Kit Siang tuduh Najib ‘tangan ghaib’ di sebalik skandal kapal tempur

August 11, 2022 · Isu semasa

Ahli Parlimen veteran Lim Kit Siang hari ini mengalu-alukan keputusan Kabinet untuk menyahklasifikasi laporan mengenai kapal tempur pesisir pantai (LCS) bernilai RM9 bilion kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di tengah-tengah kritikan yang semakin meningkat bahawa projek itu akan bertukar menjadi skandal kewangan negara selepas 1MDB.

Tetapi Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata kerajaan perlu melakukan lebih daripada sekadar menyahklasifikasi laporan Jawatankuasa Perolehan, Tadbir Urus dan Kewangan yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang dan laporan daripada audit forensik ke atas projek LCS.

“Kabinet mesti melangkah lebih jauh – untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bukan sahaja untuk membawa pesalah untuk ditempah tetapi untuk mencari penyelesaian terbaik kepada skandal LCS RM9 bilion untuk melindungi keselamatan dan kedaulatan negara,” katanya dalam satu kenyataan.

“Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai skandal LCS RM9 bilion sepatutnya menjadi yang paling laris, kerana ia merupakan kisah seram rasuah, penipuan, salah guna kuasa, salah urus dan jenayah dalam perkhidmatan awam,” tambahnya.

Ahli politik DAP yang sebelum ini menyatakan kebimbangan “tangan ghaib” di sebalik kelewatan pembinaan aset tentera hari ini menyalahkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuknya.

“Jawapan Najib kepada Setiausaha Publisiti DAP yang juga merupakan Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching, semalam merupakan bukti terbaik bahawa Najib adalah “tangan tersembunyi” di sebalik skandal LCS yang melibatkan RM9 bilion ini.

“Dia bukan sahaja merupakan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan pada masa yang berkenaan dengan proses perolehan keenam-enam LCS ini, tetapi dia juga telah menjadi Menteri Pertahanan sebanyak dua kali, kali pertama di antara tahun 1991-1995 dan kali kedua dari tahun 2000 ke 2008,” katanya.

Kit Siang juga meminta penjelasan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, mengapa dia sebagai menteri pertahanan dari 2009 sehingga 2013, telah mengubah cadangan TLDM untuk membina enam buah LCS SIGMA dan memilih reka bentuk LCS GOWIND yang ditawarkan pengeluar Scorpene dari Perancis pada 11 Julai 2011 tanpa merujuk dahulu dengan TLDM yang merupakan pengguna akhir kapal ini?

“Bolehkah Zahid menjelaskan, mengapa keputusan untuk membina LCS Sigma ini memakan masa selama hampir setahun dari Oktober 2009 sehingga Mei 2010, dengan enam mesyuarat bersama TLDM, di mana Menteri Pertahanan akhirnya memberikan kelulusannya pada 26 Mei 2011, sebelum keputusan ini kemudiannya diubah dalam masa hanya tiga hari pada 11 Julai 2011 selepas menerima wakil dari pihak kontraktor, tanpa sebarang rujukan dengan pihak Tentera Laut Diraja Malaysia terlebih dahulu?

“Kini, semuanya jelas – Zahid bertindak atas arahan dari Najib sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan tanpa mengambil kira pandangan dan bantahan dari pengguna akhir, iaitu TLDM.

“Kini saya faham mengapa Najib sebegitu aktif sekali di laman Facebooknya dalam minggu lepas untuk mempertahankan skandal LCS ini, malah dengan cubaan untuk menyalahkan Pakatan Harapan atas skandal ini,” katanya lagi.

Kit Siang turut memberi contoh bagaimana Mesir dapat memiliki dua buah LCS GOWIND dalam tempoh 29 bulan, walaupun negara tersebut lebih lambat mengeluarkan kontrak pembinaan kapal ini daripada Malaysia.

“Keputusan Malaysia untuk membeli enam buah LCS Gowind dibuat seawal 2011 walaupun kontraknya dilengahkan dan hanya ditandatangan pada tahun 2014, namun Mesir, yang telah menandatangani kontrak bernilai satu billion Euro untuk membeli empat LCS Gowind pada tahun 2014 kini sudah mempunyai dua buat LCS yang beroperasi.

“Terima kasih kepada Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia, yang telah berjaya membawa malu kepada negara di seluruh dunia apabila Malaysia dikenali sebagai sebuah kleptokrasi,” kata Kit Siang.

Berita berkaitan
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
4 jam lalu· Politik
Peliwat bergema di Dewan Rakyat, Radzi bidas ‘saya yakin kamu peliwat’ kepada PMX
September 19, 2023· Politik
Mantap betul Kit Siang sucikan UMNO selepas jadi rakan DAP: KJ
September 18, 2023· Politik
Zahid bidas Isham buat kepala tau, jangan paksa orang terima pendirian peribadi
September 13, 2023· Politik
Popular
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
September 23, 2023
Kenapa generasi muda semakin hilang adab?
February 14, 2023
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
September 23, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
4 jam lalu · Isu semasa
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
4 jam lalu · Isu semasa
Polis Perak rampas dadah RM1.5 juta, lima orang ditangkap
September 22, 2023 · Isu semasa
Ringgit dibuka menghampiri RM4.70 berbanding dolar
September 22, 2023 · Isu semasa
Banjir Perak: Jumlah mangsa dipindah meningkat pagi ini
September 22, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Dah bohong sini, dia bohong di New York
59 minit lalu
[VIDEO] Penamaan calon PRK Pelangai selesai, PN hadapi saingan 3 penjuru
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok