Kerjasama Asean kunci masa depan kemapanan diri: Tengku Zafrul

November 1, 2022 · Isu semasa

Walaupun setiap negara mempunyai agenda politik dan realiti domestiknya sendiri, Asean harus secara aktif mengenal pasti kawasan untuk kerjasama di tengah-tengah ketegangan geopolitik yang memuncak dan pertumbuhan rapuh pasca pandemik, kata Menteri Kewangan kerajaan sementara Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

“Kami mahu melihat Asean sebagai rantau yang berdikari dan juga terlindung daripada ketidaktentuan global,” katanya pada forum Straits Times di Singapura pada Selasa (1 Oktober 2022).

Salah satu cara blok 10 anggota berkenaan boleh berusaha ke arah itu adalah untuk “mengejar simpanan barangan penting di seluruh Asean”, termasuk makanan, ubat-ubatan dan bahan mentah penting lain, katanya.

Ini akan membantu rantau ini melindung nilai daripada gangguan rantaian bekalan global dan mengurangkan tekanan inflasi sekiranya berlaku masalah bekalan, tambahnya.

Datuk Seri Zafrul berucap kepada kira-kira 250 hadirin pada Sidang Kemuncak Masa Depan ST Asia yang julung kali diadakan hari ini melalui ucapan prarakaman dan wawancara dengan ketua biro Malaysia ST, Shannon Teoh, kerana beliau tidak dapat menghadirinya secara peribadi.

Tengku Zafrul juga menggesa penggubal dasar Asean untuk melabur dalam projek strategik di semua negara-negara Asean.

Memetik pengeluaran peranti perubatan sebagai contoh, beliau berkata semua negara anggota boleh memainkan peranan mengikut kekuatan mereka dan menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan, dengan sesetengahnya menyumbang bahan mentah, manakala yang lain bertanggungjawab ke atas reka bentuk dan pemasangan.

Jika visi ini menjadi kenyataan, “kita tidak perlu berebut peranti perubatan untuk melindungi penduduk kita” apabila krisis kesihatan awam seterusnya melanda dunia, katanya.

“Keuntungan itu juga boleh dikongsi secara saksama,” tambahnya, sambil berkata bahawa projek strategik seperti itu “akan memberi manfaat bukan sahaja kepada ekonomi individu kita tetapi juga berfungsi sebagai lindung nilai dan pelekat yang mengikat kita bersama-sama menentang malapetaka seperti peperangan dan wabak”.

Bekas pegawai bank itu juga menekankan keperluan untuk mewujudkan mekanisme kerjasama monetari antarabangsa yang berdaya maju – yang memastikan dasar monetari yang dibuat di dunia kaya tidak akan menjejaskan ekonomi negara membangun.

“Saya tidak menyokong sesuatu yang revolusioner. Dunia telah melakukannya sebelum ini, dari Plaza Accord 1985, hingga baru-baru ini, Jaringan Keselamatan Kewangan Global yang dengan cepat menstabilkan pasaran kewangan global semasa pandemik,” katanya.

Perjanjian itu ditandatangani dengan latar belakang kenaikan kadar yang agresif dan inflasi yang melambung tinggi. Amerika Syarikat (AS), United Kingdom, Perancis, Jerman Barat dan Jepun bersetuju untuk menjual dolar AS secara bersama kerana percaya bahawa melemahkan dolar akan membantu ekonomi global.

“Kerjasama seperti ini adalah penting supaya ekonomi membangun dan pasaran baru muncul dapat berkembang dengan lebih saksama dan mampan,” kata Tengku Zafrul.

Beliau, yang diangkat sebagai Menteri Kewangan pada Mac 2020 selepas dilantik sebagai senator dalam pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) diketuai Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini, dilihat secara meluas sebagai calon utama UMNO berikutan pelantikannya sebagai bendahari Barisan Nasional (BN) Selangor pada akhir Julai.

Tetapi beliau tidak mengesahkan pencalonannya apabila ditanya sama ada akan membuat penampilan pertama dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), 19 November ini.

Beliau dijangka bertanding di Parlimen Kuala Selangor menentang penyandangnya Datuk Dr Dzulkefly Ahmad daripada Parti Amanah Negara.

BN akan mengumumkan barisan calonnya pada malam ini.

Tengku Zafrul mengakui bahawa usaha menawan kubu kuat pembangkang itu adalah “cabaran besar”, tetapi UMNO “bersedia untuk berdepan cabaran”, dan beliau “secara peribadi tidak pernah mahu lari daripada cabaran”.

Katanya, ia akan menjadi pembakar semangat yang besar kepada partinya jika berjaya memenangi kerusi bandar yang telah tewas kepada pembangkang.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
5 jam lalu· Politik
Tiada wakil UMNO dan DAP di Kementerian Kewangan, dedah NST
December 2, 2022· Politik
Parti politik mengelirukan pengundi, hilang sudah moral dan nilai perjuangan
November 25, 2022· Politik
Lebih 5 parti mahu sertai PN, kata Hamzah
November 8, 2022· Politik
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Lantikan Zahid sebagai TPM bukti kerajaan baharu bersih
December 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
8 jam lalu · Isu semasa
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
13 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
22 jam lalu · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
December 4, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
32 minit lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
3 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok