Kod etika baharu konsert artis antarabangsa akan diperkenal

September 11, 2022 · Isu semasa

Kerajaan bakal memperkenalkan garis panduan baharu konsert membabitkan selebriti antarabangsa yang mahu mengambil bahagian di pentas Malaysia.

Garis panduan yang dikemas kini itu akan mengambil kira semua sensitiviti masyarakat Malaysia, kata Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Mohammad Mentek.

Ia kini sedang dimuktamadkan oleh jawatankuasa di Pusat Permohonan Penggambaran Filem Asing dan Persembahan Artis Luar Negara (Puspal), yang terletak di bawah kementerian itu.

“Kami sebenarnya telah menyediakan garis panduan baharu itu sejak 2019 untuk menjadikannya lebih relevan dengan keperluan industri semasa untuk mengikuti perkembangan situasi dan trend terkini,” kata Mohammad memetik laporan Sunday Star.

Pada masa ini, semua konsert di Malaysia oleh artis asing mesti mengikut garis panduan Puspal. Ini termasuk syarat untuk penganjur dan kod etika untuk penghibur, khususnya cara mereka berpakaian dan berkelakuan di atas pentas.

Isu konsert oleh selebriti luar menjadi tumpuan bulan lalu apabila Pemuda PAS menggesa kerajaan membatalkan semua konsert akan datang yang menampilkan artis antarabangsa atau mereka akan mengadakan bantahan, dengan mendakwa acara sebegitu menggalakkan hedonisme.

Susulan itu Persatuan Seni, Perayaan dan Acara Antarabangsa (Alife) dan penganjur acara lain menyeru ahli politik berhenti menggunakan konsert untuk pengaruh politik dan mengorbankan perniagaan.

Bagi memudahkan permohonan, Mohammad turut mendedahkan bahawa sistem baharu sedang disediakan untuk mengendalikan proses permohonan permit bagi persembahan artis asing dan penggambaran krew filem asing.

Sistem yang sedang dibangunkan oleh Puspal itu dijangka siap pada penghujung 2023.

“Sistem ini akan dapat mengendalikan keseluruhan proses permohonan untuk penggambaran dan persembahan luar negara dari peringkat awal perancangan sehingga tamat.”

Mohammad berkata kementerian juga sedang membantu mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pilihan penggambaran dan konsert dengan menghasilkan buku panduan aplikasi untuk diedarkan ke seluruh dunia.

Mengenai garis panduan konsert yang akan dikemas kini tidak lama lagi, pengerusi Alife, R Para berharap ia akan dinyatakan dengan jelas dan mesra industri.

“Industri acara langsung di Malaysia semakin pulih, tetapi untuk tahun ini, jumlah hasil hanya dijangka mencecah 50 peratus daripada masa pra-pandemik.

“Sebelum pandemik Covid-19, gabungan acara perniagaan dan hiburan menyumbang hampir RM1.2 bilion kepada ekonomi pada 2019.

“Kami mengunjurkan bahawa ia akan sekurang-kurangnya mencecah separuh daripada jumlah ini tahun ini (RM600 juta) dan melepasi RM1.2 bilion pada 2023,” katanya sambil menambah usaha bersama semua pihak diperlukan untuk mencapai angka tersebut.

Contoh acara muzik antarabangsa yang berjaya di Malaysia ialah Festival Muzik Dunia Hutan Hujan di Sarawak.

Sekembalinya selepas dua tahun sejak wabak itu, lebih 7,000 tiket telah dijual, manakala lebih banyak lagi menonton persembahan secara langsung dalam talian acara itu pada Jun tahun ini.

Festival itu menampilkan 60 aksi tempatan dan antarabangsa, termasuk dari China, Australia, India, Singapura, Indonesia, Kanada, Estonia, Itali, Jepun, Madagascar, dan Amerika Syarikat.

Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Karyawan) Datuk Freddie Fernandez menggesa kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan menghapuskan cukai hiburan yang dikenakan ke atas penganjur konsert dan industri seni secara kekal.

Pada masa ini, beberapa pihak berkuasa tempatan telah mengetepikan cukai buat sementara waktu untuk membantu industri pulih semula.

“Langkah sedemikian akan diterjemahkan kepada harga tiket yang lebih rendah, menjadikan pertunjukan lebih berpatutan, dan membantu kebangkitan industri selepas dua tahun wabak itu,” katanya.

Berita berkaitan
Rizab antarabangsa BNM bernilai AS$109.2 bilion pada 15 Jun
June 22, 2022· Isu semasa
Rizab antarabangsa BNM berjumlah AS$112.5 bilion setakat 29 APRIL
May 11, 2022· Isu semasa
Rizab antarabangsa BNM berjumlah AS$114.4 bilion setakat 15 April
April 25, 2022· Isu semasa
Dua maut 25 cedera, tiga lelaki tembak penonton konsert di Florida
May 30, 2021· Dunia
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
PH terbit bajet bayangan 2023
October 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
11 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
14 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
15 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
11 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok