Kes Zahid Hamidi: Hakim persoalan sumbangan wang tunai bukan cek

Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah mempersoalkan kenapa Yayasan Albukhary memberi sumbangan kepada Yayasan Akalbudi dalam bentuk wang tunai sebelum ditukar kepada cek di pengurup wang.

Hakim Mahkamah Tinggi itu bertanya demikian kepada pihak pembelaan dalam kes perbicaraan Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang dituduh pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram, hari ini.

Beliau bertanya kepada pihak pembelaan mengapa sumbangan kepada Yayasan Akalbudi dibuat menggunakan wang tunai yang dimasukkan ke dalam beg dan kemudian diserahkan kepada pengurup wang untuk ditukar kepada cek.

Sequerah: Bukankah lebih senang untuk sumbangan kepada Yayasan Akalbudi dibuat menerusi cek. Kenapa perlu membawa beg yang diisi penuh dengan wang?

Mendengar soalan itu, peguam Hisyam Teh Poh Teik yang mewakili Zahid berkata, perkara itu hanya boleh dijawab oleh Yayasan Albukhary.

Hisyam: Kami ada bertanyakan perkara itu kepada pegawai penyiasat, namun siasatan mengenai perkara berkenaan tidak dilakukan.

Hisyam: Memandangkan tiada siasatan, kita tidak boleh menyatakan ini adalah hasil aktiviti haram. Tidak sehingga siasatan dijalankan atau saksi dipanggil memberi keterangan di hadapan Yang Arif.”

“Sebagai kesimpulan, kami mencabar dan menjemput pihak pendakwaan untuk membuktikan bahawa Yayasan Albukhary tidak pernah memberi sumbangan,” katanya seperti dipetik dari BHOnline.

Terdahulu Hisyam berhujah semua 27 pertuduhan pengubahan wang haram terhadap Zahid perlu digugurkan memandangkan tiada siasatan dijalankan bagi menunjukkan wang berkenaan hasil aktiviti haram.

Zahid, 69, berdepan 47 pertuduhan membabitkan 12 pertuduhan pecah amanah, lapan tuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah jutaan ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Prosiding hujahan di akhir kes pendakwaan bersambung esok.

BERITA BERKAIT
POPULAR