Kit Siang tuduh Najib ‘tangan ghaib’ di sebalik skandal kapal tempur

August 11, 2022 · Isu semasa

Ahli Parlimen veteran Lim Kit Siang hari ini mengalu-alukan keputusan Kabinet untuk menyahklasifikasi laporan mengenai kapal tempur pesisir pantai (LCS) bernilai RM9 bilion kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di tengah-tengah kritikan yang semakin meningkat bahawa projek itu akan bertukar menjadi skandal kewangan negara selepas 1MDB.

Tetapi Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata kerajaan perlu melakukan lebih daripada sekadar menyahklasifikasi laporan Jawatankuasa Perolehan, Tadbir Urus dan Kewangan yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang dan laporan daripada audit forensik ke atas projek LCS.

“Kabinet mesti melangkah lebih jauh – untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bukan sahaja untuk membawa pesalah untuk ditempah tetapi untuk mencari penyelesaian terbaik kepada skandal LCS RM9 bilion untuk melindungi keselamatan dan kedaulatan negara,” katanya dalam satu kenyataan.

“Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai skandal LCS RM9 bilion sepatutnya menjadi yang paling laris, kerana ia merupakan kisah seram rasuah, penipuan, salah guna kuasa, salah urus dan jenayah dalam perkhidmatan awam,” tambahnya.

Ahli politik DAP yang sebelum ini menyatakan kebimbangan “tangan ghaib” di sebalik kelewatan pembinaan aset tentera hari ini menyalahkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuknya.

“Jawapan Najib kepada Setiausaha Publisiti DAP yang juga merupakan Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching, semalam merupakan bukti terbaik bahawa Najib adalah “tangan tersembunyi” di sebalik skandal LCS yang melibatkan RM9 bilion ini.

“Dia bukan sahaja merupakan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan pada masa yang berkenaan dengan proses perolehan keenam-enam LCS ini, tetapi dia juga telah menjadi Menteri Pertahanan sebanyak dua kali, kali pertama di antara tahun 1991-1995 dan kali kedua dari tahun 2000 ke 2008,” katanya.

Kit Siang juga meminta penjelasan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, mengapa dia sebagai menteri pertahanan dari 2009 sehingga 2013, telah mengubah cadangan TLDM untuk membina enam buah LCS SIGMA dan memilih reka bentuk LCS GOWIND yang ditawarkan pengeluar Scorpene dari Perancis pada 11 Julai 2011 tanpa merujuk dahulu dengan TLDM yang merupakan pengguna akhir kapal ini?

“Bolehkah Zahid menjelaskan, mengapa keputusan untuk membina LCS Sigma ini memakan masa selama hampir setahun dari Oktober 2009 sehingga Mei 2010, dengan enam mesyuarat bersama TLDM, di mana Menteri Pertahanan akhirnya memberikan kelulusannya pada 26 Mei 2011, sebelum keputusan ini kemudiannya diubah dalam masa hanya tiga hari pada 11 Julai 2011 selepas menerima wakil dari pihak kontraktor, tanpa sebarang rujukan dengan pihak Tentera Laut Diraja Malaysia terlebih dahulu?

“Kini, semuanya jelas – Zahid bertindak atas arahan dari Najib sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan tanpa mengambil kira pandangan dan bantahan dari pengguna akhir, iaitu TLDM.

“Kini saya faham mengapa Najib sebegitu aktif sekali di laman Facebooknya dalam minggu lepas untuk mempertahankan skandal LCS ini, malah dengan cubaan untuk menyalahkan Pakatan Harapan atas skandal ini,” katanya lagi.

Kit Siang turut memberi contoh bagaimana Mesir dapat memiliki dua buah LCS GOWIND dalam tempoh 29 bulan, walaupun negara tersebut lebih lambat mengeluarkan kontrak pembinaan kapal ini daripada Malaysia.

“Keputusan Malaysia untuk membeli enam buah LCS Gowind dibuat seawal 2011 walaupun kontraknya dilengahkan dan hanya ditandatangan pada tahun 2014, namun Mesir, yang telah menandatangani kontrak bernilai satu billion Euro untuk membeli empat LCS Gowind pada tahun 2014 kini sudah mempunyai dua buat LCS yang beroperasi.

“Terima kasih kepada Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia, yang telah berjaya membawa malu kepada negara di seluruh dunia apabila Malaysia dikenali sebagai sebuah kleptokrasi,” kata Kit Siang.

Berita berkaitan
UMNO yang tolak dan anggap sebagai musuh dahulu, kata ahli MPT Bersatu
42 minit lalu· Politik
Aneh apabila pembangkang pula tak mahu PRU awal, kata Rahman Dahlan
55 minit lalu· Uncategorized
Anwar beri isyarat tak lawan anak murid di Bagan Datuk
4 jam lalu· Politik
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
September 28, 2022· Politik
Popular
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Pakar motivasi nafi cuba rosakkan reputasi Ebit Lew
September 28, 2022
Mahkamah tolak permohonan Shafee gantung prosiding saman LHDN
September 28, 2022
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
2 jam lalu · Isu semasa
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
2 jam lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding semalam berbanding dolar
3 jam lalu · Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
3 jam lalu · Isu semasa
2,445 kes semalam, dua kematian
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok