Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4

June 1, 2023 · Isu semasa

Laporan berhubung pelaksanaan projek kapal tempur pesisir (LCS) perlu didedahkan kerajaan kepada umum, gesa badan pemantau rasuah.

Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4 Center) berkata laporan itu perlu didedah memandangkan projek kontroversi itu terpalit dengan pelbagai masalah, malah sudah membelanjakan lebih RM6 bilion wang rakyat tetapi tiada kapal yang siap.

“Pada 26 Mei lalu, Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) anak syarikat Boustead Holding Berhad (BHB), menandatangani kontrak tambahan keenam untuk pemerolehan LCS iaitu mengurangkan penghantaran daripada enam kapal LCS kepada lima unit kapal namun kos keseluruhan projek berkenaan meningkat daripada RM9.13 bilion kepada RM11.2 bilion.

“Sehingga kini banyak persoalan berkaitan isu LCS ini masih belum terjawab termasuk pendedahan daripada kerajaan terhadap pihak yang bertanggungjawab membuat keputusan berlaku ketirisan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, C4 Center menyokong langkah Kementerian Kewangan yang mengumumkan penubuhan syarikat bertujuan khas (SPV) bagi mengambil alih syarikat bertanggungjawab terhadap projek pembinaan LCS bertujuan menjamin prrojek yang tergendala itu disiapkan.

“Langkah berkenaan adalah satu tindakan yang wajar bagi memastikan projek LCS tidak menghadapi sebarang halangan dan kelewatan seperti yang dihadapi sebelum ini.

“Bagaimanapun, C4 Center mempersoalkan mengapakah pihak yang bertanggungjawab dalam kegagalan dan kelewatan penghantaran LCS masih belum dihadapkan ke muka pengadilan dan adakah kerajaan dapat menjamin sebarang salah laku rasuah tidak akan berulang lagi pada masa akan datang,” katanya.

Sebelum ini Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan, memaklumkan Jawatankuasa Pemantauan Projek (PMC) dipengerusikan bersama Ketua Setiausaha Perbendaharaan dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan (MINDEF) akan memantau pelaksanaan projek LCS.

Mohamad dilaporkan berkata laporan berkala kepada Jemaah Menteri akan disediakan seperti syarat disediakan Ketua Audit Negara dan pelaporan berkala kepada Parlimen melalui Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sekurang-kurangnya tiga bulan sekali supaya kemajuan projek dapat dipantau bersama semua pihak.

C4 Center turut mencadangkan supaya laporan pemantauan oleh PMC dan PAC didedahkan secara terbuka mengikut jangkamasa seperti ditetapkan, selain siasatan yang dijalankan oleh SPRM boleh diakses orang ramai serta setiap perkembangan semasa siasatan berhubung LCS sentiasa dikemaskini.

Pembinaan kapal LCS terpalit kontroversi apabila PAC mendedahkan tiada seunit pun sudah disiapkan walaupun kerajaan sudah membelanjakan RM6.083 bilion kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS).

Berita berkaitan
Zahid umum peruntukan semasa PRN tidak pula dianggap rasuah? soal Ahmad Fadhli
September 29, 2023· Politik
Rasuah kereta mewah pegawai kanan di kementerian, seorang pemilik syarikat ditahan: Laporan
September 27, 2023· Isu semasa
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
September 25, 2023· Politik
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
September 25, 2023· Politik
Popular
Nilai ringgit jatuh, jangan salahkan rakyat kalau dilabel kerajaan gagal
October 1, 2023
Minuman keras tak bercukai RM1.5 juta dirampas polis
October 1, 2023
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
September 29, 2023
Kembalikan deria bau
November 9, 2021
Lagi Isu semasa terkini
Orang PJ dan Shah Alam makan beras import, tak mahal sangat: Mat Sabu
20 minit lalu · Isu semasa
Keadaan perniagaan Malaysia semakin merosot sejak Jan: Laporan
36 minit lalu · Isu semasa
Minuman keras tak bercukai RM1.5 juta dirampas polis
13 jam lalu · Isu semasa
Seorang warga Sri Lanka mati dalam lokap di Jinjang
13 jam lalu · Isu semasa
Mangsa banjir Kedah menurun kepada 114 orang
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] DAP mahu kerajaan ‘brainwash’ penjawat awam sebab tak undi parti kerajaan
10 jam lalu
[VIDEO] PH hipokrit, menang undi bukan Melayu dengan janji palsu
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok