Kerana kecuaian Najib aset negara terdedah kepada rampasan: Rafizi

July 18, 2022 · Isu semasa

Tindakan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri (PM) suatu waktu dahulu telah mendedahkan aset Petronas di luar negara kepada cubaan dirampas oleh pihak mendakwa keturunan kesultanan Sulu, kata Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli.

Menggesa ahli partinya, parti pembangkang lain dan rakyat Malaysia amnya membuat laporan polis terhadap Najib berhubung perkara itu, Rafizi berkata bekas perdana menteri itu mesti bertanggungjawab dalam hal ini.

Rafizi berkata semua rakyat Malaysia berhak melaporkan Najib sebagai pegawai awam yang cuai semasa menjadi PM dan mendedahkan negara kepada tuntutan undang-undang sebanyak RM67.5 bilion.

“Dengan pemikiran ini, saya telah meminta pemimpin dan cawangan PKR di seluruh negara membuat laporan polis terhadap Najib kerana kecuaiannya semasa menjadi perdana menteri, sehingga membawa kepada tuntutan waris kesultanan Sulu.

“Saya juga telah memanjangkan permintaan ini kepada aktivis akar umbi dalam AMANAH dan DAP di seluruh negara untuk bersama-sama PKR menyertai siri laporan polis ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini sambil melampirkan draf laporan polis yang akan diserahkannya.

Rafizi berkata beliau sendiri bersama Ahli Parlimen Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad akan membuat laporan di balai polis Setiawangsa pada jam 11 pagi esok.

Pada 15 Julai, Rafizi berkata beliau berhasrat untuk membuat laporan polis terhadap bekas PM itu berhubung kegagalan dan kecuaian yang mengakibatkan aset syarikat minyak negara Petronas terdedah kepada rampasan di seluruh dunia.

Beliau berkata tindakan undang-undang telah diambil ke atas pertelingkahan dengan waris kesultanan Sulu sejak zaman Najib sebagai PM walaupun beliau mendakwa isu itu berpunca daripada kegagalan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Selasa lalu, Mahkamah Rayuan Paris membenarkan permohonan Putrajaya untuk menggantung keputusan sebelum ini yang mengisytiharkan liabiliti Malaysia terhadap penyelesaian berbilion ringgit yang dituntut oleh waris sultan Sulu.

Menteri undang-undang Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar pada Rabu berkata tindakan itu bermakna keputusan sebelum ini tidak boleh dikuatkuasakan di mana-mana negara sehingga kata dua dicapai di Paris.

Pada 2013, pentadbiran Najib menghentikan pembayaran penyerahan tahunan Malaysia sebanyak RM5,300 kepada waris sultan Sulu selepas serangan ke atas Lahad Datu oleh oleh kumpulan Jamalul Kiram III.

Pada 2017, keturunan kesultanan itu memulakan tindakan undang-undang terhadap Malaysia berhubung perkara berkenaan, menyebabkan keputusan timbang tara memihak kepada mereka.

Ini membolehkan mereka meminta pihak berkuasa Luxembourg merampas aset dua anak syarikat Petronas bagi pihak waris sultan Sulu dalam usaha untuk menguatkuasakan keputusan timbang tara yang mereka peroleh terhadap Malaysia.

Berita berkaitan
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
January 27, 2023· Isu semasa
Harga bahan mentah naik punca pengusaha naik harga makanan: MAPIM
January 23, 2023· Isu semasa
Rafizi optimis rundingan dengan UMNO dalam PRN berjalan baik
January 16, 2023· Politik
Tiada arahan isytihar aset daripada Kabinet setakat ini, kata Rafizi
January 12, 2023· Uncategorized
Popular
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
11 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
11 jam lalu · Isu semasa
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
16 jam lalu · Isu semasa
Pulau Pinang dilanda banjir
17 jam lalu · Isu semasa
Tunggu dasar dan garis panduan KDN berhubung kebenaran jual bunga api, mercun
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok