Kes libat Syed Saddiq lebih berat daripada Rosmah, SRC: Pendakwaan

October 6, 2022 · Isu semasa

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang didakwa atas empat pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) dan penyelewengan wang berjumlah lebih RM1 juta daripada dana milik Bersatu, akan tahu pada 28 Oktober jika dia perlu membela diri di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid mengumumkan tarikh untuk menyampaikan keputusannya selepas mendengar hujahan daripada pihak pendakwaan dan pembelaan hari ini (6 Oktober 2022).

Peguam Gobind Singh Deo, yang mewakili Syed Saddiq, berhujah bahawa kes pendakwaan dibina berdasarkan Seksyen 24(8) perlembagaan Bersatu, yang menyatakan bahawa perbelanjaan melebihi RM500,000 mesti diluluskan oleh majlis tertinggi parti, dan jika penarikan balik dibuat, mereka mesti direkodkan untuk menyemak baki dalam akaun.

Gobind, yang juga Ahli Parlimen Puchong, berkata dalam kes Syed Saddiq, wang yang digunakan adalah semata-mata untuk tujuan membantu Bersatu dan ahli sayap Pemudanya – Armada. Sehubungan itu, beliau mendakwa tiada perlanggaran undang-undang yang dilakukan.

Syed Saddiq ketika itu adalah Ketua Armada tetapi sejak itu telah keluar dan menubuhkan partinya sendiri, Malaysian United Democratic Alliance (MUDA).

Dia dibicarakan kerana bersubahat dengan Rafiq Hakim Razali yang ketika itu penolong bendahari Armada, melibatkan dana RM1 juta milik Bersatu.

Gobind berhujah bahawa keseluruhan kes pendakwaan adalah bermotifkan politik, dengan Rafiq memberikan keterangan yang bercanggah di mahkamah.

Gobind telah cuba untuk mendakwa Rafiq tetapi dinafikan di mahkamah.

Merumuskan hujahnya, Gobind berkata memandangkan Syed Saddiq tidak menggunakan wang itu untuk kepentingan peribadinya, dan tiada kesalahan dilakukan.

“Pertuduhan mesti dibuat dengan bukti yang tidak dipetik dari langit. Jika pihak pendakwaan mahu menuduh anak guam saya cuba mendapatkan kepentingan politik dengan menggunakan dana Bersatu maka di manakah buktinya? Tiada bukti dia membantu dan bersubahat dengan Rafiq.

“Kami dengan hormatnya berhujah bahawa pihak pendakwaan gagal menimbulkan syak wasangka dalam pertuduhan pertama dan ini adalah kes yang sangat jelas dan mahkamah harus memutuskan tiada prima facie dan mengarahkannya dibebaskan tanpa memanggil pembelaannya,” katanya menurut MalayMail.

Tambahnya, kebanyakan keterangan yang dikemukakan di mahkamah terhadap anak guamnya adalah berdasarkan khabar angin.

Tetapi Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharudin Wan Ladin berhujah bahawa hasrat Syed Saddiq mesti dipersoalkan.

Beliau mendakwa Ahli Parlimen Muar itu berniat buruk apabila mengarahkan Rafiq mengeluarkan wang daripada akaun Armada untuk disimpan.

Beliau juga mendakwa Syed Saddiq tidak memberikan kerjasama sepenuhnya kepada penyiasat.

Beliau berhujah bahawa bukti menunjukkan Syed Saddiq dengan jelas mengarahkan pasukannya, khususnya Rafiq, untuk mengambil wang dari akaun bank Armada dan memasukkannya ke dalam akaun peribadinya.

Wan Shaharudin berhujah bahawa Syed Saddiq mendakwa dia mempunyai hak untuk wang itu kerana dia telah bekerja keras untuk mendapatkannya semasa pengumpulan dana Bersatu untuk Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 2018 untuk kawasan Muar di Johor.

“Jika anda melihat tindakannya, jelas dia telah membuat pertahanannya dari awal. Ia adalah satu rancangan bijak untuk menutup siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia. Jika dia ikhlas dari awal, perkara ini akan dibangkitkan lebih awal bukan hanya apabila dia membela diri.

“Lihatlah berapa lama pemeriksaan silang mereka. Tidak di sini mahupun di sana. Jadi ke mana kita hendak pergi dari sini? Malah saya amat yakin untuk menyatakan di sini bahawa kita percaya kes terhadap tertuduh ini lebih kuat daripada kes SRC, lebih kuat daripada kes Rosmah (Mansor), malah lebih kuat daripada kes Isa Samad,” kata Wan Shaharudin kepada mahkamah dalam hujahnya.

Beliau merujuk kepada kes jenayah lain yang dilakukan oleh pendakwa raya terhadap beberapa orang awam berprofil tinggi yang berkaitan dengan UMNO.

Kes SRC merujuk kepada SRC International Sdn Bhd yang mana bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak didapati bersalah dan dia kini menjalani hukuman penjara. Isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor juga baru-baru ini didapati bersalah atas beberapa tuduhan rasuah berkaitan projek tenaga solar untuk sekolah luar bandar di Sarawak.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Mahkamah arah Bung Moktar dan isteri bela diri, permohonan semakan ditolak
23 jam lalu· Isu semasa
Bukan RM600 bilion, SPRM sahkan terima butiran daripada MoF untuk siasatan
23 jam lalu· Isu semasa
1MDB: Saksi beritahu Jho Low sering jemput ke pangsapuri peribadi
December 8, 2022· Isu semasa
Tuduhan seleweng dana, SPRM mohon bantuan pihak buat dakwaan cari bukti
December 8, 2022· Isu semasa
Popular
Bukan RM600 bilion, SPRM sahkan terima butiran daripada MoF untuk siasatan
December 9, 2022
Bos Mydin jawab idea import telur dicadang Mat Sabu tak masuk akal
December 8, 2022
Satu lagi nama kementerian ditukar kerajaan baharu
December 9, 2022
1MDB: Saksi beritahu Jho Low sering jemput ke pangsapuri peribadi
December 8, 2022
Lagi Isu semasa terkini
750 mangsa banjir empat negeri ditempatkan di 13 PPS
2 jam lalu · Isu semasa
1,597 kes baharu, enam kematian
5 jam lalu · Isu semasa
Satu lagi nama kementerian ditukar kerajaan baharu
16 jam lalu · Isu semasa
Persatuan bimbang harga simen naik, apa kerajaan PH-UMNO buat?
21 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan lebat tahap bahaya di Kelantan, Terengganu
December 9, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Annuar Musa, 2 pemimpin wanita sah dipecat dari UMNO
21 jam lalu
[VIDEO] Isu kemiskinan pesawah, aktiviti kartel padi perlu perhatian kerajaan pusat
22 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok