Kerajaan PKR arah bazar Ramadan di Selangor dihentikan

Operasi bazar Ramadan di enam daerah dalam negeri Selangor yang dikenakan perintah kawalan pergerakan (PKP) akan dihentikan bermula Sabtu ini walaupun arahan kerajaan pusat memberi kebenaran kepada peniaga untuk meneruskan aktiviti perniagaan mereka.

Menteri Besarnya, Datuk Seri Amirudin Shari berkata pengumuman yang dibuat awal ini bertujuan untuk memberikan masa kepada peniaga untuk menghabiskan stok mereka dan menegaskan kerajaan negeri tidak akan mengikut arahan kerajaan pusat yang membenarkan operasi bazar diteruskan.

“Dalam SOP (prosedur operasi piawai) yang telah dikeluarkan, kita dapati operasi bazaar Ramadan tidak dibenarkan.

“Namun semalam Menteri Pertahanan telah keluarkan arahan untuk benarkan, dan kita telah buat keputusan semua bazar tidak dibenarkan beroperasi di negeri Selangor mulai Sabtu,” katanya dipetik dalam Malaysiakini.

Amirudin berkata tempoh sehingga Sabtu ini sudah mencukupi kepada peniaga untuk menyelenggara stok-stok yang mereka miliki dan menafikan tindakan diambil oleh kerajaan PKR itu sebagai kejam.

“Ini untuk beri peluang untuk pemilik gerai atau pengurus bazar Ramadan untuk selesaikan beberapa tugasan mereka, terutama untuk selenggara dan uruskan stok-stok yang mungkin mereka telah kumpulkan.

“Dengan ambil kira jumlah hari niaga telah cecah 25 hari menjelang Jumaat, kita tidaklah begitu kejam,” katanya.

Dalam pada itu, bantuan sebanyak RM500 kepada 11,000 peniaga bazar Ramadan yang terjejas juga diumumkan Amirudin.

Semalam, pelaksanaan PKP diumumkan di enam daerah dalam Selangor yang akan bermula 6 hingga 17 Mei ini bagi mengekang penularan Covid-19 yang semakin meningkat hampir setiap hari di negeri itu.

Pelaksanaan tersebut diumumkan Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selepas mengambil kira peningkatan kes mendadak yang dialami di Selangor dan ia perlu dilaksanakan bagi memutuskan rantaian jangkitan.

BERITA BERKAIT
POPULAR