Keselamatan negara terkawal, tiada ancaman pengganas: Acryl Sani

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menolak dakwaan Jepun mengatakan ada ancaman pengganas akan berlaku di Malaysia dan menasihatkan rakyatnya berwaspada, serta mengelak berada berhampiran tempat-tempat ibadat, sebaliknya keadaan negara adalah terkawal.

Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata PDRM tidak mengesan atau menerima sebarang maklumat mengenai apa-apa bentuk ancaman keselamatan berhubung perkara itu.

Orang ramai, katanya, tidak perlu bimbang atau membuat sebarang spekulasi berhubung kenyataan dikeluarkan Kedutaan Jepun yang memberi amaran supaya rakyatnya di Malaysia mengambil langkah berhati-hati terhadap ancaman pengganas.

“PDRM mengambil maklum berhubung laporan berita bahawa pihak Kedutaan Jepun di Malaysia telah mengeluarkan amaran kepada rakyatnya mengenai kemungkinan berlaku serangan pengganas di rumah-rumah ibadat dan kawasan tumpuan ramai di beberapa negara Asia Tenggara.

“Orang ramai diminta untuk tidak gusar dan tidak membuat sebarang spekulasi kerana PDRM akan memastikan keselamatan negara kekal berada pada tahap selamat.

“Pemantauan juga akan ditingkatkan bagi menjamin kesejahteraan masyarakat,” katanya dalam kenyataan semalam.

Semalam, Jepun memberi amaran kepada rakyatnya di beberapa negara di rantau Asia Tenggara, termasuk Malaysia, mengenai kemungkinan serangan pengganas, terutama di rumah ibadat.

Kementerian Luar Jepun juga menasihatkan semua rakyatnya di Indonesia, Filipina, Singapura, Thailand dan Myanmar untuk mengelak berada berdekatan dengan kemudahan keagamaan dan kawasan-kawasan sesak lain.

Mengulas lanjut, Acryl Sani berkata polis sentiasa memantau senario keselamatan semasa dan akan mengambil tindakan tegas sekiranya terdapat mana-mana pihak cuba mengganggu-gugat ketenteraman awam dan keharmonian negara.

Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur menganggarkan ketika ini terdapat kira-kira 31,000 warga Jepun tinggal di Malaysia.

BERITA BERKAIT
POPULAR