Kos, kuota haji diumum April

Umat Islam di negara ini akan mengetahui berhubung kos dan kuota haji tahun ini apabila pengumuman dijangka dibuat awal April depan, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary.

Beliau berkata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Idris Ahmad dijadualkan mengadakan perbincangan dengan kerajaan Arab Saudi mengenai perkara berkenaan hujung minggu ini.

Katanya perbincangan turut merangkumi aspek prosedur operasi standard (SOP) yang perlu dipatuhi jemaah haji semasa menunaikan ibadah itu nanti, lapor Bernama.

“Beliau (Idris) akan ke Arab Saudi atas jemputan bermula 18 hingga 27 Mac ini, antara perkara yang dijangka akan dibincangkan nanti adalah perkara-perkara yang berkaitan dengan SOP dan urusan haji.

“Kerajaan akan membuat pengumuman berkaitan SOP dan kos haji berdasarkan hasil perbincangan itu nanti,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Konvokesyen Kolej Teknologi Darulnaim (KTD) di Kompleks Dewan Jubli Perak Panji di sini, hari ini.

Pada majlis yang turut dihadiri Ketua Eksekutif KTD Dr Nik Kamarulzaman Awang [email protected] itu, 92 graduan menerima Diploma masing-masing dalam bidang Pengurusan Perniagaan; Multimedia; Pengajian Al-Quran Dan As-Sunnah; dan Syariah.

Sementara itu Ahmad Marzuk berkata pelaksanaan penjarakan fizikal untuk solat jemaah selaras ‘Fasa Peralihan Ke Endemik’ mulai 1 April ini, terletak dalam bidang kuasa kerajaan negeri.

“Terpulang kepada mereka (kerajaan negeri) untuk guna pakai ataupun tidak, kerana ia bidang kuasa negeri. Di peringkat Wilayah Persekutuan kita laksanakan tanpa penjarakan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR