Kerajaan tawar lebih 1.24 juta dos AstraZeneca untuk warga emas

Penerima vaksin menerima imunisasi. – Gambar Agenda Daily, 15 Mei, 2021.

Pusingan kedua inisiatif pelawaan pengambilan vaksin menawarkan sebanyak 1,240,000 dos suntikan vaksin AstraZeneca khusus kepada warga emas yang akan dibuka untuk tempahan slot janji temu pada 12 tengah hari, esok.

Pemberian suntikan itu akan dimulakan pada 7 Jun hingga 27 Julai untuk dos pertama di lapan Pusat Pemberian Vaksin AstraZeneca (PPVAZ), kata Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF).

PPVAZ yang terlibat ialah Pusat Konvensyen Setia SPICE, Pulau Pinang; Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor, Johor Bahru; Pusat Konvensyen Borneo Kuching, Sarawak; dan Institut Kemahiran Belia Negara Miri, Sarawak.

Selain itu PPVAZ lain ialah di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur; Universiti Malaya, Kuala Lumpur; Universiti Kebangsaan Malaysia, Selangor; dan Pusat Konvensyen Ideal, Shah Alam, Selangor.

“Seperti yang diumumkan, tempahan ini hanya dibuka kepada warga emas (60 tahun ke atas) di lima negeri iaitu Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Johor dan Sarawak.

“Ini adalah satu daripada langkah untuk memastikan warga emas yang termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi terus dilindungi,” menurut kenyataan itu lapor Bernama.

Orang ramai yang berminat boleh mula membuat tempahan di www.vaksincovid.gov.my esok.

CITF turut mengalakkan golongan muda untuk membantu warga emas dalam membuat tempahan slot janji temu pengambilan vaksin itu bagi memudahkan urusan mereka.

Menurut kenyataan itu mereka yang telah mendaftarkan nama di bawah senarai menunggu sewaktu tempahan slot pada 2 Mei lepas akan dimasukkan secara automatik ke dalam tempahan slot vaksinasi AstraZeneca pusingan ini.

POPULAR
Cemas tertukar bayi di hospitalJune 13, 2021
Malaysia sedang bangunkan dua vaksin Covid-19 sendiriJune 12, 2021
Masjid tak ditutup, aktiviti hanya ditangguh, kata Mufti KelantanJune 13, 2021
Polis tahan lori bawa 48 pekerja kilang proses ayam positif Covid-19June 14, 2021
Tajuddin kena kompaun RM1,500 tak pakai pelitup mukaJune 9, 2021
PM yakin Kuala Lumpur capai imunisasi kelompok menjelang 31 OgosJune 13, 2021