Kes penghantar makanan pukul pelanggan hina Islam, 6 ditahan

Enam individu ditahan pihak polis susulan tular seorang pelanggan yang didakwa menghina agama Islam dipukul sekumpulan lelaki dipercayai penghantar makanan di kawasan Sungai Way, Petaling Jaya.

Menurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid, individu yang ditahan ialah lima penghantar makanan dan pelanggan itu yang berumur lingkungan 19 hingga 40 tahun.

Beliau berkata pihaknya menerima laporan daripada penghantar makanan berusia 19 tahun yang tidak berpuas hati dengan seorang pelanggan yang didakwa telah menggunakan nama yang menyentuh sensitiviti agama.

“Pengadu membuat tangkap layar pesanan daripada pelanggan itu dan menularkannya ke aplikasi komunikasi kumpulan penghantar makanan di kawasan tersebut. Keadaan ini menimbulkan kemarahan sekumpulan penghantar makanan lain yang seterusnya pergi ke rumah pelanggan berkenaan.

“Pelanggan yang berumur 29 tahun telah dipukul oleh sekumpulan penghantar makanan tersebut (sehingga mengalami kecederaan) dan kemudian dibawa ke Balai Polis Sungai Way untuk tindakan selanjutnya,” menurutnya dalam kenyataan malam ini.

Mohamad Fakhruddin berkata pihaknya telah menahan keenam-enam individu dan masih mengesan suspek lain yang masih bebas.

Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 298 Kanun Keseksaan kerana dengan sengaja menggunakan perkataan yang melukakan perasaan agama seseorang dan Seksyen 147 kanun sama kerana menggunakan kekerasan dalam perhimpunan yang menyalahi undang- undang.

Beliau menasihati masyarakat agar tidak menimbulkan apa-apa isu atau membuat provokasi yang menyentuh sensitiviti mana-mana agama dan bangsa sehingga boleh menggugat ketenteraman awam serta keharmonian masyarakat.

“Sekali lagi masyarakat diingatkan agar tidak mengambil tindakan melangkaui undang-undang dan menyerahkan kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR