Ketua Polis Dang Wangi pertahan tindakan majikan Cina tak digari

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah mempertahankan tindakan tidak menggari majikan Cina yang memukul dua pengawal peribadinya hanya kerana berpuasa semasa dibawa ke mahkamah baru-baru ini.

Mohamad Zainal menjelaskan tertuduh tidak berada dalam tahanan polis dan dibawa ke Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta untuk menghadiri pendakwaan kesnya.

“Suspek sudah diberi jaminan polis sebelum diserahkan ke Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Selatan.

“Maka kita tidak boleh menangkap semula dan menggari beliau atas kesalahan yang sama hanya semata-mata untuk tujuan dibawa ke mahkamah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga berkata tiada layanan istimewa diberikan terhadap majikan Cina tersebut.

“Undang-undang telah menetapkan sedemikian bahawa tiada siapa yang boleh ditangkap atas kesalahan yang sama sepertimana yang termaktub di bawah artikel 7(2) Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mengulas mengenai suspek tidak memakai baju lokap ketika dibawa ke mahkamah.

“Kita telah mematuhi prosedur ditetapkan dalam Perintah Tetap Ketua Polis Negara A118 iaitu apabila banduan dibawa ke mahkamah hendaklah memakai pakaian dipakai semasa ditahan melainkan pakaian itu dijadikan barang kes,” katanya.

Majikan Cina berusia 43 tahun itu ditahan selepas membelasah dua pengawal peribadinya sehingga cedera teruk dan mengacukan senjata api dengan membuat ugutan terhadap mereka berdua.

POPULAR