Kes rasuah, CBT Zahid disambung April, tarikh bulan ini batal: Laporan

January 16, 2023 · Isu semasa

Perbicaraan kes Timbalan Perdana Menteri (TPM) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung dakwaan pecah amanah jenayah (CBT) dan rasuah lebih RM31 juta dana Yayasan Akalbudi (YAB) kini ditetapkan untuk diteruskan pada April, bukan tarikh yang ditetapkan bulan ini.

Ketua Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran pagi ini (16 Januari 2023) memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan dan pihak pembelaan telah bersetuju mengenai tarikh tambahan untuk perbicaraan dari Jun hingga Ogos.

“Yang Arif, tertuduh atau lebih tepatnya patut saya katakan TPM hadir di kandang tertuduh, hari ini ditetapkan untuk sebutan bagi tujuan menetapkan lebih banyak tarikh perbicaraan bagi meneruskan perbicaraan kes pembelaan,” katanya.

Beliau menyenaraikan tarikh tambahan yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak sebagai 12 Jun hingga 15 Jun, 24 Julai hingga 27 Julai, 1 hingga 3 Ogos, 7 hingga 10 Ogos, dan 21 hingga 24 Ogos.

Menurut MalayMail, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Collin Lawrence Sequerah mengambil maklum tarikh perbicaraan tambahan itu dan berkata tarikh perbicaraan yang dijadualkan sebelum ini pada April akan dikekalkan.

Sebelum ini, perbicaraan kes Zahid dijadual didengar dari 16 Januari (hari ini) hingga 19 Januari.

Kali terakhir kes Zahid didengar di Mahkamah Tinggi adalah pada 2 November 2022, apabila perbicaraan ditetapkan untuk diteruskan dengan saksi pembelaan memberi keterangan bagi pihak Zahid.

Tetapi perbicaraan tidak berlangsung pada 2 November atau tarikh perbicaraan yang selebihnya pada 2022 iaitu 3, 9 dan 10 November kerana saksi sakit dan ketika itu Zahid sedang meneruskan rayuan untuk didengar pada 14 November oleh Mahkamah Rayuan .

Perbicaraan pada 14 November itu adalah untuk rayuan Zahid terhadap usahanya yang gagal sebelum ini bagi mendapatkan kenyataan yang diberikan oleh 15 saksi pembelaan kepada penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis. Tetapi pada 12 November, Zahid dilaporkan telah menarik balik rayuan tersebut.

Pada 2 November, Mahkamah Tinggi telah menetapkan 21 tarikh perbicaraan tambahan dari Januari hingga Mei (16 hingga 19 Januari, 30 hingga 31 Januari, 7 hingga 9 Februari, 27 hingga 30 Mac, 10 hingga 13 April, dan 15 hingga 18 Mei) menggantikan tarikh yang dibatalkan atau dikosongkan pada November 2022.

Hari ini, bagaimanapun, difahamkan bahawa tarikh Januari hingga Mac telah dikosongkan sebelum ini dan tidak lagi digunakan.

Berikutan sebutan hari ini, perbicaraan Zahid akan disambung semula pada 10 April hingga 13 April, 15 Mei hingga 18 Mei, serta tarikh perbicaraan pada Jun hingga Ogos.

Susulan Pilihan Raya Umum Ke-15 yang diadakan pada 19 November, Zahid dinamakan sebagai salah seorang daripada dua TPM pada 2 Disember dan mengangkat sumpah jawatan itu pada 3 Disember 2022. Zahid juga Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah.

Zahid, yang juga Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional, menghadapi 47 pertuduhan iaitu 12 pertuduhan CBT berhubung lebih RM31 juta dana YAB; 27 pertuduhan pengubahan wang haram; dan lapan pertuduhan rasuah lebih RM21.25 juta.

Pada 24 Januari 2022, Mahkamah Tinggi telah memerintahkan Zahid membela diri atas kesemua 47 pertuduhan, selepas mendengar keterangan daripada 99 saksi pendakwaan sebelum ini.

Zahid telah memulakan pembelaannya pada 13 April 2022 dengan memberi keterangan sebagai saksi pembelaan pertama, dengan enam saksi pembelaan termasuk beliau telah hadir ke kandang saksi.

Berita berkaitan
Kes berprofil tinggi dikendalikan Sri Ram yang terkenal
4 jam lalu· Isu semasa
Kena jaga hati parti dalam kerajaan, PM ulas jika bekas ahli UMNO masuk PH
4 jam lalu· Politik
Nepotisme dan Kronisme: Bad Governance!
4 jam lalu· Politik
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
10 jam lalu· Politik
Popular
PM lantik anak jadi penasihat kanan
January 29, 2023
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
January 29, 2023
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
January 29, 2023
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
January 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
5 jam lalu · Isu semasa
PM lantik anak jadi penasihat kanan
9 jam lalu · Isu semasa
Hujan lebat tahap bahaya dijangka landa Pahang, Johor dan Sabah hingga Isnin
10 jam lalu · Isu semasa
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
13 jam lalu · Isu semasa
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
12 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok