Kerajaan belum buat keputusan wajibkan vaksin

Kerajaan belum membuat keputusan sama ada untuk mewajibkan pengambilan vaksin Covid-19, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata bagaimanapun individu yang belum mengambil suntikan vaksin Covid-19, digalakkan berbuat demikian bagi menikmati pelbagai keistimewaan termasuk melancarkan urusan untuk pulang ke kampung halaman.

“Malah untuk urusan beribadah seperti mengerjakan Umrah juga diwajibkan oleh kerajaan Arab Saudi, saya yakin syarat yang sama akan diberi untuk kebenaran mengerjakan Haji yang dijangka bermula tahun depan.

“Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam telah mengeluarkan arahan kepada kakitangan kerajaan untuk mengambil vaksin kalau tidak akan dikenakan tindakan.

“Mindef (Kementerian Pertahanan)… telah mengeluarkan arahan iaitu siapa (anggota tentera) yang tidak mengambil vaksin dianggap melanggar arahan Mindef, jadi ini gambaran dia seperti wajiblah,” katanya lapor Malaysiakini.

Sementara itu, dalam laporan Utusan Malaysia pula, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata, individu yang menolak vaksin akan berdepan kehidupan yang sukar.

Ini kerana, Khairy berkata walaupun kerajaan tidak akan melaksanakan sebarang undang-undang namun golongan antivaksin namun mereka akan ‘disusahkan’ kerana memilih untuk tidak menerima vaksin.

“Kita mungkin tidak akan melaksanakan satu undang-undang Persekutuan iaitu mewajibkan di peringkat negara tetapi saya menggalakkan adalah undang-undang sektoral.

“Mungkin berbunyi sedikit kasar tetapi pendekatan kita juga adalah untuk ‘menyusahkan’ hidup mereka yang memilih untuk tidak menerima vaksin.

“Ini adalah kerana anda sendiri memilih untuk tidak menerima vaksin melainkan anda tidak boleh menerima vaksin atas faktor kesihatan dan dikecualikan juga dalam sistem MySejahtera tetapi jika sebaliknya, maka memang kami akan susahkan hidup anda,” katanya.

Pada masa sama, Khairy menegaskan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kemungkinan akan mewajibkan mereka yang menolak atau melengahkan penerimaan vaksin untuk menjalani ujian calit Covid-19 secara mingguan.

Katanya, kos tersebut tidak akan ditanggung oleh kerajaan.

BERITA BERKAIT
POPULAR