Kes VLN: Saksi beritahu serah tunai RM3 juta kepada Zahid di Sri Satria

June 16, 2022 · Isu semasa

Seorang bekas kakitangan Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) hari ini Mahkamah Tinggi Shah Alam bahawa beliau pernah menyerahkan wang tunai RM3 juta di dalam sebuah bagasi kepada Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di kediaman rasmi timbalan perdana menteri di Putrajaya.

Bekas Pengurus Pentadbiran UKSB, David Tan Siong Sun, yang juga saksi ke-17 pendakwaan, mendedahkan perkara itu semasa pemeriksaan utama perbicaraan rasuah sistem visa luar negara (VLN) Zahid.

Mengimbas kembali dua peristiwa berasingan apabila beliau sendiri menghantar bayaran tunai kepada Zahid, Tan memberitahu mahkamah bahawa beliau telah pergi ke Sri Satria untuk membuat penghantaran diiringi bekas Pengarah UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani dan Harry Lee Vui Khiun.

“Kali kedua saya membawa bagasi, yang saya tinggalkan di ruang tamu sebelum saya menunggu di luar,” kata Tan.

Beliau juga berkata Zahid tidak pernah menolak atau memulangkan wang itu pada bila-bila masa selepas dua penghantaran yang dibuatnya.

Bagi wang tunai yang digunakan untuk membayar Zahid, Tan menjelaskan bahawa dana itu diperoleh daripada rakan niaga UKSB di Hong Kong yang akan menyalurkannya ke Malaysia melalui akaun bank yang disediakan oleh pengurup wang di sini.

“Wang yang kami gunakan untuk bayaran bulanan dan sekali sahaja tidak diambil daripada akaun UKSB.

“UKSB tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk menampung pembayaran, jadi disebabkan itu, saya terpaksa meminta rakan kongsi perniagaan kami di Hong Kong untuk membantu kami.

“Dana dari Hong Kong akan disalurkan ke Malaysia melalui pengurup wang di Kuala Lumpur, dan kemudian diserahkan kepada saya secara tunai,” katanya.

Selepas menerima wang tunai itu, Tan berkata beliau akan menyimpannya di dalam peti deposit keselamatan syarikat sebelum pengeluaran wang tunai bulanan kepada Zahid.

Mengenai pembayaran tunai yang dibuat kepada Zahid, Tan berkata adalah menjadi kepercayaan UKSB bahawa dengan memberinya wang, Zahid akan melayan UKSB dengan lebih baik kerana syarikat itu mengetahui terdapat beberapa pesaing lain yang cuba mengambil alih kontrak VLN.

Sehubungan itu, Tan mendedahkan bahawa penghantaran pertama sebanyak S$200,000 telah dibuat pada Oktober 2014 dan diteruskan sehingga Februari 2015 sebelum jumlah itu dinaikkan kepada S$300,000 sebulan dari Mei 2015 dan seterusnya kepada S$520,000 sebulan pada Julai 2017 sehingga Ogos 2018.

“Angka ini (S$520,000) adalah berdasarkan anggaran Wan Quoris Shah mengenai dana yang diperlukan untuk setiap Bahagian UMNO.

“Kalau tak silap dia kata ada kira-kira 190 bahagian UMNO di seluruh negara. Beliau menganggarkan kira-kira RM10,000 bagi setiap bahagian berjumlah RM1.9 juta sebulan. Saya kemudian mengira kadar penukaran semasa untuk Dolar Singapura, yang mencecah kira-kira S$520,000,” katanya.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasminya.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa bersambung. – MM

Berita berkaitan
Pemuda UMNO minta PM batalkan lantikan Tajuddin sebagai Duta
3 jam lalu· Politik
Mat Maslan yakin UMNO tidak berpecah selepas pendedahan Tajuddin
8 jam lalu· Politik
Ketua Penerangan UMNO tak tahu siapa Tajuddin jumpa di Putrajaya?
10 jam lalu· Politik
Pendedahan Tajuddin, apa agaknya janji Anwar kepada anak murid?
22 jam lalu· Politik
Popular
Bank saman bekas presiden, 17 lagi isu pinjaman RM400 juta: Laporan
June 29, 2022
Zahid sakit pula, perbicaraan petang ini disambung esok
June 29, 2022
Zahid setuju dia diberi ruang luas bela diri di mahkamah
June 29, 2022
Polis rampas senjata api tempur, tahan adik ketua geng Tiger
June 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Wan Fayhsal sahut cadangan potong gaji Menteri untuk bantu rakyat
27 minit lalu · Isu semasa
PM umum pasukan petugas khas tangani inflasi
1 jam lalu · Isu semasa
Pendakwaan kata hakim kes SRC Najib tiada konflik kepentingan
1 jam lalu · Isu semasa
Mustapa nafi seleweng dana UMNO, tak terima tekanan sertai Bersatu
2 jam lalu · Isu semasa
RM9.40 sekilogram harga siling baharu ayam mulai 1 Julai
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tajuddin sedia jadi calon Bebas atau Pas jika UMNO ‘main kasar’
June 27, 2022
[VIDEO] Zahid wajar fokus kes mahkamah, mudah-mudahan selamat, sindir Tajuddin
June 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok