Kerosakan paru-paru pesakit akibat Covid-19, risiko untuk jangka panjang

August 8, 2021 · Isu semasa

Ketika ini ramai yang berasa trauma dan cuak apabila Malaysia mencatatkan peningkatan drastik kes positif Covid-19. Lebih membimbangkan, kes Covid-19 tanpa gejala semakin meningkat. Persoalannya, adakah ia petanda yang baik?

Ini kerana penyebaran virus Covid-19 oleh individu tidak bergejala menunjukkan ia mampu menyebabkan lebih banyak jangkitan dan sukar untuk dibendung. Malah, kajian menunjukkan individu yang tidak bergejala mempunyai beban virus (viral load) yang sama dengan individu bergejala.

Ia secara tidak langsung menunjukkan sama ada individu itu bergejala atau tidak, mereka tetap boleh membawa virus berkenaan dengan jumlah yang sama bagi menjangkiti individu lain. Ini menunjukkan penularan dapat dilakukan sama ada dari pesakit tanpa gejala atau pesakit yang mempunyai gejala.

Terdapat juga kes pesakit Covid-19 yang sudah pulih mengalami kerosakan paru-paru jangka panjang.

Menurut Perunding Perubatan Pernafasan, Gleneagles Kuala Lumpur, Dr. Lim Kim Hatt, paru-paru ialah salah satu organ yang paling kompleks dalam tubuh manusia.

“Ia mengembang dan mengendur sekitar ribuan kali setiap hari untuk mengepam oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida. Penyakit paru-paru sering berlaku apabila terdapat masalah di mana-mana bahagian paru-paru.

“ Terdapat banyak pesakit yang mengalami penyakit paru-paru kronik seperti asma bronkial, COPD, bronchiectasis dan penyakit paru-paru interstitial. Pesakit-pesakit inilah yang merupakan salah satu golongan pesakit yang sering berasa sangat cemas semasa pandemik Covid-19. Namun, mereka sebenarnya tidak berisiko tinggi untuk dijangkiti virus. Pada amnya, risiko mereka mendapat jangkitan ini tidak lebih tinggi daripada populasi umum,” jelasnya.

Tambah beliau, jika pesakit dengan keadaan paru-paru kronik ini dipengaruhi oleh radang paru-paru Covid-19, mereka mungkin lebih cenderung untuk menghidap penyakit yang lebih serius kerana ketahanan paru-paru mereka yang terhad, dan juga mungkin mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi.

Dr. Kim Hatt memberitahu, mereka cenderung mengalami kesukaran bernafas yang serius dan oleh itu lebih cenderung memerlukan rawatan intensif. Covid-19 juga boleh mencetuskan serangan asma dan peningkatan akut akibat penyakit paru-paru kronik.

“Covid-19 juga dikenal sebagai coronavirus yang mudah menular dari individu yang dijangkiti melalui batuk, bersin, atau nafas. Virus tersebut boleh berada di udara atau di permukaan yang biasa anda sentuh sebelum menyentuh mata, hidung, atau mulut. Ini akan membolehkan virus bergerak ke selaput lendir di kerongkong seseorang dan dalam jangka masa 14 hari individu tersebut mungkin menunjukkan tanda-tanda gejala awal seperti sakit tekak, demam, atau batuk kering,” jelasnya.

Oleh itu, beliau menasihatkan pesakit dengan penyakit paru-paru kronik ini untuk mengelakkan diri daripada mendapat jangkitan Covid-19.

Selain itu, mereka harus mengikuti semua nasihat yang diberikan oleh pakar kesihatan, misalnya menjaga jarak sosial satu meter daripada orang lain, pengasingan diri, memakai topeng di tempat umum, kebersihan tangan yang teliti dan lain-lain.

“Sepanjang waktu PKP ini, pesakit ini harus menjaga semua ubat biasa seperti yang disarankan oleh doktor mereka. Penting untuk mereka menjauhi rokok. Mereka harus menjaga tahap aktiviti fizikal yang sesuai dengan latihan dalaman. Sekiranya mereka tidak sihat, mereka harus mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin,” katanya.

Beliau menjelaskan, berikutan dengan masalah pneumonia yang teruk atau ARDS akibat Covid-19, secara teorinya pesakit mungkin mengalami beberapa tahap fibrosis paru.

“Fibrosis paru didefinisikan sebagai parut dalam paru-paru sehingga sukar bagi oksigen anda masuk ke dalam darah anda. Oleh itu badan anda tidak dapat membekalkan cukup oksigen ke organ lain dalam badan anda untuk terus hidup. Ini akhirnya akan menyebabkan buah pinggang, paru-paru dan hati anda ditutup dan berhenti bekerja,” jelasnya.

Namun, kerana penyakit ini adalah penyakit baru dalam bidang perubatan, banyak aspek jangkitan ini masih belum dapat dipastikan pada tahap ini.

“Kami tidak pasti sama ada jangkitan dengan Covid-19 seterusnya akan memberikan imuniti jangka panjang kepada individu tersebut,” katanya.

Berita berkaitan
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Popular
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
August 14, 2022
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
August 14, 2022
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
August 14, 2022
Skandal LCS: Jangan salahkan orang lain kata Kit Siang kepada Najib
August 13, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
3 jam lalu · Isu semasa
Permintaan terpendam percepat pertumbuhan KDNK: Tengku Zafrul
3 jam lalu · Isu semasa
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
3 jam lalu · Isu semasa
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
4 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi lemah dikesan di Kundasang
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok