KSM minta ILO, Kedutaan AS maklumkan siasatan buruh paksa

Kementerian Sumber Manusia (KSM) hari ini meminta supaya Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) dan Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Malaysia memaklumkannya sekiranya terdapat sebarang siasatan berkenaan buruh paksa bagi mengalakkan sekatan eksport terhadap produk tempatan.

Ini, menurut menterinya Datuk Seri M. Saravanan, bertujuan bagi bagi mencari jalan penyelesaian sebelum produk Malaysia disekat memasuki negara berkenaan.

Saravanan berkata, Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) AS telah menghalang beberapa produk tempatan memasuki negara tersebut atas alasan faktor buruh paksa.

Namun, menurut Saravanan, KSM sehingga kini tidak menerima sebarang siasatan daripada pihak AS.

“Ini menjadikan kita sukar mengambil tindakan terhadap majikan.

“Kami telah menjalankan siasatan mengikut 11 indikator buruh paksa sedia ada yang digariskan ILO tetapi tidak dapat mengesan kesalahan, maka (kita) jumpa pihak ILO dan Kedutaan AS supaya sebarang siasatan oleh pihak AS harus dimaklumkan kepada kita, kerana jika tidak kita tidak akan nampak penyelesaian,” Saravanan dipetik sebagai berkata oleh Sinar Harian.

Saravanan berkata demikian kepada media selepas menyempurnakan majlis penyampaian Geran Pembangunan Kesatuan Sekerja (GPKS) 2022 Zon Tengah.

Dalam majlis sama, Saravanan turut melancarkan buku Perkembangan dan Isu-Isu Semasa Kesatuan Sekerja Di Malaysia.

Mengulas mengenai buku baharu itu, Saravanan berkata ia akan menjadi sumber rujukan kepada majikan, pengamal sumber manusia dan aktivis kesatuan sekerja, serta rujukan akademik di institusi pengajian tinggi.

Buku tersebut merupakan hasil kerjasama antara kesatuan sekerja dan ahli akademik dengan menggunakan peruntukan Geran Pembangunan Kesatuan Sekerja (GPKS) 2021.

Saravanan turut menambah bahawa kerajaan telah menambah peruntukan GPKS pada tahun ini kepada RM2.6 juta bagi membantu lebih banyak kesatuan sekerja menjalankan aktiviti.

Katanya lagi, sejumlah 315 permohonan telahpun diluluskan di seluruh negara.

BERITA BERKAIT
POPULAR