Kes tinggi tapi Exco Selangor kata kilang tetap akan dibuka

August 30, 2021 · Isu semasa

Walaupun Covid-19 masih tinggi, kilang-kilang Selangor tetap akan dibuka dengan Exco Kerajaan Negerinya, Ng Sze Han memberi alasan kononnya terikat dengan keputusan yang dibuat oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Exco Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru Selangor itu berkata Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) perlu memastikan kilang yang memiliki lesen untuk beroperasi kerana perlu mematuhi kehendak undang-undang yang mengikat kerajaan negeri.

“Arahan-arahan yang dikeluarkan oleh MKN merupakan suatu kehendak undang-undang yang perlu dipatuhi dan mengikat kerajaan negeri.

“Kerajaan negeri melalui PBT bertanggungjawab memastikan sesebuah kilang beroperasi dengan mematuhi syarat lesen yang telah ditetapkan.

“Oleh sebab itu, kerajaan negeri tidak akan tutup kilang sekiranya kilang tersebut mendapat kelulusan MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri) dan mematuhi semua syarat lesen yang telah ditetapkan oleh PBT,” katanya semasa sidang DUN Selangor hari ini.

Jelasnya, kerajaan negeri akan menutup kilang sekiranya mereka didapati melanggar peraturan yang ditetapkan PBT.

Katanya, beberapa operasi bersepadu telah dijalankan PBT dan pihak berkuasa juga telah menutup beberapa buah kilang yang melakukan kesalahan.

Menurutnya lagi, menurut Subseksyen 3(2) Akta 776, MKN merupakan pihak berkuasa pusat yang secara prinsipnya mempunyai kuasa bagi mengawal, menyelaras dan mengeluarkan sebarang arahan kepada entiti kerajaan.

Terdahulu, pertanyaan berhubung isu kilang di Selangor dibangkitkan Leong Tuck Chee (DAP-Pandamaran) yang meminta pengesahan sama ada kerajaan negeri mempunyai kuasa menutup operasi kilang walaupun mereka mendapat kelulusan MITI.

Sebelum ini, isu berkaitan penutupan kilang di Selangor dibangkitkan juga bekas Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli yang mempersoalkan mengapa kerajaan negeri Selangor yang tidak menggunakan peruntukan undang-undang PBT untuk menutup operasi kilang-kilang yang didakwa menjadi punca penularan Covid-19 di negeri itu.

BACA SINI :
Kenapa Selangor tak guna undang-undang PBT tutup kilang, soal Rafizi

Dalam ciapan di Twitter, Rafizi bertanyakan soalan tersebut kepada Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari memandangkan kerajaan negeri boleh menggunakan peruntukan sedia ada walaupun kilang yang beroperasi mendapat kebenaran MITI.

“Soalan kepada kerajaan Selangor dan MB Amirudin Shari… Kalau MITI bagi lesen pelepasan pun tapi kerajaan negeri (melalui Pihak Berkuasa Tempatan) tarik balik lesen PBT, kilang kena tutup juga kan?” katanya.

Jelasnya lagi, terdapat peruntukan dalam Akta PBT bawah Seksyen 102 (s) Akta yang memberi kuasa untuk menggantung sementara operasi kilang-kilang sehingga keadaan kembali terkawal.

“Seksyen 102(s) di bawah bidang kuasa tambahan PBT beri kuasa kepada PBT (melalui kaedah pelesenan) untuk mengawal, menyelia (termasuk menutup) perniagaan atau perindustrian daripada jenis yang memudaratkan orang ramai,” kata Rafizi yang memuatkan tangkap layar bahagian dalam akta tersebut.

Menurut Rafizi, sepatutnya kerajaan negeri boleh menggunakan Akta PBT untuk menggantung operasi kilang yang berada di Selangor walaupun pihak MITI memberikan surat kebenaran.

“Arahan kepada PBT itu datang dari Kerajaan Negeri untuk menguatkuasakan mengikut Seksyen 9 Akta PBT.

“Jadi saya yang rakyat biasa ni tak faham kenapa kita tak pakai Akta PBT untuk counter lesen-lesen yang MITI bagi itu?” katanya lagi.

Berita berkaitan
RM5 juta dana awam dan kerajaan negeri untuk hadapi banjir di Selangor
September 29, 2022· Isu semasa
UMNO Selangor tunggu keputusan muktamad berhubung kerjasama dengan PAS
September 24, 2022· Politik
‘Geng San Sentosa’ tumpas, polis rampas empat pistol
September 16, 2022· Isu semasa
Kad jemputan diberi kepada seorang Exco UMNO, kata PAS Kedah
September 4, 2022· Politik
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Mangsa banjir di Johor meningkat lagi pada tengahari, Mat Maslan mana?
October 3, 2022
MPN bimbang kejatuhan ringgit, tapi Gabenor kata bukan pengukur keadaan ekonomi
October 3, 2022
Permohonan Najib ke Parlimen ditolak Jabatan Penjara, kata peguam
October 3, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Dua juta pekerja asing bakal masuk dalam tempoh terdekat: Saravanan
8 jam lalu · Isu semasa
Bantuan makanan bawah program MPN libatkan hampir 15,000 golongan rentan
9 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.70, kerajaan masih abai nasihat MPN
9 jam lalu · Isu semasa
MPN bimbang kejatuhan ringgit, tapi Gabenor kata bukan pengukur keadaan ekonomi
9 jam lalu · Isu semasa
Permohonan Najib ke Parlimen ditolak Jabatan Penjara, kata peguam
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Najib bukan Ahli Parlimen jika pengampunan ditolak, jelas Shafee
9 jam lalu
[VIDEO] Hutang negara dalam dolar AS hanya 5 peratus, kata menteri
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok