KKM ulas dakwaan Puad pelajar meninggal selepas divaksin

Kementerian Kesihatan (KKM) menerusi Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJohor) telah melakukan bedah siasat ke atas jenazah seorang pelajar berusia 14 tahun yang didakwa meninggal dunia setelah lima hari menerima suntikan vaksin Covid-19.

Pengarahnya, Datuk Dr Aman Rabu berkata hasil keputusan lengkap bedah siasat itu dijangka diperoleh antara 24 Oktober hingga 28 Oktober ini setelah sampel tisu badan dihantar untuk ujian lanjut Pakar Perubatan Forensik Patologi Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.

“Pada 8 Oktober 2021, bedah siasat telah dijalankan ke atas Allahyarham. Pemeriksaan luaran ke atas jenazah berkeadaan baik. Pemeriksaan dalaman ke atas jenazah mendapati terdapat ketumbuhan di ovari dan anomali struktur jantung.

“Pelbagai ujian darah telah dihantar ke makmal dan masih menunggu keputusan. Laporan bedah siasat ini dikategorikan masih belum lengkap kerana keputusan uji kaji belum diterima.

“Laporan bedah siasat yang lengkap adalah perlu bagi mendapatkan sebab kematian Allahyarham. Bagaimanapun, jabatan ini mengambil perhatian di atas perkara yang telah tular,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Puad Zarkashi dalam Facebooknya semalam (22 Oktober 2021) mengenai Noor Hayati Nabila Abdullah yang didakwa meninggal setelah menerima dos pertama vaksin Covid-19.

Agenda Daily semalam melaporkan ekoran kenyataan Puad itu, kerajaan, terutama KKM diserang kumpulan antivaksin yang menunggu masa untuk berbuat demikian. Berita berkaitan

Mengulas lanjut, Dr Aman berkata Allahyarham dibawa oleh polis Batu Pahat ke Unit Perubatan Forensik Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI) pada 8 Oktober lalu atas sebab kematian mengejut, sebelum bedah siasat dilakukan atas permohonan polis.

“Permohonan (bedah siasat) tersebut ke atas jenazah seorang remaja perempuan Melayu yang ditemui meninggal dunia di ruang tamu rumah oleh ibunya.

“Temu bual lanjut oleh pegawai perubatan Unit Perubatan Forensik HSNI mendapati Allahyarham tidak mempunyai sebarang jenis penyakit dan alahan,” katanya.

Menurutnya, Allahyarham menerima suntikan dos pertama vaksin Covid-19 jenama Comirnaty Pfizer pada 3 Oktober 2021.

“Status kesihatan Allahyarham pasca vaksin dalam keadaan baik, tidak menghidap demam, selesema, lemah sendi atau susah bernafas dan boleh menjalani aktiviti harian seperti biasa,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR