KPM terima semua pandangan, pendidikan tak boleh dipolitikkan: Radzi

October 18, 2022 · Isu semasa

Pandangan semua pihak bagi tujuan penambahbaikan sistem pendidikan dialu-alukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), kata Datuk Dr. Radzi Jidin.

Menteri Pendidikan itu berkata pelbagai pandangan sudah diterima pihak kementerian bagi meningkatkan mutu serta kualiti pendidikan negara, bagaimanapun apabila tiba musim pilihan raya ia sudah menjadi lumrah apabila pihak tertentu mengambil peluang untuk mencari kelemahan hanya semata-mata untuk tujuan kepentingan sendiri.

“Kita menerima pandangan semua pihak berkaitan dengan silibus ini kerana kita sedang membina silbus baru untuk digunakan pada masa yang akan datang.

“Jadi kita ambil kira macam-macam pandangan yang diberikan. Kita ambil kira pendekatan atau pandangan yang diutarakan tersebut, apa yang paling penting kita perlu fahami bahawa ini merupakan satu proses penambahbaikan.

“Jadi saya nak kata di sini kerana di luar sana sekarang ini ahli politik bila musim pilihan raya dia tak ada kerja lain. Kerjanya nampak politik sahaja termasuklah mempolitikkan pendidikan dalam konteks silibus,” katanya semasa majlis Pelancaran Inisiatf Reading Progress pagi ini di Shah Alam.

Tegasnya, silibus sedia ada digunakan sejak 2017 yang tidak boleh ditukar selagi belum habis kitaran tersebut, bagaimanapun malangnya ia dipolitikkan pula tanpa mengambilkira fakta sebenar.

“Saya di sini mempertahankan apa yang ada yang telah dibina kerana benda (silibus) itu dibina telah siap pada tempoh yang sebelum ini untuk tempoh sekian lama.

“Kalau nak berpolitik mudah, kalau silibus mula digunakan pada tahun 2017 maknanya apa? Zaman BN (Barisan Nasional) pakai itu (silibus), zaman PH (Pakatan Harapan) pakai itu.

“Tapi saya tak politikkan kerana pendidikan ini perlu dijauhkan daripada politik. Saya tak pernah sentuh politik dalam bidang pendidikan,” ujarnya lagi.

Jelasnya lagi, semua pihak digesa ikhlas dalam meningkatkan mutu pendidikan negara dan tidak mengambil kesempatan terhadap perkara yang hanya dilihat pada satu sudut sahaja.

“Sebab itu saya kata apa yang paling penting dalam pendidikan, kita bekerja daripada hati kita. Pendidikan ini memerlukan satu keikhlasan, pendidikan ini memerlukan satu kejujuran.

“Apa yang paling penting kita perlu bekerjasama pastikan bahawa kita buat yang terbaik,” gesanya lagi.

Terdahulu tular dalam media sosial, seorang guru mendakwa akan dikenakan tindakan dibuang kerja atau diturunkan pangkat, kerana menyuarakan pandangan mengenai silibus pembelajaran yang menurutnya terlalu tinggi dan tidak sesuai.

Beliau dalam hantaran Facebooknya menyatakan, bilangan murid di dalam kelas terlalu ramai selain subjek pembelajaran yang banyak serta isu beg berat yang katanya boleh memudaratkan kesihatan murid.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Main naratif judi, Anwar dan Zahid berharap dapat tipu rakyat lagi?
2 jam lalu· Politik
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
7 jam lalu· Politik
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
8 jam lalu· Politik
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
12 jam lalu· Isu semasa
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
1,576 kes baharu, tiga kematian
December 6, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
1,576 kes baharu, tiga kematian
2 jam lalu · Isu semasa
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
17 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
December 5, 2022 · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
December 4, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
4 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok