Kes Covid-19 meningkat: Kelantan batal bazar Ramadan

Kerajaan Kelantan membatalkan operasi bazar Ramadan di seluruh negeri berikutan peningkatan serius kes Covid-19 di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri Dr Izani Husin berkata, kadar kebolahjangkitan di negeri itu naik kepada 1.12 sekali gus menggambarkan keadaan serius.

“Kita juga menjangkakan kes tiga angka akan berterusan dan mungkin meningkat dalam tempoh seminggu akan datang

“Saya memohon maaf kepada seluruh rakyat kerana ketika kes pada tahap dua angka kita membenarkan bazar Ramadan dibuka, Madinah Ramadan, majlis berbuka, tadarus dan sebagainya.

“Namun, kerana kita jangka kes semakin serius maka kita terpaksa membatalkan semua program terbabit termasuk program tilawah melibatkan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V pada malam ini,” katanya di Kota Bharu, hari ini.

Kelantan mencatatkan 171 kes positif Covid-19 menjadikan jumlah kumulatif kes itu sebanyak 7,021 dengan merekodkan 21 kluster yang masih aktif, setakat semalam.

Dr Izani sebelum ini berkata kerajaan Kelantan membenarkan pengoperasian bazar Ramadan di seluruh negeri dengan prosedur operasi standard (SOP) ketat, manakala program Madinah Ramadan dibenarkan namun hanya dengan 500 jemaah berbanding kapasiti asal 1,300 orang.

POPULAR