Kes positif Covid-19 dalam program di villa tempat BN berkumpul

Seorang pelajar UiTM Lendu, Alor Gajah sudah disahkan positif Covid selepas menghadiri program sehari sebelum penamaan calon di Villa D Aqua, Masjid Tanah, Melaka.

Ujian saringan terhadap tujuh pelajar yang bersimptom mengesan seorang sudah disahkan positif, menurut Pengarah Kesihatan Melaka Dr Rusdi Abd Rahman yang mengesahkan kes jangkitan Covid-19 di villa yang dijadikan tempat berkumpul pemimpin Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka Tanjung Bidara.

Pihak kesihatan juga sudah mengasingkan semua pelajar yang menghadiri program tersebut.

“Semalam (kelmarin) dimakumkan ada tujuh orang simptomatik. Keputusan saliva mendapati seorang pelajar positif.

“UiTM mengambil tindakan untuk mengasingkan semua yang hadir ke program itu. Seramai 40 orang disaring dan siasatan masih diteruskan,” kata dipetik laporan MalaysiaNow.

Terdahulu, tular beberapa gambar dalam media sosial berhubung dakwaan tujuh orang pelajar UiTM didapati positif Covid-19 selepas pulang daripada sebuah program dianjurkan BN Melaka pada 4 hingga 7 November.

“Semua pelajar tersebut pulang ke kampus pada 7 hari bulan lepas tamat program di Villa D Aqua, Masjid Tanah, Melaka,” menurut posting yang tersebar di media sosial itu.

Gambar-gambar dalam program tersebut juga tular.

“Bila pulang ke kampus, daripada berpuluh pelajar, tujuh didapati positif Covid-19.”

Menurut posting itu, keesokan harinya pada 8 November penyokong-penyokong BN berkumpul di villa tersebut bersarapan pagi sebelum pergi ke pusat penamaan calon untuk mengiringi calon BN bagi DUN Tanjung Bidara Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Turut hadir pada pagi itu ialah bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan yang menyokong Rauf.

Setakat ini pihak BN masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi berhubung kes Covid-19 yang dikesan di villa tersebut.

BERITA BERKAIT
POPULAR