Kerajaan tambah subsidi minyak, minyak masak hingga RM8.0 bilion

Kerajaan bakal menampung subsidi minyak dan minyak masak sehingga lebih RM8.0 bilion, iaitu RM4.22 bilion lebih tinggi berbanding RM3.78 bilion yang diperuntukkan bagi tahun ini.

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, kerajaan telah membelanjakan sebanyak RM6.32 bilion bagi subsidi minyak dan minyak masak pada 2019 dan RM2.16 bilion pada 2020.

“Kementerian Kewangan ingin mengulangi bahawa kerajaan akan terus membantu rakyat melalui pelbagai langkah.

“Salah satu langkah dasar yang dimanfaatkan oleh sejumlah besar rakyat Malaysia adalah subsidi minyak dan minyak masak dalam membantu mengurangkan kesan kenaikan harga komoditi di peringkat global ke atas kos sara hidup rakyat,” katanya dalam kenyataan disiarkan di Facebook Kementerian Kewangan hari ini.

Beliau berkata, peruntukan lebih tinggi itu tahun ini susulan peningkatan harga pasaran global semasa.

“Kerajaan bersedia menanggung perbelanjaan subsidi yang lebih tinggi ini bagi memelihara kesejahteraan rakyat dan kelangsungan perniagaan, terutamanya peniaga-peniaga kecil,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, susulan peningkatan harga komoditi di peringkat global, subsidi kerajaan bagi produk petroleum petrol RON95, diesel dan liquified petroleum gas (LPG) serta minyak masak bersubsidi dijangka meningkat dengan mendadak.

Beliau berkata, kerajaan akan terus membantu rakyat melalui pelbagai langkah termasuk meneruskan subsidi minyak dan minyak masak dalam membantu mengurangkan kesan kenaikan harga komoditi di peringkat global ke atas kos sara hidup rakyat.

Menurutnya, kerajaan tetap meneruskan dasar pengekalan harga bagi barang-barang runcit iaitu RM2.05 per liter bagi Petrol RON95 yang telah dikekalkan sejak 10 Februari, dan RM2.15 per liter bagi Diesel sejak 10 Februari.

Manakala harga gas petroleum cecair LPG dikekalkan pada RM1.90 sekilogram sejak Jun 2015, dan minyak masak bersubsidi pula bernilai RM2.50 pek sekilogram semenjak 1997, katanya.

Beliau menambah, pelbagai langkah Belanjawan dan inisiatif yang ditambah baik melalui Permai, Pemerkasa dan Pemerkasa Plus akan terus disalurkan sekurang-kurangnya sehingga Disember 2021.

BERITA BERKAIT
POPULAR