Kes terowong Guan Eng: Pembelaan dakwa tiga saksi ‘tak cakap benar’

January 17, 2023 · Isu semasa

Pihak pembelaan dalam kes rasuah bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berhubung projek terowong dasar laut hari ini (17 Januari 2023) mendakwa tiga saksi pendakwaan memberikan keterangan “tidak benar” yang dikaitkan dengan perbicaraan yang sedang berjalan dengan satu lagi kes mahkamah yang keputusannya telah dibuat.

Peguam bela Gobind Singh Deo memberitahu Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur bagaimana ketiga-tiga saksi – iaitu Pengarah Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZCSB) Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dan dua rakannya, Ibrahim Sahari dan Azli Adam – telah memberi keterangan mahkamah yang membebaskan Guan Eng daripada menerima RM2 juta dalam bentuk rasuah.

Gobind berkata ketiga-tiga saksi itu telah dipanggil memberi keterangan di Mahkamah Sesyen Shah Alam berhubung kes penipuan RM19 juta terhadap ahli perniagaan Datuk Seri G Gnanaraja.

Gnanaraja dituduh atas dakwaan memperdaya Zarul Ahmad supaya mempercayai bahawa dia boleh membantunya menutup siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Zarul Ahmad, yang dikaitkan dengan projek dasar laut yang sama.

Gobind sebelum ini meminta mahkamah sama ada dia boleh memainkan dua rakaman video keterangan saksi di Shah Alam, sambil menyatakan bahawa perbualan WhatsApp antara Gnanaraja dan Zarul Ahmad juga akan menunjukkan bukti jelas saksi berbohong di mahkamah.

“Dalam kes di Shah Alam, mereka memberikan keterangan berbeza. Mereka mengatakan ‘coklat’ dalam kes ini (di Kuala Lumpur) ditujukan untuk Lim Guan Eng tetapi di Shah Alam mereka berkata ia bukan untuk Lim Guan Eng,” kata Gobind.

Sebelum ini, Zarul Ahmad memberi keterangan bagaimana istilah seperti ‘coklat’ digunakan untuk merujuk kepada rasuah wang tunai yang didakwa diberikan kepada Lim dan bagaimana sejumlah RM2 juta diberikan kepada Gnanaraja untuk disimpan semasa mesyuarat di Hotel Eastin, Petaling Jaya pada Ogos 2017.

Semakan di laman web SPRM mendapati Gnanaraja dikenakan denda RM230,000 atas pertuduhan mengikut Seksyen 218 (1)(A) Akta Syarikat 2016, pada 23 Disember 2020. Pertuduhan itu adalah alternatif pengakuan bersalahnya dan bukan pertuduhan menipu.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin bangun membantah permintaan Gobind, sambil berhujah pihak pembelaan cuba memburukkan tiga saksi yang disebutkan di atas kerana mereka tidak hadir di mahkamah.

Wan Shaharuddin juga membantah percubaan pihak pembelaan untuk mendapatkan afidavit mahkamah yang disediakan untuk kes Shah Alam, yang mengandungi perbualan WhatsApp antara Zarul Ahmad dan Gnanaraja.

Beliau menegaskan perbualan WhatsApp tidak relevan dengan kes semasa terhadap Lim, yang menyebabkan Gobind mengecam pihak pendakwaan kerana cuba menangguhkan perbicaraan berhubung keengganan mereka mengemukakan dokumen itu walaupun perintah mahkamah dikeluarkan pada September tahun lepas.

“Tetapi Yang Arif, apa yang paling memeranjatkan ialah maklum balas untuk kami membuat permohonan. Tetapi mengapa kita perlu membuat permohonan?

“Tidak perlu permohonan kerana ada perintah mahkamah. Saya meminta arahan daripada mahkamah tetapi mereka belum memberikannya kepada kami,” kata Gobind.

Wan Shaharuddin menjawab bahawa permohonan rasmi masih perlu kerana dokumen yang dicari bukan sebahagian daripada perbicaraan yang sedang dijalankan dan bebanan terletak pada pihak pembelaan untuk menunjukkan kaitannya.

Terdahulu, pegawai penyiasat jabatan forensik SPRM Wan Mohd Firdaus Wan Yusof, dipanggil semula untuk pemeriksaan balas oleh pihak pembelaan berhubung kebenaran perbualan WhatsApp antara Zarul Ahmad dan Gnanaraja.

Wan Mohd Firdaus, yang juga saksi pendakwaan kelapan, bagaimanapun berkata beliau tidak mengetahui kandungan perbualan WhatsApp antara Zarul Ahmad dan Gnanaraja yang didakwa membebaskan Lim kerana pertukaran perbualan itu tidak dihasilkan secara keseluruhan semasa perbicaraan sedang berjalan.

Lim, 61, menghadapi pertuduhan pindaan menggunakan jawatannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang untuk meminta rasuah RM3.3 juta sebagai dorongan untuk membantu pemilik Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd (CZBUCG), Zarul Ahmad, mendapatkan projek bernilai RM6, 341,383,702.

Dalam pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa meminta rasuah sebanyak 10 peratus daripada keuntungan daripada syarikat itu sebagai suapan untuk mendapatkan projek itu.

Lim, yang merupakan bekas Setiausaha Agung DAP, menghadapi dua lagi pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah bernilai RM208.8 juta, milik kerajaan Pulau Pinang, dilupuskan kepada dua syarikat yang dikaitkan dengan projek terowong dasar laut negeri itu.

Perbicaraan bersambung esok.

Berita berkaitan
Kemiskinan berleluasa, ketidakstabilan ekonomi akibat rasuah
8 jam lalu· Isu semasa
Puad cabar Khairy tubuh parti baharu, bidas Ismail Sabri kecewa Khairy dipecat
February 6, 2023· Politik
Pulau Pinang dilanda banjir
February 4, 2023· Isu semasa
Bekas penyelia Felda dipenjara 6 bulan dalam kes palsukan bayaran gaji
February 3, 2023· Isu semasa
Popular
Selepas harga barang asas, kini harga besi dan simen juga naik pada Januari
February 8, 2023
Timbalan Speaker Pahang akui telah disaman dalam gambar tular
February 7, 2023
Kemiskinan berleluasa, ketidakstabilan ekonomi akibat rasuah
February 8, 2023
SPRM siasat UiTM Holdings setelah alami kerugian RM157 juta
February 8, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Jangan tunduk dengan pekebun haram Musang King disokong DAP, kata Pemuda PAS Pahang
1 jam lalu · Isu semasa
SPRM siasat UiTM Holdings setelah alami kerugian RM157 juta
4 jam lalu · Isu semasa
Selepas harga barang asas, kini harga besi dan simen juga naik pada Januari
8 jam lalu · Isu semasa
184 kes baharu, dua kematian
8 jam lalu · Isu semasa
Jumlah mangsa banjir lima negeri hingga tengah malam tadi turun
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kedah buru sindiket jual tanah, penerima geran jangan tamak
7 jam lalu
[VIDEO] 505 peneroka Pendang akan terima geran tanah
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok