Kita akan susahkan kumpulan antivaksin, kata Menteri Kesihatan

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dengan tegas memberi amaran kepada kumpulan antivaksin bahawa mereka tidak akan menikmati apa-apa kelonggaran sebagaimana diberikan kepada individu lengkap divaksin.

Ketegasan beliau dinyatakan apabila memberi peringatan:

“Kita akan menyusahkan hidup kumpulan antivaksin supaya mereka berterusan tidak dibenarkan menikmati apa-apa kelonggaran seperti individu lengkap vaksinasi.”

“Ia mungkin agak kasar tetapi pendekatan kita juga adalah untuk ‘menyusahkan’ hidup mereka yang memilih untuk tidak divaksin.”

Kenyataan beliau seiring dengan syarat ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang menetapkan semua kelonggaran, terutama untuk merentas negeri bertemu sanak saudara, hanya khusus untuk individu lengkap divaksin.

Menurutnya walaupun kerajaan tidak mewajibkan pengambilan pelalian itu dan memperkenalkan peraturan khusus mengenainya, tetapi undang-undang sektorial lain boleh digunakan.

“Ini kerana anda sendiri memilih untuk tidak divaksin, melainkan anda tidak boleh menerimanya atas faktor kesihatan dan dikecualikan dalam aplikasi MySejahtera. Bagaimanpun, jika sebaliknya, memang kami akan susahkan hidup anda,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Majlis Perasmian Kursus Infarksi Myokardial Kebangsaan Ke-11 (NAMIC) 2021 di ibu negara, hari ini.

Khairy berkata, pelaksanaan undang-undang sektoral itu akan membabitkan keseluruhan sektor perkhidmatan awam, selain akan diperluas kepada sektor swasta.

Katanya, keputusan itu dimuktamadkan susulan kebimbangan ibu bapa yang mahu menghantar anak mereka ke sekolah tetapi terdapat segelintir golongan pendidik enggan divaksin.

“Sebab itu apabila kita bincang, ia tidak boleh fokus kepada sektor pendidikan tetapi mestilah untuk keseluruhan perkhidmatan awam. Kini Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam sudah keluarkan pekeliling yang mewajibkan penjawat awam divaksinasi, menjelang November ini.

“Kita juga akan wajibkan undang-undang sektoral kepada sektor swasta. Justeru, syarikat perlu ada undang-undang sendiri yang menyatakan semua kakitangan perlu lengkap divaksinasi jika mahu bekerja,” katanya.

Khairy juga berkata, kumpulan antivaksin atau melengahkan pengambilan pelalian itu mungkin diwajibkan menjalani saringan Kit Ujian Rapid Antigen (RTK-Ag) air lur secara mingguan.

Bagaimanapun, katanya, perbelanjaan bagi menjalani saringan itu tidak akan ditanggung kerajaan, sebaliknya perlu dibiayai sepenuhnya individu terbabit.

Ketika ini, golongan belum menerima vaksin tidak dibenarkan makan di restoran mahu pun memasuki pusat beli-belah, selain dijangka lebih banyak batasan akan ditetapkan kemudian.

“Perincian mengenai perkara ini akan diumumkan ketika pelancaran Strategi Saringan Kebangsaan yang dijadualkan berlangsung minggu depan. Anda memilih untuk tidak divaksin, jadi kita akan pastikan anda menjalani saringan berkala yang perlu ditanggung sendiri,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR