Kes bunuh diri meningkat petanda rakyat semakin terdesak?

June 12, 2022 · Isu semasa

Statistik yang dikeluarkan oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada pertengahan 2021 mengenai laporan kes bunuh diri dari 2019 sehingga Mei 2021 sepatutnya membuka mata banyak pihak.

Terutamanya kepada pihak pembuat dasar dan juga pihak kerajaan bahawa isu ini sudah mula meruncing terutamanya di ketika pandemik yang sedang melanda dunia ketika ini.

Menurut kenyataan oleh PDRM, di dalam tempoh dari 2019 sehingga Mei 2021 sebanyak 1,708 kes telah dilaporkan, iaitu dengan purata kira-kira 3 kes bunuh diri setiap hari.

Antara data yang mengejutkan melalui laporan ini ialah dapatan bahawa kaum wanita lebih ramai menjadi menyumbang kepada kes bunuh diri dengan peratusan 83.5 peratus berbanding kaum lelaki.

Dari segi umur pula, didapati lebih separuh dari keseluruhan kes-kes ini melibatkan golongan remaja di antara umur 15-18 tahun. Sebanyak 668 kes melibatkan lingkungan umur 19 hingga 40 tahun, manakala mereka yang berumur lebih 40 tahun menyumbang kepada 168 kes.

Jelas, yang menjadi mangsa kes bunuh diri di negara ini kebanyakannya adalah golongan remaja yang sepatutnya menjadi masa depan membangunkan negara.

Negeri Johor mencatatkan kadar kes tertinggi dengan jumlah kes bunuh diri sebanyak 101 dari 2019 hingga 2020. Negeri Selangor pula mencatatkan kes tertinggi pada tahun 2021 iaitu sebanyak 117 kes dari Januari 2021 hingga Mei 2021.

Tidak ketinggalan, secara purata seramai 77 orang di Pulau Pinang membunuh diri setahun dalam tempoh tiga tahun lalu iaitu antara 2020 hingga tahun ini setakat Mei lalu.

Daripada jumlah itu, seramai 78 orang membunuh diri pada 2020; 114 (2021) dan 41 (setakat Mei tahun ini) menjadikan jumlah keseluruhannya seramai 233 orang.

Daripada statistik itu pula, sebanyak 20 kes bunuh diri dengan cara terjun dari jambatan yang mendapat perhatian meluas ketika ini berlaku sepanjang tiga tahun lalu dengan tujuh kes dicatatkan tahun ini setakat Mei lalu.

Tambahan lagi, kaji selidik oleh Kementerian Kesihatan Malaysia mendapati cubaan membunuh diri juga telah meningkat di kalangan remaja seawal usia 13 tahun dengan 10 peratus dari para remaja mengakui pernah melakukan cubaan bunuh diri sekurangnya sekali.

Kesan larangan pergerakan serta “lockdown” berpanjangan akibat pandemik Covid-19 yang telah merosakkan kehidupan normal, sosial serta ekonomi rakyat tampak jelas apabila berlaku peningkatan kes bunuh diri hampir 2 kali ganda berbanding tahun sebelum ini, iaitu sekitar kes bunuh diri 1.7 setiap hari pada 2019.

Ini adalah realiti yang dihadapi oleh masyarakat Malaysia sekarang. Isu kesihatan mental bukan lagi perkara remeh ataupun sampingan yang boleh diketepikan dalam arus pembangunan modal insan negara.

Berapa ramai keluarga ataupun individu yang terkesan secara mendalam akibat pandemik yang sedang berlaku sekarang ini?

Kadar kemiskinan telah semakin meningkat dan dilaporkan sekitar 600,000 keluarga kelas pertengahan M40 telah tergelincir ke dalam garis kemiskinan B40 akibat hilang mata pencarian.

Desakan oleh rakyat untuk menuntut pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baru-baru ini juga menunjukkan bahawa ramai yang memerlukan bantuan segera bagi meneruskan kehidupan di waktu terdesak seperti sekarang.

Ia ialah satu kehilangan besar dalam memastikan kesinambungan pembangunan negara dan juga kualiti kehidupan rakyat turut serta meningkat apabila ramai yang mengalami tekanan untuk meneruskan kehidupan.

Dalam pada itu, kaji selidik badan NHMS pada 2019 mendapati bahawa seramai 424,000 kanak-kanak di Malaysia mengalami masalah kesihatan mental dan kajian sama juga mendapati seramai separuh juta (2.3 peratus dari populasi Malaysia) menderita masalah depresi.

Faktor-faktor utama yang menyumbang kepada isu kesihatan mental kebanyakannya berkait dengan faktor luaran seperti isu keluarga, kewangan, tempat tinggal, pekerjaan, tekanan sosial dan pelbagai lagi. Isu-isu ini banyak berpunca dari ketidakseimbangan dan juga jurang kualiti kehidupan rakyat Malaysia yang semakin melebar.

Kualiti kehidupan rakyat perlu dipertingkatkan dan isu-isu yang membelenggu rakyat perlu diberi perhatian serius oleh kerajaan.

Tidak ada guna jika negara ini dipenuhi oleh bangunan-bangunan besar jika akhirnya kualiti kehidupan rakyat tidak terjaga. Isu-isu yang menekan rakyat perlu diselesaikan segera. Kanak-kanak terutamanya perlu diberi perhatian khas agar tidak dibebankan secara melampau.

Berita berkaitan
Kemalangan van di Balik Pulau korbankan seorang warga Singapura
16 jam lalu· Isu semasa
Tiada wakil UMNO dilantik jadi Timbalan Ketua Menteri P. Pinang
August 16, 2023· Politik
DAP beri satu jawatan Exco kepada UMNO, tapi parti Amanah belum pasti
August 15, 2023· Politik
PRN: Tiada laporan kempen isu 3R diterima setakat ini
August 12, 2023· Politik
Popular
Hina Sultan Selangor: Hukuman penjara pendakwah bekas penasihat agama Guan Eng kekal
September 25, 2023
Gaduh kumpulan motosikal besar, seorang ditahan positif dadah
September 25, 2023
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Dia juga membantu orang miskin, kata PMX semasa pertemuan dengan Syed Mokhtar
June 2, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Anggota pukul wanita dalam video tular sedang disiasat polis
3 jam lalu · Isu semasa
Penyusutan nilai sektor komoditi punca perdagangan negara susut: Liew
4 jam lalu · Isu semasa
Seorang lelaki warga Indonesia ditahan dengan nilai dadah RM1.9 juta dirampas
5 jam lalu · Isu semasa
Gaduh kumpulan motosikal besar, seorang ditahan positif dadah
5 jam lalu · Isu semasa
Ramalan kaji cuaca ramal ribut petir dan angin kencang di utara semenanjung
7 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
6 jam lalu
[VIDEO] Untuk menang PRK Pelangai, jentera PN bersemangat bila pemimpin ada keyakinan
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok