Keputusan cubaan kedua Rosmah singkir Sri Ram ditetapkan 30 Ogos

August 11, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi (Kuasa-Kuasa Khas) Kuala Lumpur menetapkan 30 Ogos untuk menyampaikan keputusannya dalam bantahan awal (PO) yang dibangkitkan dalam percubaan kedua Datin Seri Rosmah Mansor untuk melucutkan kelayakan Datuk Seri Gopal Sri Ram daripada menjadi pendakwa kes rasuahnya membabitkan projek solar bernilai RM1.25 bilion.

Hakim Ahmad Kamal Md Shahid menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan panjang lebar daripada kedua-dua pihak selama lebih dua jam hari ini (Khamis, 11 Ogos).

Hakim akan memutuskan sama ada untuk membenarkan atau menolak PO yang dibangkitkan oleh pihak pendakwaan dalam permohonan itu.

Sekiranya PO ditolak, pemohon (Rosmah) akan mendapat kebenaran untuk memulakan semakan kehakiman atas percubaannya untuk melucutkan kelayakan Sri Ram yang sebelum ini telah ditolak oleh Mahkamah Tinggi yang lain.

Penolakan PO bermakna permohonan Rosmah akan didengar sepenuhnya oleh mahkamah.

Terdahulu, mahkamah mendengar daripada Sri Ram bahawa pelantikannya sebagai timbalan pendakwa raya kanan ad hoc adalah sah dan ini disahkan oleh Mahkamah Persekutuan.

“Sekarang mereka (pemohon) meminta Yang Arif menyemak keputusan itu. Kami mengatakan bahawa sebuah Mahkamah Tinggi tidak boleh menyemak keputusan Mahkamah Tinggi yang lain,” katanya.

Sri Ram menambah bahawa permohonan Rosmah adalah menyusahkan dan menyalahgunakan proses mahkamah.

Sementara itu, peguam Rosmah, Datuk Akberdin Abdul Kader berkata penghujahan Sri Ram “tidak menggambarkan keseluruhan” situasi itu.

“Apa yang dia katakan bukanlah kebenaran,” kata Akberdin.

Pasukan Rosmah berhujah bahawa pengesahan Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan mengenai pelantikan Sri Ram adalah “pembohongan yang dahsyat dengan mala fide untuk mengelirukan mahkamah” kerana kedua-dua mahkamah tinggi itu hanya mendengar PO pendakwaan dan tidak pernah mendengar merit permohonan Rosmah.

Pada 24 September 2021, Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan, hakim perbicaraan projek solar Rosmah, menolak permohonan isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu untuk melucutkan kelayakan Sri Ram.

Beliau memutuskan pelantikan Sri Ram oleh Peguam Negara ketika itu Tan Sri Tommy Thomas adalah sah dilakukan di bawah Seksyen 376(3) Kanun Tatacara Jenayah (CPC).

Rosmah merayu keputusan itu tetapi ditolak oleh Mahkamah Rayuan pada 6 Disember 2021.

Pada 27 Mei tahun ini, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa Sri Ram layak untuk mendakwa Rosmah dalam perbicaraan projek solar itu.

Panel tiga hakim diketuai Hakim Mahkamah Persekutuan Mohd Zawawi Salleh berkata mahkamah jenayah tidak mempunyai bidang kuasa untuk memberikan pelepasan perisytiharan yang dimohon Rosmah bagi melucutkan kelayakan Sri Ram.

Pada 24 Jun lalu, Rosmah, 70, cuba sekali lagi dalam usahanya untuk melucutkan kelayakan Sri Ram dengan memfailkan permohonan semakan kehakiman melalui Tetuan Akberdin & Co di Mahkamah Tinggi (Kuasa Khas).

Beliau menamakan Peguam Negara/Pendakwa Raya, kerajaan dan Sri Ram sebagai responden.

Dalam permohonan terbarunya, Rosmah memohon untuk mengisytiharkan bahawa pelantikan Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya kanan melalui tiga surat pelantikan (fiat), masing-masing bertarikh 8 Julai 2020; 11 Mei; dan 21 Mei 2021, adalah menyalahi undang-undang.

Dia memohon untuk mengisytiharkan bahawa versi pertama fiat yang ditandatangani oleh Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun pada 8 Julai 2020, yang sepatutnya ditandatangani oleh Peguam Negara terdahulu Tan Sri Tommy Thomas pada atau sebelum 15 November 2018 (tarikh pendakwaan terhadap pemohon), adalah tidak sah.

Rosmah didakwa meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsuddin melalui bekas pegawai khasnya Datuk Rizal Mansor.

Ianya didakwa sebagai dorongan untuk membantu syarikat (Jepak Holdings) mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Suria Fotovoltaik Hibrid dan Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak, bernilai RM1.25 bilion.

Perbicaraan di Mahkamah Tinggi telah selesai dan keputusan itu dijadualkan disampaikan pada 1 September ini.

Berita berkaitan
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
21 jam lalu· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
September 29, 2022· Isu semasa
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022· Isu semasa
Popular
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,007 kes semalam, 5 kematian
52 minit lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
1 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
3 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
15 jam lalu · Isu semasa
Terbitan MGII Lestari kerajaan RM4.5b terlebih langganan 2.38 kali
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
11 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok