peguam Najib mohon tarik diri
August 18, 2022
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
August 18, 2022
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
August 18, 2022
Rayuan akhir Najib bermula hari ini
August 18, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lima lelaki serang pusat tahfiz, ustaz dipenjara 10 bulan, denda RM2,000
8 minit lalu · Isu semasa
Mat Sabu, Chin Tong dedah petikan laporan audit forensik projek LCS
31 minit lalu · Isu semasa
Najib arah Perbendaharaan percepat proses pinjaman RM2b SRC
51 minit lalu · Isu semasa
66.82 peratus pelajar cemerlang STPM golongan B40
2 jam lalu · Isu semasa
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok