KPDNHEP serbu dua premis jual minyak masak dalam talian

July 4, 2022 · Isu semasa

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menyerbu dua premis di Petaling Jaya dan Puchong, Selangor pada 1 Julai lepas kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 dengan menjalankan aktiviti penjualan minyak masak secara dalam talian melalui platform e-dagang terkenal.

Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP Azman Adam berkata serbuan di Petaling Jaya melibatkan sebuah kediaman yang disewa manakala di Puchong adalah rumah kedai yang kedua-duanya dijadikan stor penyimpanan dan pembungkusan barang-barang runcit untuk dijual secara dalam talian, menurut laporan Bernama.

Beliau berkata serbuan terhadap premis di Petaling Jaya itu antaranya menemukan 255 kg minyak masak peket 1 kg bersubsidi dan barang runcit lain yang disimpan di dalam premis terbabit sebelum dijual secara dalam talian yang berdasarkan maklumat, ia dijual pada harga RM2.50/kg.

“Hasil pemeriksaan lanjut hanya barang kawalan minyak masak peket 1 kg sahaja ditemukan, dan premis gagal mengemukakan sebarang dokumen kebenaran di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 daripada Pengawal Bekalan untuk berurus niaga dengan barang kawalan berjadual itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata premis terbabit diambil tindakan kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Seksyen 16 Akta Kawalan Bekalan 1961 iaitu menjual barang kawalan tanpa lesen dan Subperaturan 3(1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974, iaitu mana-mana orang tidak boleh berurusan secara borong dan runcit apa-apa barang berjadual tanpa lesen yang dikeluarkan di bawah Peraturan 4 akta yang sama.

Beliau berkata selain minyak masak, beberapa dokumen perniagaan lain disita untuk siasatan lanjut, dengan nilai keseluruhan rampasan dianggarkan RM637.50 manakala seorang lelaki warga tempatan yang mengaku sebagai pembantu dan pekerja premis terbabit telah direkodkan keterangan bagi membantu siasatan.

Dalam pemeriksaan ke atas premis di Puchong pula, beliau berkata pasukan serbuan menjumpai sejumlah minyak masak kemasan botol 1 kg, 2 kg dan 3 kg di dalam premis terbabit.

“Hasil pemeriksaan lanjut, pihak premis telah mengemukakan lesen runcit di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 yang masih sah tempohnya, namun alamat didaftarkan dalam lesen itu berbeza daripada alamat premis yang menyimpan barang-barang kawalan terbabit,” katanya.

Azman berkata seorang wanita tempatan yang mengaku sebagai penyelia premis berkenaan telah direkodkan keterangan bagi membantu siasatan kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Sekyen 20(1) Akta Kawalan Bekalan 1961 iaitu menyimpan apa-apa barang yang dikawal selain daripada premis yang dilesenkan.

Menurutnya, sejumlah 27 unit minyak masak kemasan botol 1 kg, 2 kg dan 3 kg disita bersama beberapa dokumen perniagaan lain untuk siasatan lanjut dengan nilai keseluruhan rampasan dianggarkan RM858.

Azman berkata kertas siasatan telah dibuka dan siasatan lanjut terhadap kedua-dua kes berkenaan akan dilakukan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 bagi mengenal pasti rantaian pengedaran minyak masak terbabit termasuk maklumat dari mana bekalan minyak masak tersebut diperoleh.

Jika sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM1 juta bagi orang perseorangan atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, manakala bagi syarikat boleh didenda tidak melebihi RM3 juta.

Azman berkata syarikat juga boleh disiasat di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA 2001) (Akta 613).

Ia melibatkan kesalahan pengubahan wang haram bagi tujuan mengesan, membeku, menyita serta ke peringkat perlucutanhak ke atas apa-apa hasil pendapatan atau harta yang dijana daripada aktiviti haram penyelewengan barang kawalan bersubsidi terutamanya berkaitan minyak masak.

“KPDNHEP ingin memberi amaran keras kepada semua peniaga yang berurusan dengan barang kawalan dan bersubsidi terutamanya minyak masak agar sentiasa mematuhi perundangan yang telah dikuatkuasakan,” katanya serta menegaskan kementerian tidak akan berkompromi dengan pihak yang terlibat dalam penyelewengan barang kawalan tersebut.

Pada 30 Jun lepas, Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi yang dipengerusikannya mengesan tindakan penjual dalam talian membuat jualan semula terhadap minyak masak bersubsidi satu kilogram pada harga RM27 untuk lima peket sedangkan di pasaran hanya RM12.50 bagi kuantiti yang sama.

Annuar telah mengarahkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk mengambil tindakan di bawah undang-undang sedia ada, manakala KPDNHEP akan membuat tindakan susulan bagi memastikan tindakan tegas diambil bagi sesiapa sahaja yang melanggar akta sedia ada.

Berita berkaitan
Pengeluar didakwa kurangkan kuantiti telur harga kawalan
October 24, 2022· Isu semasa
Penipuan dalam talian direkodkan tertinggi setakat Julai tahun ini
August 4, 2022· Isu semasa
Subsidi minyak botol, isu doktor kosmetik antara tumpuan Dewan Rakyat
July 25, 2022· Isu semasa
Kerajaan sedang teliti pilih mekanisme subsidi petrol bersasar: Tengku Zafrul
July 12, 2022· Isu semasa
Popular
Perlis juga mahu tutup premis judi
February 1, 2023
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
February 1, 2023
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
February 1, 2023
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
February 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sabah catat peningkatan mangsa banjir, Johor turun
5 jam lalu · Isu semasa
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
5 jam lalu · Isu semasa
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
8 jam lalu · Isu semasa
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
9 jam lalu · Isu semasa
Perlis juga mahu tutup premis judi
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
4 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok