Kos RM30 juta, perabot lama Seri Perdana dipindah selepas diarah PM-6

September 29, 2021 · Isu semasa

Perolehan perabot atau aset di Kompleks Seri Perdana antara penyumbang kos ubah suai menelan belanja RM30 juta, selain kerja-kerja pengubahsuaian dalaman dan teknikal lain.

Dalam satu kertas makluman berhubung justifikasi Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) berhubung isu kos ubah suai di Seri Perdana, antara perkara yang dibangkitkan berhubung perolehan perabot yang terpaksa dijalankan susulan permintaan mantan Perdana Menteri (PM) Keenam, Datuk Seri Najib Razak.

“Kompleks Seri Perdana dinaik taraf berdasarkan status fizikal kompleks tersebut yang memerlukan pengubahsuaian hiasan dalaman, pembaikan teknikal serta perolehan perabot/aset yang mana pada ketika ini sebahagian besar perabot/aset sedia ada di Kompleks Seri Perdana sedang dipindah keluar atas permintaan mantan Perdana Menteri keenam,” kata laporan tersebut yang dilihat Agenda Daily.

Untuk rekod, kertas laporan tersebut tular juga dalam media sosial.

Laporan tersebut juga berkata kelewatan pemindahan aset peribadi PM Keenam juga menyebabkan penilaian semula perlu dibuat ke atas perolehan perabot.

Pada masa yang sama disebabkan kelewatan urusan pengeluaran aset peribadi mantan PM Keenam telah menyebabkan penilaian semula perlu dibuat ke atas peroleh perabot,” kata laporan itu lagi.

Bagaimanapun, tidak didedahkan nilai aset perabot yang dipindahkan tersebut.

Kerja pengubahsuaian tersebut dijalankan oleh pihak JKR memandangkan Seri Perdana merupakan aset milik kerajaan bawah kendalian agensi tersebut.

“Mengikut norma JKR, pendawaian elektrik dan mekanikal yang melebihi 15 tahun perlu diganti terutama bagi bangunan yang diubahsuai termasuk kelengkapan lampu, penghawa dingin dan papan agihan.

“Untuk rekod pendawaian elektrik dan mekanikal di Blok Private tidak pernah dinaik taraf sejak siap dibina pada tahun 1997,” katanya lagi.

Difahamkan, kos menggantikan perabot juga sudah menelan jutaan ringgit dan hampir semua perabot didakwa adalah milik PM Keenam tersebut, kata laporan itu lagi.

Terdahulu, PM Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberitahu di Dewan Rakyat kerja-kerja ubah suai dan naik taraf Kompleks Seri Perdana dilakukan setelah mengambil kira faktor-faktor keselamatan pemimpin nombor satu negara.

Beliau memaklumkan antara faktor lain termasuk memastikan imej negara dalam menyambut tetamu-tetamu utama negara semasa program-program rasmi Perdana Menteri.

“Pengubahsuaian ini meliputi skop-skop utama seperti penambahbaikan pendawaian elektrikal, mekanikal, serta sistem penghawa dingin dan pengubahsuaian struktur di Blok Kediaman Rasmi serta penggantian perabot-perabot rasmi yang telah uzur dan daif, sesuai dengan status kediaman rasmi Perdana Menteri Malaysia,” katanya dipetik dalam jawapan bertulis bertarikh 27 September itu.

Soalan berhubung isu kos ubah suai itu dibangkitkan Datuk Mahfuz Omar (Ahli Parlimen Pokok Sena) yang ingin tahu mengenai status projek ubah suai di Seri Perdana yang dikatakan membabitkan kos sebanyak RM30 juta.

Beliau juga ingin tahu apa justifikasi projek yang mewah ini perlu dibuat semasa rakyat sedang berperang dan terkesan dengan pandemik Covid-19 selain komponen dan skop yang terlibat.

Memetik jawapan bertulis itu lagi, status pengubahsuaian kediaman rasmi itu pada masa ini dilaksanakan sebagaimana dijadualkan di mana sehingga 31 Ogos lalu, prestasi semasa kerja-kerja pengubahsuaian telah mencapai 60 peratus kemajuan.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Pinda laporan 1MDB: Najib bela diri atau bebas diketahui 30 Januari
November 15, 2022· Isu semasa
Najib belanja RM1.2 juta di hotel Trump pada 2017, pilih bilik mewah
November 15, 2022· Isu semasa
Saya terima elaun 1MDB lebih RM500,000, kata Irwan Serigar
November 14, 2022· Isu semasa
1MDB: Jho Low gelar Najib ‘Optimus Prime’, kata saksi
November 7, 2022· Isu semasa
Popular
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
November 26, 2022
Semua pihak perlu peka isu buli
December 15, 2021
Model pakai seksi: Kerajaan PAS panggil penganjur minggu fesyen
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
10 jam lalu · Isu semasa
3,024 kes baharu, lapan kematian
22 jam lalu · Isu semasa
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022 · Isu semasa
Sentiasa buat baik dan buatlah yang terbaik, pesan Radzi
November 25, 2022 · Isu semasa
2,877 kes baharu, lapan kematian
November 25, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok