Kerosakan paru-paru pesakit akibat Covid-19, risiko untuk jangka panjang

Ketika ini ramai yang berasa trauma dan cuak apabila Malaysia mencatatkan peningkatan drastik kes positif Covid-19. Lebih membimbangkan, kes Covid-19 tanpa gejala semakin meningkat. Persoalannya, adakah ia petanda yang baik?

Ini kerana penyebaran virus Covid-19 oleh individu tidak bergejala menunjukkan ia mampu menyebabkan lebih banyak jangkitan dan sukar untuk dibendung. Malah, kajian menunjukkan individu yang tidak bergejala mempunyai beban virus (viral load) yang sama dengan individu bergejala.

Ia secara tidak langsung menunjukkan sama ada individu itu bergejala atau tidak, mereka tetap boleh membawa virus berkenaan dengan jumlah yang sama bagi menjangkiti individu lain. Ini menunjukkan penularan dapat dilakukan sama ada dari pesakit tanpa gejala atau pesakit yang mempunyai gejala.

Terdapat juga kes pesakit Covid-19 yang sudah pulih mengalami kerosakan paru-paru jangka panjang.

Menurut Perunding Perubatan Pernafasan, Gleneagles Kuala Lumpur, Dr. Lim Kim Hatt, paru-paru ialah salah satu organ yang paling kompleks dalam tubuh manusia.

“Ia mengembang dan mengendur sekitar ribuan kali setiap hari untuk mengepam oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida. Penyakit paru-paru sering berlaku apabila terdapat masalah di mana-mana bahagian paru-paru.

“ Terdapat banyak pesakit yang mengalami penyakit paru-paru kronik seperti asma bronkial, COPD, bronchiectasis dan penyakit paru-paru interstitial. Pesakit-pesakit inilah yang merupakan salah satu golongan pesakit yang sering berasa sangat cemas semasa pandemik Covid-19. Namun, mereka sebenarnya tidak berisiko tinggi untuk dijangkiti virus. Pada amnya, risiko mereka mendapat jangkitan ini tidak lebih tinggi daripada populasi umum,” jelasnya.

Tambah beliau, jika pesakit dengan keadaan paru-paru kronik ini dipengaruhi oleh radang paru-paru Covid-19, mereka mungkin lebih cenderung untuk menghidap penyakit yang lebih serius kerana ketahanan paru-paru mereka yang terhad, dan juga mungkin mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi.

Dr. Kim Hatt memberitahu, mereka cenderung mengalami kesukaran bernafas yang serius dan oleh itu lebih cenderung memerlukan rawatan intensif. Covid-19 juga boleh mencetuskan serangan asma dan peningkatan akut akibat penyakit paru-paru kronik.

“Covid-19 juga dikenal sebagai coronavirus yang mudah menular dari individu yang dijangkiti melalui batuk, bersin, atau nafas. Virus tersebut boleh berada di udara atau di permukaan yang biasa anda sentuh sebelum menyentuh mata, hidung, atau mulut. Ini akan membolehkan virus bergerak ke selaput lendir di kerongkong seseorang dan dalam jangka masa 14 hari individu tersebut mungkin menunjukkan tanda-tanda gejala awal seperti sakit tekak, demam, atau batuk kering,” jelasnya.

Oleh itu, beliau menasihatkan pesakit dengan penyakit paru-paru kronik ini untuk mengelakkan diri daripada mendapat jangkitan Covid-19.

Selain itu, mereka harus mengikuti semua nasihat yang diberikan oleh pakar kesihatan, misalnya menjaga jarak sosial satu meter daripada orang lain, pengasingan diri, memakai topeng di tempat umum, kebersihan tangan yang teliti dan lain-lain.

“Sepanjang waktu PKP ini, pesakit ini harus menjaga semua ubat biasa seperti yang disarankan oleh doktor mereka. Penting untuk mereka menjauhi rokok. Mereka harus menjaga tahap aktiviti fizikal yang sesuai dengan latihan dalaman. Sekiranya mereka tidak sihat, mereka harus mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin,” katanya.

Beliau menjelaskan, berikutan dengan masalah pneumonia yang teruk atau ARDS akibat Covid-19, secara teorinya pesakit mungkin mengalami beberapa tahap fibrosis paru.

“Fibrosis paru didefinisikan sebagai parut dalam paru-paru sehingga sukar bagi oksigen anda masuk ke dalam darah anda. Oleh itu badan anda tidak dapat membekalkan cukup oksigen ke organ lain dalam badan anda untuk terus hidup. Ini akhirnya akan menyebabkan buah pinggang, paru-paru dan hati anda ditutup dan berhenti bekerja,” jelasnya.

Namun, kerana penyakit ini adalah penyakit baru dalam bidang perubatan, banyak aspek jangkitan ini masih belum dapat dipastikan pada tahap ini.

“Kami tidak pasti sama ada jangkitan dengan Covid-19 seterusnya akan memberikan imuniti jangka panjang kepada individu tersebut,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR