KKM agih lagi tiga jenis ubat kurang bekalan di pasaran

July 26, 2022 · Isu semasa

Kementerian Kesihatan (KKM) akan mengagihkan tiga lagi jenis ubat-ubatan dalam stok penimbal kepada pihak perubatan swasta selepas mengagihkan Paracetamol sebelum ini bagi menampung kekurangan bekalan ubat-ubatan di pasaran.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata tiga jenis ubat-ubatan itu ialah Promethazine untuk rawatan selesema dan Sabutamol serta Theophylline untuk merawat asma, lapor Bernama.

“Tiga jenis ubat ini kami sedang menerima pesanan dari klinik dan hospital swasta, dan kami akan lepaskan dengan kos harga yang kami beli bagi memastikan harganya berpatutan,” katanya pada Waktu Pertanyaan Menteri di persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Isnaraissah Munirah Majlis (Warisan-Kota Belud) yang meminta Kementerian Kesihatan menyatakan perancangan kerajaan bagi mewujudkan Dasar Sekuriti Ubat-ubatan Negara dan sejauh manakah langkah kerajaan mewujudkan stok penimbal ubat-ubatan dapat mengawal ketidakstabilan bekalan.

Khairy berkata setakat 22 Julai Kementerian Kesihatan melepaskan stok penimbal Paracetamol kepada 220 hospital dan klinik swasta.

Katanya penjualan bagi Paracetamol meningkat sehingga 238 peratus bagi suku pertama tahun ini berbanding data jualan suku pertama tahun sebelumnya susulan peningkatan permintaan mendadak ubat-ubatan untuk rawatan penyakit seperti demam, selesema dan batuk.

“Permintaan yang tinggi ini menyebabkan berlakunya kekurangan bekalan bagi beberapa jenis ubat-ubatan walaupun pengeluaran ubat-ubatan itu ditingkatkan oleh pengilang tempatan selain meningkatkan jumlah ubat-ubatan yang diimport dari luar negara,” katanya.

Khairy berkata keadaan itu dijangka pulih menjelang suku keempat tahun ini dan menyatakan antara punca kekurangan bekalan ubat di pasaran adalah kerana gangguan bekalan berikutan polisi sekatan pergerakan penuh China memandangkan bahan aktif farmaseutikal (API) banyak dihasilkan di negara itu.

Selain itu krisis di Rusia dan Ukraine juga menjadi penyumbang masalah itu.

Bagi langkah jangka panjang, Khairy berkata kementerian antara lain sedang memperhalusi kerangka bagi mewujudkan kerjasama strategik bersama negara pengeluar API utama dunia bagi menjamin bekalan API untuk kegunaan negara termasuk semasa krisis.

“Peranan advokasi Kementerian Kesihatan berkaitan paten produk farmaseutikal akan diperkukuhkan melalui kerjasama dengan Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) untuk mengelakkan patent evergreening.

“Ini akan memastikan akses lebih awal kepada ubat-ubatan generik yang mampu milik dan melindungi hak pemegang paten,” katanya.

Berita berkaitan
Anwar patut tanya apa nilai UMNO Zahid bawa dalam kerajaan, kata KJ
January 30, 2023· Politik
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
January 29, 2023· Politik
Khairy bijak, terserah kepadanya untuk buat keputusan: Muhyiddin
January 28, 2023· Politik
Jika pemimpin dipecat dan digantung masuk PN, situasi UMNO lebih parah: Penganalisis
January 28, 2023· Politik
Popular
Perlis juga mahu tutup premis judi
February 1, 2023
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
February 1, 2023
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
February 1, 2023
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
February 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sabah catat peningkatan mangsa banjir, Johor turun
5 jam lalu · Isu semasa
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
5 jam lalu · Isu semasa
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
8 jam lalu · Isu semasa
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
8 jam lalu · Isu semasa
Perlis juga mahu tutup premis judi
9 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
4 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok