Kerajaan sedia RM35j geran kepada PBT laksana bandar rendah karbon

Kerajaan memperuntukkan RM35 juta sebagai Geran Pemangkin Bandar Rendah Karbon (GeRAK) sebagai galakan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) melaksanakan inisiatif bandar rendah karbon (LCCF) berimpak tinggi.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata keutamaan diberikan kepada PBT yang sudah melaksanakan program LCCF serta menyertai program Low Carbon Cities 2030 Challenge (LCC2030C) pada peringkat kategori Zon Rendah Karbon.

Beliau berkata Pelan Induk LCCF yang dilancarkan hari ini memberi panduan lengkap kepada kerajaan negeri dan PBT dalam membangunkan bandar rendah karbon di kawasan pentadbiran masing-masing.

“Pelan itu bagi memperkukuh kerangka pelaksanaan inisiatif rendah karbon dengan lebih sistematik serta mencapai sasaran pengurangan karbon yang jelas.

“Ini adalah sokongan dan suntikan dana diberikan kepada PBT untuk memacu tindakan perubahan iklim di peringkat PBT dan akar umbi,” katanya pada Persidangan Bandar Rendah Karbon Malaysia (MyL3C) dan pelancaran Pelan itu secara maya, hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Sehubungan itu, Perdana Menteri menyeru agar pihak berkepentingan, terutama PBT menyambut baik usaha kerajaan dan memberikan kerjasama serta komitmen jitu dan berterusan kepada Kementerian Alam Sekitar dan Air dalam melaksanakan transformasi ke arah bandar rendah karbon yang dibawa melalui Pelan ini.

“Saya amat yakin inisiatif ke arah bandar-bandar rendah karbon di Malaysia boleh dilaksanakan dengan lebih berkesan menggunakan pendekatan bersepadu dan sistematik,” katanya.

Perdana Menteri berkata, berdasarkan kajian Global Commission on the Economy and Climate, analisis peringkat bandar terkini berkaitan kes ekonomi bagi tindakan rendah karbon menunjukkan bahawa langkah bandar rendah karbon mewakili peluang ekonomi berjumlah AS$16.6 trilion di seluruh dunia.

Katanya, ia berdasarkan hanya kepada penjimatan tenaga yang boleh diperoleh daripada pelaburan rendah karbon.

BERITA BERKAIT
POPULAR