KP Kesihatan puji KKM, daya tahan rakyat berjaya perangi Covid-19

August 29, 2022 · Isu semasa

Perjuangan dua tahun Malaysia menentang pandemik Covid-19 mempamerkan bagaimana rakyat Malaysia berbilang kaum dan agama bersatu untuk mengatasi cabaran itu, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Menurutnya, rakyat Malaysia, termasuk kakitangan Kementerian Kesihatan (KKM), menunjukkan maksud sebenar di sebalik tema Bulan Kebangsaan tahun ini ‘Teguh Bersama’ apabila negara diuji dengan pandemik global, walaupun pada awal 2020 apabila jangkitan pertama mula berlaku di sini.

“Kesungguhan, ketabahan serta bakti warga KKM bersama pelbagai agensi lain dan penerimaan baik rakyat (kepada pelbagai inisiatif KKM) telah membuahkan kejayaan buat negara untuk terus mengawal wabak Covid-19.

“Semangat Teguh Bersama merupakan antara faktor kejayaan negara (berhadapan Covid-19) menerusi kepatuhan dan penerimaan pelbagai inisiatif yang diperkenalkan kerajaan sehingga negara berada dalam Fasa Peralihan ke Endemik kini dan membolehkan perbarisan Hari Kebangsaan 2022 dapat diadakan semula di Dataran Merdeka pada 31 Ogos ini,” katanya menurut Bernama.

Dr Noor Hisham berkata KKM menghargai sokongan padu rakyat Malaysia terhadap saranan, program dan insiatif kesihatan awam yang diperkenalkan dan sikap dan komitmen rakyat itu disifatkannya sebagai satu bentuk kepatuhan kepada Rukun Negara dan semangat patriotisme yang tinggi terhadap negara.

“Selamat menyambut Hari Kebangsaan pada 31 Ogos ini. Semoga semua pihak kekal Teguh Bersama sebagai satu Keluarga Malaysia. Terus istiqamah menjaga diri, keluarga dan masyarakat sekeliling daripada bahaya jangkitan Covid-19, demam denggi dan lain-lain penyakit berjangkit serta amalkan gaya hidup yang sihat bagi mengawal penyakit tidak berjangkit.

“Untuk warga kerja KKM dan lain-lain petugas kesihatan dan sukarelawan, tidak kira di mana jua anda menabur bakti secara ikhlas, terima kasih diucapkan kepada semua wira dan wirawati negara ini yang setia menjalankan tugasan selaku pasukan barisan hadapan dan juga pasukan di belakang tabir demi mengawal pandemik Covid-19,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata pasukan petugas kesihatan adalah antara ‘pejuang negara’ dalam memberi vaksin Covid-19 dan merawat pesakit Covid-19 yang memerlukan bantuan perubatan di pelbagai fasiliti kesihatan kerajaan, swasta, universiti mahupun badan bukan kerajaan di seluruh negara.

Beliau turut mengajak semua rakyat Malaysia mendoakan agar situasi pandemik Covid-19 di Malaysia kekal stabil dan bertambah baik.

Peranan Dr Noor Hisham dalam mengawal pandemik Covid-19 diiktiraf Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada September 2020 yang menyifatkan Malaysia sebagai sebuah negara yang mempunyai sistem kesihatan yang kuat serta mempunyai asas kukuh dalam menangani pandemik itu.

Kes pertama Covid-19 di Malaysia disahkan pada 25 Jan 2020 sehingga menyebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada 18 Mac tahun sama. Negara melalui pelbagai fasa perintah kawalan sebelum rentas negeri dibenarkan pada Oktober 2021 dan sempadan negara dibuka pada 1 April.

Bagi sambutan Hari Kebangsaan 2022 kali ini, Dr Noor Hisham menasihatkan orang ramai supaya meneruskan pemakaian pelitup muka di tempat sesak walaupun pemakaiannya tidak diwajibkan di tempat terbuka.

Dr Noor Hisham berkata langkah itu bertujuan mengurangkan risiko jangkitan dalam keadaan penjarakan fizikal yang sukar dikekalkan.

Beliau turut menasihati orang ramai agar melakukan penilaian risiko kendiri Covid-19 dan sekiranya bergejala sebaiknya mengasingkan diri walaupun keputusan ujian kendiri Covid-19 menunjukkan negatif.

“Mungkin (Covid-19) belum dapat dikesan (alat) ujian kendiri pada peringkat awal. Pengasingan kendiri akan mengelakkan penyebaran penyakit saluran pernafasan yang lain seperti influenza,” kata beliau.

Dr Noor Hisham juga berterima kasih dan teruja dengan sokongan padu diberikan rakyat terhadap Pindaan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 serta sasaran KKM untuk melahirkan generasi penamat (GEG) bagi merokok menjelang 2040.

“Ramai yang lantang menyokong dan ramai juga yang menyokong dalam diam sebagai suara majoriti senyap serta menaruh harapan yang tinggi agar pindaan rang undang-undang dan sasaran GEG ini dapat diluluskan kelak,” katanya.

Selepas dua tahun tidak dapat diadakan akibat pandemik Covid-19, acara tradisi pada Hari Kebangsaan iaitu perbarisan akan berlangsung di Dataran Merdeka pada 31 Ogos ini.

Berita berkaitan
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
2 jam lalu· Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
3 jam lalu· Isu semasa
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
4 jam lalu· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
September 28, 2022· Politik
Popular
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Pakar motivasi nafi cuba rosakkan reputasi Ebit Lew
September 28, 2022
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
September 28, 2022
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
2 jam lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding semalam berbanding dolar
3 jam lalu · Isu semasa
2,445 kes semalam, dua kematian
5 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan perlu wujudkan mekanisme pantau, nilai pelaksanaan syor MPN
15 jam lalu · Isu semasa
SRC, 2 anak syarikat selesai saman terhadap Putrade Property: Laporan
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok