Kes penderhaka hina Raja: Ahli Parlimen dipanggil polis

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil dipanggil memberi keterangan kepada pihak polis berhubung kehadirannya di luar Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi bagi menunjukkan solidariti kepada seorang penderhaka.

“Polis Dang Wangi telah menghubungi Ahli Parlimen Lembah Pantai untuk dirakamkan percakapan kerana hadir di balai polis itu pada hari artis grafik dibebaskan daripada reman,” kata kenyataan yang dimuat naik dalam laman Twitternya malam tadi.

Fahmi yang juga Pengarah Komunikasi PKR dikatakan akan hadir memberi keterangan itu pada Sabtu.

Sementara itu, memetik laporan FMT, Fahmi dilaporkan berkata:

“Ia ada kaitan dengan saya berada di luar Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi pada hari Fahmi Reza dibebaskan daripada tahanan reman.”

Jumaat lalu, penderhaka, Fahmi Reza ditahan polis susulan satu laporan berhubung catatan kontroversinya di media sosial yang didakwa menghina Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Bagaimanapun, sekumpulan penyokongnya termasuk daripada PKR dan DAP menyifatkan satira yang dianggap seni bukan sesuatu yang boleh dikategorikan sebagai jenayah.

Sementara Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) pula berpendapat perbuatan menghina institusi beraja sama ada dalam bentuk karikatur, penulisan, siaran media dan isyarat adalah sifat melampau yang mesti dibendung sepenuhnya.

Sambil mengecam perbuatan menghina Raja Permaisuri Agong baru-baru ini, Ketua DUPP, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh turut menempelak pihak yang mempertahankan penghinaan itu atas nama kebebasan bersuara.

BERITA BERKAIT
POPULAR