Kerana Islam Bersatu Perlis bayar ikat jamin wanita dituduh curi duit masjid

Bersatu Negeri Perlis membantu membayar ikat jamin seorang wanita yang dituduh di mahkamah dan tidak mengaku salah mengambil wang RM40 dari sebuah masjid di negeri itu, sebanyak RM2,000.

Wang ikat jamin itu dibayar Ketua Badan Pimpinan Bersatu Negeri Perlis, Abu Bakar Hamzah dan juga Ketua Penerangan Armada Negeri, Wan Zikri Afthar, di Mahkamah Seksyen Kangar, setelah barisan pimpinan Bersatu Perlis sepakat ingin membantu wanita itu selain, untuk memberinya peluang kedua.

Dalam satu kenyataan hari ini Wan Zikri berkata Bersatu Perlis tetap tegas berpendapat bahawa peluang kedua ini bukanlah bermaksud bersetuju dengan tindakan tertuduh.

Tertuduh katanya, belum menjalani prosiding mahkamah atau dijatuhi hukuman, namun Bersatu berpendapat perkara ini perlu diselesaikan dengan baik, tanpa bias ditambah menilai keberadaan atau kesusahan yang dialaminya.

“Dalam pada itu, Bersatu Perlis yang juga khuatir insiden ini mampu menimbulkan fitnah ke atas Islam dan juga institusi masjid.

“Bersatu telah menghubungi kariah masjid sejak semalam dan akan bertemu untuk terus berbincang dengan mereka bagi mempertimbang untuk menarik balik laporan ke atas wanita yang dalam kesusahan ini.

“Pada masa sama Bersatu Perlis juga bertekad untuk membayar kembali kerugian masjid dan juga menyumbang kepada institusi tersebut,” katanya.

Wan Zikri juga berkata, Bersatu dan ARMADA Perlis juga telah menyediakan peguam sekiranya tindakan undang-undang dilanjutkan.

“Mengenai beberapa tuduhan peribadi ke atas wanita tersebut terkait isu penyalahgunaan dadah, Bersatu berpendapat isu kehilangan duit masjid dan kesusahan wanita itu yang dijadikan sandaran dan kes selain dari isu kehilangan wang dan kesusahan yang dialami wanita ini diserahkan sepenuhnya kepada pihak berkuasa sekiranya terdapat bukti,” katanya.

Namun, menurutnya, apa yang lebih penting bagi Bersatu adalah membantu mereka yang memerlukan dalam pada tidak menghakimi di samping menjaga aib serta maruah insan.

Secara ringkas katanya, ikat jamin yang dilakukan mengambil kira beberapa faktor, termasuk wanita itu mempunyai anak orang kelainan upaya berusia 4 tahun, seorang asnaf, dan nilai wang yang dicuri adalah kecil.

“Jika benar OKT mempunyai masalah moral, seharusnya pihak-pihak berwajib seperti Agensi Anti Dadah Kebangsaan, Pusat Pemulihan, Jabatan Kebajikan Masyarakat atau yang berkaitan haruslah sentiasa memantau dan memberi bimbingan,” katanya.

Wan Zikri berkata wanita itu perlu diberi peluang kedua untuk berubah dan pulih dengan bimbingan dan pemantauan oleh pihak berwajib dan masyarakat.

Semalam, seorang tukang cuci sambilan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret, Kangar atas kesalahan mencuri RM40 dalam tabung di Masjid Sirajuddin, Padang Pauh pada bulan lalu.

Tertuduh, Nor Amira Roslan, 28, didakwa melakukan kesalahan mencuri mencuri wang bernilai RM40 yang terdapat dalam tabung masjid itu pada jam 8.54 malam 28 Ogos lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR