Kes rasuah Zahid: Ketua Penerangan UMNO pula didakwa terima RM1.16j

July 25, 2022 · Isu semasa

Dalam satu lagi pendedahan, nama Ketua Penerangan UMNO Shahril Sifian Hamdan muncul di Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini ketika perbicaraan kes rasuah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung pemberian kontrak sistem visa asing luar negara (VLN).

Penerima sumbangan kewangan lain untuk tujuan pembiayaan politik yang diberikan oleh Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB), sebuah syarikat tempatan yang telah terlibat dalam pemberian kontrak VLN, ialah bekas pemimpin MCA Tan Sri Chan Kong Choy dan Tan Sri Ong Ka Chuan.

Ketika soal siasat pihak pembelaan, bekas Pengurus Pentadbiran UKSB David Tan Siong Sun memberitahu mahkamah bahawa Shahril menerima sejumlah RM1.16 juta untuk tujuan pembiayaan politik kerana menjadi sekutu rapat Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Terdahulu, Tan memaklumkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad merupakan penerima secara tidak langsung RM2.6 juta bagi tujuan pembiayaan politik melalui anak saudaranya Tan Sri Rahmat Abu Bakar.

Dia merujuk Rahmat sebagai “Kedahan” dalam lejarnya, yang ditunjukkan kepada mahkamah hari ini, menurut laporan MalayMail.

Tan sebelum ini mengesahkan catatan yang dibuatnya dalam lejar yang dimilikinya untuk tujuan simpan kira-kira mengenai pembayaran tunai yang dibuat oleh UKSB kepada pelbagai ahli politik, kakitangan kerajaan dan Zahid sendiri ketika disoal balas oleh peguam bela Hamidi Mohd Noh.

Tan merujuk Shahril sebagai “S Pat” dalam lejarnya, yang ditunjukkan kepada mahkamah hari ini.

Hamidi: Shahril ialah kawan Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani. Shahril juga merupakan sekutu rapat KJ… oleh itu, dia juga merupakan sekutu rapat Wan Quoris.

Tan: Itu betul.

Sebelum ini, Wan Quoris Shah mengesahkan di mahkamah hubungan rapatnya dengan Khairy dan seterusnya menjelaskan bahawa sumbangan kewangan itu bukan peribadi, tidak teratur dan mengikut keadaan.

Khairy adalah salah seorang daripada beberapa ahli politik yang terlibat dalam perbicaraan Zahid, dengan yang lain turut dinamakan sebagai penerima bayaran tunai, termasuk bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Bagaimanapun, mereka telah menafikan menerima sumbangan terbabit.

Walaupun tiada tarikh diberikan, Tan turut mengesahkan di mahkamah bahawa Shahril dibayar secara bulanan.

Hamidi: Dia (Shahril) dibayar bulanan, berdasarkan lejar?

Tan: Itu betul.

Hamidi: Secara keseluruhan, Shahril menerima RM1,162,000 daripada lejar ini?

Tan: Ya.

Hamidi: Untuk pembiayaan politik dan tujuan pilihan raya umum?

Tan: Ya.

Hamidi: Jadi Shahril dibayar kerana dia sekutu rapat KJ dan Wan Quoris?

Tan: Betul.

Ketika ditanya sama ada mengetahui kedudukan politik Shahril sekarang, Tan berkata beliau tidak pasti tetapi kemudian bersetuju dengan cadangan Hamidi bahawa Shahril adalah Ketua Penerangan UUMNO.

Bagi pemimpin MCA yang dinamakan, Tan mengesahkan nama kod dan penyertaan yang dibuatnya berhubung sumbangan kewangan yang diberikan kepada pemimpin, dengan Chan dan Ong masing-masing dirujuk sebagai “Prof” dan “OKC”.

Tan berkata Chan menerima sejumlah RM7,856,920; manakala Ong menerima sejumlah RM922,820.

Bagaimanapun, tiada tarikh dinyatakan kepada mahkamah bila pembayaran dibuat.

Chan sebelum ini memegang portfolio pengangkutan semasa berkhidmat dalam Kabinet antara 2003 dan 2008. Beliau juga bekas timbalan presiden MCA.

Ong sebelum ini memegang dua portfolio semasa berkhidmat dalam Kabinet sebagai menteri perumahan dan kerajaan tempatan dari 2008 hingga 2009; dan perdagangan antarabangsa dan industri dari 2015 hingga 2018.

Ketika pemeriksaan semula oleh pendakwa raya, Tan berkata dia tidak membuat sebarang laporan polis berhubung beberapa penafian yang dibuat oleh penerima.

Tan juga memberitahu mahkamah UKSB tidak mendedahkan sumber dana lejar kepada juruaudit kerana wujud pengaturan perniagaan antara subkontraktor syarikat di Hong Kong yang dilantik untuk melaksanakan VLN bagi pihak UKSB.

Beliau menjelaskan bahawa pihak di Hong Kong telah bersetuju untuk mengatur pembiayaan untuk tujuan politik dengan tidak perlu menyalurkan wang tersebut terus ke akaun bank syarikat.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri bagi perkhidmatan kemudahan sistem Visa Luar Negara (VLN) dengan mengendalikan beberapa Pusat Setempat (OSC) di China mulai 2012.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasminya.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa bersambung esok.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
MB Pahang pun sudah jadi macam Zahid, kuat menipu sekarang: Saifuddin
5 jam lalu· Politik
Masih mahu kekalkan Zahid sebagai Presiden, UMNO akan berdepan penolakan total
5 jam lalu· Politik
Laporan tangguh Kabinet buat Anwar rimas, janji selesai sehari dua lagi
15 jam lalu· Politik
Asyraf disaran puji balik DAP serta padam status FB maki PH
15 jam lalu· Politik
Popular
Hilang duit dalam akaun: Salah bank atau pengguna?
September 2, 2022
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
December 2, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
2,375 kes baharu, 11 kematian
December 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
59 minit lalu · Isu semasa
2,375 kes baharu, 11 kematian
7 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu hingga Sabtu
15 jam lalu · Isu semasa
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
15 jam lalu · Isu semasa
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
14 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok