Kerana kecuaian Najib aset negara terdedah kepada rampasan: Rafizi

July 18, 2022 · Isu semasa

Tindakan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri (PM) suatu waktu dahulu telah mendedahkan aset Petronas di luar negara kepada cubaan dirampas oleh pihak mendakwa keturunan kesultanan Sulu, kata Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli.

Menggesa ahli partinya, parti pembangkang lain dan rakyat Malaysia amnya membuat laporan polis terhadap Najib berhubung perkara itu, Rafizi berkata bekas perdana menteri itu mesti bertanggungjawab dalam hal ini.

Rafizi berkata semua rakyat Malaysia berhak melaporkan Najib sebagai pegawai awam yang cuai semasa menjadi PM dan mendedahkan negara kepada tuntutan undang-undang sebanyak RM67.5 bilion.

“Dengan pemikiran ini, saya telah meminta pemimpin dan cawangan PKR di seluruh negara membuat laporan polis terhadap Najib kerana kecuaiannya semasa menjadi perdana menteri, sehingga membawa kepada tuntutan waris kesultanan Sulu.

“Saya juga telah memanjangkan permintaan ini kepada aktivis akar umbi dalam AMANAH dan DAP di seluruh negara untuk bersama-sama PKR menyertai siri laporan polis ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini sambil melampirkan draf laporan polis yang akan diserahkannya.

Rafizi berkata beliau sendiri bersama Ahli Parlimen Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad akan membuat laporan di balai polis Setiawangsa pada jam 11 pagi esok.

Pada 15 Julai, Rafizi berkata beliau berhasrat untuk membuat laporan polis terhadap bekas PM itu berhubung kegagalan dan kecuaian yang mengakibatkan aset syarikat minyak negara Petronas terdedah kepada rampasan di seluruh dunia.

Beliau berkata tindakan undang-undang telah diambil ke atas pertelingkahan dengan waris kesultanan Sulu sejak zaman Najib sebagai PM walaupun beliau mendakwa isu itu berpunca daripada kegagalan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Selasa lalu, Mahkamah Rayuan Paris membenarkan permohonan Putrajaya untuk menggantung keputusan sebelum ini yang mengisytiharkan liabiliti Malaysia terhadap penyelesaian berbilion ringgit yang dituntut oleh waris sultan Sulu.

Menteri undang-undang Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar pada Rabu berkata tindakan itu bermakna keputusan sebelum ini tidak boleh dikuatkuasakan di mana-mana negara sehingga kata dua dicapai di Paris.

Pada 2013, pentadbiran Najib menghentikan pembayaran penyerahan tahunan Malaysia sebanyak RM5,300 kepada waris sultan Sulu selepas serangan ke atas Lahad Datu oleh oleh kumpulan Jamalul Kiram III.

Pada 2017, keturunan kesultanan itu memulakan tindakan undang-undang terhadap Malaysia berhubung perkara berkenaan, menyebabkan keputusan timbang tara memihak kepada mereka.

Ini membolehkan mereka meminta pihak berkuasa Luxembourg merampas aset dua anak syarikat Petronas bagi pihak waris sultan Sulu dalam usaha untuk menguatkuasakan keputusan timbang tara yang mereka peroleh terhadap Malaysia.

Berita berkaitan
MARA ada peruntukan cukup taja pelajar ke luar negara: Mahdzir
August 6, 2022· Isu semasa
Pelajar Malaysia jangan terpengaruh ideologi antikerajaan: Mahdzir
August 4, 2022· Isu semasa
Di mahkamah, Najib isytihar miliki aset RM4.49 juta termasuk 5 kereta Mercedes
August 2, 2022· Politik
1MDB serah writ saman AS$3.7 bilion kepada adik beradik Jho Low
July 28, 2022· Isu semasa
Popular
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
August 16, 2022
Zahid tukar reka bentuk LCS walaupun TLDM tidak setuju
August 17, 2022
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
August 17, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Sindiket penipuan pembantu rumah ligat ketika krisis Covid-19
15 minit lalu · Isu semasa
3,516 kes semalam, 15 kematian
1 jam lalu · Isu semasa
Rayuan akhir Najib bermula hari ini
1 jam lalu · Isu semasa
Malaysia berhasrat belajar dari Thailand halal ganja perubatan
12 jam lalu · Isu semasa
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok