Kertas Putih Kesihatan kalis masa depan akan disediakan, kata Khairy

June 11, 2022 · Isu semasa

Sistem kesihatan Malaysia sedang bergelut untuk memenuhi keperluan semasa penduduk, sama seperti negara-negara lain di seluruh dunia yang menghadapi masalah yang sama.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata sistem kesihatan semasa boleh dikatakan terperangkap dalam paradigma masa lalu dan penambahbaikan tambahan kepada model lama tidak lagi mencukupi.

“Terdapat cukup tanda bahawa sistem kesihatan kita sedang bergelut untuk memenuhi keperluan kesihatan semasa penduduk, masalah yang dihadapi oleh banyak negara di seluruh dunia.

“Keadaan secara semula jadi bertambah buruk semasa pandemik Covid apabila terdapat lonjakan mendadak dalam permintaan untuk penjagaan kesihatan yang mengatasi sistem penjagaan kesihatan.

“Pandemik (Coviud-19) telah membawa banyak isu ke dalam fokus yang lebih mendalam, tidak kurang juga isu kemampanan dan sejauh mana persediaan kita untuk masa depan,” katanya hari ini (11 Jun 2022).

Khairy berkata demikian pada Dialog Kepimpinan Pemikiran Kesihatan Awam: “Penjagaan Kesihatan Awam Pembuktian Masa Depan” yang diadakan di Sekolah Kesihatan Awam NUW Saw Swee Hock di Singapura, hari ini.

Menurutnya peneguhan masa depan memerlukan negara membuat beberapa perubahan struktur yang ketara terhadap cara sistem penjagaan kesihatan disusun, dibiayai dan ditadbir.

“Kita perlu membina semula dengan lebih baik ke arah daya tahan, ke arah sistem kesihatan berdaya tahan yang mampu menyerap kejutan seperti kecemasan kesihatan awam, mengurus cabaran demografi seperti populasi yang semakin tua dan menangani kesan perubahan iklim,” katanya.

Beliau berkata Malaysia sedang dalam usaha membangunkan Kertas Putih Kesihatan yang bertujuan untuk membuat kes bagi perubahan struktur sistem penjagaan kesihatan negara kalis masa depan.

Khairy menambah Kementerian Kesihatan (KKM) sedang melihat pembaharuan yang melibatkan empat bidang – kesaksamaan akses; pembiayaan penjagaan kesihatan yang mampan; tadbir urus, pengawasan, dan akauntabiliti; serta membawa ‘kesihatan’ kembali kepada penjagaan kesihatan.

Beliau menjelaskan bahawa untuk kesaksamaan akses, terdapat keperluan untuk perkongsian awam-swasta yang lebih besar.

“Saya harus akui, sektor awam dan swasta masih belum bersepadu dengan baik. Sistem dwi penjagaan kesihatan Malaysia terbahagi dua, dengan sektor awam yang dibiayai terutamanya oleh cukai, dan sektor swasta dengan bayaran untuk perkhidmatan berada pada landasan yang selari, dibiayai terutamanya melalui insurans persendirian yang bermotifkan keuntungan dan bayaran luar.

“Sektor awam menampung dua pertiga kes pesakit luar dan pesakit dalam, tetapi 75 peratus pakar di Malaysia adalah dalam sektor swasta.

“Sumber, beban kerja dan data tidak mudah dikongsi antara kedua-dua sektor, menyebabkan kelewatan dalam diagnosis dan rawatan, penyiasatan berulang yang tidak perlu dan kos tambahan.

Beliau berkata KKM sedang merancang untuk mengembangkan perkongsian awam-swasta untuk memaksimumkan semua kapasiti penjagaan kesihatan sedia ada di negara ini dengan berkesan.

Beliau menambah bahawa perkongsian erat antara sektor juga boleh meningkatkan pilihan rawatan untuk kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana, termasuk perkhidmatan kesihatan mulut, perkhidmatan perubatan tradisional dan pelengkap yang didorong terutamanya oleh sektor swasta.

Untuk masa depan di Malaysia ketanya, beberapa perubahan struktur perlu berlaku termasuk pembangunan model pembayaran yang boleh dilaksanakan, mengukuhkan pembelian strategik, memastikan pemetaan permintaan yang baik serta menyediakan proses dan alat yang lebih baik untuk rujukan dan perundingan yang merangkumi rekod perubatan elektronik yang boleh dikongsi.

“Sebagai langkah pertama, salah satu pembaharuan struktur utama yang sedang dikaji oleh Malaysia adalah untuk memberikan autonomi operasi yang lebih besar kepada hospital awam kita, supaya institusi utama yang terbeban dan terkekang ini diberi ruang untuk lebih responsif kepada perubahan keperluan penduduk.

“Kami berhasrat untuk perubahan ini turut memudahkan integrasi yang lebih baik dan perkongsian awam-swasta.”

Mengenai pembiayaan penjagaan kesihatan yang mampan, beliau berkata sistem penjagaan kesihatan awam secara kronik kekurangan pembiayaan, yang mengakibatkan banyak isu.

“Daripada kekurangan kakitangan kepada infrastruktur yang tidak diselenggara dengan baik kepada peralatan usang.

“Dengan dana awam yang diuruskan secara terhad, peluang untuk mengintegrasikan sektor awam dan swasta melalui pembelian strategik juga amat terhad. Semua isu ini menyumbang kepada pembayaran yang tinggi.”

Beliau berkata kerajaan sedang berbincang untuk menaikkan peruntukan untuk perbelanjaan penjagaan kesihatan bagi menyelesaikan isu itu.

“Jumlah perbelanjaan penjagaan kesihatan Malaysia kepada nisbah KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar), pada 4.7 peratus, jauh di bawah purata negara berpendapatan sederhana sebanyak 6.6 peratus.

“Jika anda menanggalkannya dan anda melihat perbelanjaan Malaysia untuk penjagaan kesihatan sektor awam adalah pada 2.6 peratus daripada KDNK, juga di bawah purata 4 peratus KDNK dalam kalangan negara berpendapatan sederhana dan di bawah 5-6 peratus daripada KDNK yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.”

Beliau menambah Malaysia memerlukan dana penjagaan kesihatan khusus yang kedua-duanya dibiayai cukai dan disokong oleh sumbangan daripada rakyat yang mampu jika negara mahukan sistem penjagaan kesihatan yang kalis masa depan.

“Salah satu misi kritikal Kertas Putih Kesihatan Malaysia adalah untuk mengemukakan penyataan hasrat tentang bagaimana model penjagaan kesihatan negara boleh diletakkan pada landasan yang mampan, pada masa sama menangani kebimbangan sah masa lalu mengenai seni bina, fasa, kos dan tadbir urus reformasi ini,” katanya.

Mengenai tadbir urus, pengawasan dan akauntabiliti, beliau berkata kementerian akan mendapatkan sokongan dua parti bagi cadangan pembaharuan yang terkandung dalam Kertas Putih Kesihatan dengan membentangkan Kertas Putih itu di Parlimen.

“Untuk menjadi jelas, masih terdapat banyak butiran dan pelan tindakan yang perlu diusahakan dalam tahun-tahun akan datang.

Berita berkaitan
Satu daripada 9 wanita hidap kanser
June 21, 2022· Isu semasa
Kes baharu Covid-19 sebanyak 1,922 dengan empat kematian
June 15, 2022· Isu semasa
PRU-15: Akar umbi berbeza pendirian, kem pro-Zahid dan Ismail Sabri bertembung?
June 12, 2022· Politik
Kes bunuh diri meningkat petanda rakyat semakin terdesak?
June 12, 2022· Isu semasa
Popular
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
July 4, 2022
Shafee hidap laringitis: Kes Najib, laporan audit didengar 12 Ogos
July 4, 2022
Mahkamah tolak permohonan Zahid tangguh prosiding kes rasuah
July 4, 2022
Perbicaraan pengesahan lafaz cerai MB Perlis ditetapkan 25 Ogos
July 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Syed Saddiq arah keluar tunai RM1 juta dari bank: Saksi pendakwaan
5 jam lalu · Isu semasa
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
5 jam lalu · Isu semasa
Gempur kilang, sempadan sekat seleweng minyak masak subsidi: PM
6 jam lalu · Isu semasa
Maybank IB pula unjur OPR naik 100 bps untuk 12 bulan akan datang
6 jam lalu · Isu semasa
Aidiladha: Lebih 2.3 juta kenderaan bakal guna KLK, LPT pada 8-11 Julai
7 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok