Ketua jururawat meninggal dunia kerana Covid-19, bukan vaksin

Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNSelangor) menjelaskan kematian seorang ketua jururawat pada 14 Ogos lalu bukan disebabkan kesan sampingan vaksin Covid-19.

Pengarah JKNSelangor, Datuk Dr Sha’ari Ngadiman berkata kematian ketua jururawat itu adalah disebabkan jangkitan Covid-19 selain beliau juga menghidap barah.

Merujuk kepada video tular di media sosial pada 22 Oktober 2021 berkenaan insiden seorang ketua jururawat di Selangor yang meninggal dunia akibat daripada suntikan vaksin Covid-19, beliau berkata ketua jururawat itu telah ditawar vaksin pada 17 Februari 2021 tetapi menolak kerana risau kesan sampingan.

“Ketua jururawat tersebut merupakan seorang pesakit barah yang masih dalam tempoh cuti sakit barah selama dua tahun,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, katanya pesakit mendaftar dalam MySejahtera serta telah memberi kebenaran secara sukarela dalam borang kebenaran mendapatkan suntikan vaksin Covid-19.

Beliau telah menerima dos pertama vaksin Covid-19 jenama Cominarty keluaran Pfizer-BioNTech pada 23 Julai 2021, dan mengalami gejala demam 12 hari selepas suntikan, tetapi tidak mendapatkan rawatan.

Dr Sha’ari berkata, pesakit mengalami kesukaran bernafas di rumah dan dibawa oleh ambulans ke hospital pada 7 Ogos 2021 iaitu 16 hari selepas suntikan.

“Di hospital, beliau dirawat sebagai pesakit suspek Covid-19 kategori 5. Keputusan ujian RTK Antigen didapati positif, sebelum dimasukkan ke unit rawatan rapi dan memerlukan bantuan pernafasan.

“Namun, keadaan pesakit semakin merosot dan disahkan meninggal dunia pada 14 Ogos 2021. Saringan kontak rapat terdapat dua ahli keluarga turut disahkan positif Covid-19,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR