Kerajaan tak campur tangan urusan Jawatankuasa Khas Bebas Darurat

Kerajaan tidak pernah campur tangan dalam sebarang urusan Jawatankuasa Khas Bebas Darurat sebaliknya memberi kerjasama penuh menjalankan tugas mereka, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Dalam kenyataan hari ini beliau berkata kerajaan juga mengiktiraf sepenuhnya kewujudan jawatankuasa berkenaan yang ditubuhkan mengikut Seksyen 2 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021.

Namun, beliau sekali lagi menegaskan komitmen kerajaan untuk sentiasa mematuhi segala peruntukan undang-undang dalam melaksanakan tanggungjawabnya ketika membuat sebarang keputusan mengenai darurat, termasuk mengiktiraf segala mekanisme yang wujud secara sah di sini undang-undang.

“Saya ingin merujuk kepada kenyataan media saya bertarikh 12 Jun 2021 berhubung peranan Kerajaan dari segi Perlembagaan dan undang-undang berhubung dengan Perisytiharan Darurat dan hal-hal yang berkaitan dengannya di mana sebahagiannya kelihatan dipetik di luar konteks yang sebenarnya,” katanya.

Katanya Seksyen 2 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 menyatakan “Maka hendaklah ditubuhkan suatu jawatankuasa khas bebas untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong mengenai kewujudan berterusan darurat besar yang mengancam keselamatan, kehidupan ekonomi dan ketenteraman awam di dalam Persekutuan berikutan wabak penyakit berjangkit, iaitu Penyakit Koronavirus 2019 (COVID 19)”.

Bagaimanapun, Takiyuddin turut menegaskan peranan kerajaan dalam menjalankan kuasa eksekutif Persekutuan ketika tempoh darurat berkuat kuasa sebagaimana diperuntukkan dalam Seksyen 11, Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 2021.

“Justeru dalam keadaan negara kita masih lagi berperang dengan pandemik Covid-19 ini, sebaiknya semua pihak perlu akur kepada fungsi masing-masing yang ditetapkan di bawah kerangka perundangan sedia ada,” katanya.

Semalam, Takiyuddin dalam kenyataannya semalam berkata Jemaah Menteri akan terus memberi nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong dalam membuat keputusan mengenai tempoh darurat sekarang ini.

Kenyataannya bagaimanapun dikecam beberapa pihak termasuk Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said, dan beberapa ahli Jawatankuasa Khas Bebas Darurat berkenaan, yang menyifatkan Jemaah Menteri menganggu tugas jawatankuasa itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR