Kenyataan bercanggah: Saksi ke-3 pembelaan Zahid berdepan dakwaan

September 22, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini (22 September 2022) membenarkan pihak pendakwaan memulakan prosiding dalam usaha untuk menolak saksi pembelaan yang memberi keterangan memihak kepada Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam erti kata lain, pihak pendakwaan dibenarkan memulakan prosiding mahkamah untuk mencabar kredibiliti saksi ini berhubung percanggahan dalam apa yang diberitahunya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebelum ini, dan mengenai apa yang diberitahunya kepada mahkamah hari ini.

Selepas mendengar hujah daripada kedua-dua pihak pendakwaan dan peguam Zahid, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah memutuskan bahawa pihak pendakwaan boleh memulakan prosiding pendakwaan terhadap saksi pembelaan ketiga Zahid, Jefri Jamil.

“Keputusan mahkamah ini ialah Seksyen 155 Akta Keterangan membenarkan pemecatan mengikut keadaan yang ditetapkan dalam akta ini, dan seksyen ini tidak merujuk sama ada dokumen itu diklasifikasikan sebagai OSA (Akta Rahsia Rasmi) atau sebaliknya.

“Jadi keputusan mahkamah ini adalah saya akan membenarkan prosiding pendakwaan dimulakan,” kata Sequerah, memetik laporan MalayMail.

Di bawah Seksyen 155, melalui pembuktian bahawa kenyataan saksi itu tidak konsisten dengan mana-mana bahagian keterangannya, maka saksi itu boleh didakwa.

Terdahulu, Jefri, 38 tahun, yang merupakan pengarah syarikat kontraktor pembinaan Teknik Sempurna (M) Sdn Bhd membaca keterangan saksinya di mahkamah, dan turut menjawab soalan peguam Zahid, Aiman Abdul Rahman ketika pemeriksaan utama dan menjawab soalan daripada pendakwaan semasa pemeriksaan balas.

Jefri memberi keterangan sebagai saksi pembelaan ketiga bagi Zahid dalam perbicaraan yang terakhir melibatkan 47 pertuduhan berkisar kepada dakwaan menerima rasuah, pecah amanah jenayah (CBT) dana Yayasan Akalbudi (YAB) dan pengubahan wang haram.

Selepas Jefri berkata dia tidak ingat apa yang dia telah beritahu SPRM pada masa lalu apabila kenyataannya direkodkan, Timbalan Pendakwa Raya yang mengetuai kes itu Datuk Raja Rozela Raja Toran memaklumkan kepada Mahkamah Tinggi bahawa pihak pendakwaan ingin memulakan prosiding pendakwaan terhadap saksi itu.

Usaha pihak pendakwaan untuk mendakwa Jefri adalah berdasarkan percanggahan antara apa yang diberitahunya kepada SPRM semasa siasatan dan apa yang dia beritahu mahkamah hari ini ketika perbicaraan Zahid.

Peguam utama Zahid, Hisyam Teh Poh Teik kemudian membantah permohonan pihak pendakwaan untuk memulakan prosiding pendakwaan terhadap Jefri, dengan menyatakan bahawa pasukan peguam Zahid sebelum ini meminta kenyataan Jefri kepada SPRM diberikan dan pihak pendakwaan telah mengklasifikasikan dokumen sedemikian di bawah OSA.

“Jadi dalam keadaan begini, saya rasa permohonan oleh rakan saya tidak boleh bertahan. Kertas-kertas ini kini telah diklasifikasikan di bawah OSA,” hujahnya.

Berhujah bahawa pihak pendakwaan tidak boleh “berlaku panas dan sejuk”, Hisyam berkata adalah tidak adil bagi pihak pendakwaan untuk membantah dan menafikan akses peguam Zahid untuk mendapatkan kenyataan SPRM dengan memberi alasan OSA, sementara pihak pendakwaan pula boleh bergantung kepada SPRM apabila kenyataan itu sesuai dengan pihak pendakwaan.

Raja Rozela menegaskan bahawa Seksyen 155 membenarkan saksi didakwa jika keterangan mahkamahnya tidak konsisten dengan kenyataan sebelumnya, dan berhujah bahawa permohonan peguam Zahid sebelum ini untuk mendapatkan akses kepada kenyataan SPRM adalah perkara yang berbeza daripada permohonan pendakwaan.

“Adalah salah untuk mengatakan kami ‘panas dan sejuk’, kerana tindakan yang kami ambil dikawal oleh dua peruntukan undang-undang yang berasingan, kami berhak untuk memulakan prosiding pendakwaan, jika Yang Arif membenarkan kami berbuat demikian, setelah mendapati bahawa terdapat percanggahan material dalam kenyataan itu,” katanya.

Raja Rozela berhujah bahawa sama ada dokumen itu dinyahklasifikasikan adalah tidak relevan dan merupakan perkara yang berasingan kepada permohonan pendakwaan.

Selepas mendengar kedua-dua belah pihak, Sequerah kemudian membenarkan pihak pendakwaan memulakan prosiding mendakwa Jefri.

Ini tidak bermakna Jefri telah pun didakwa atau menjadi saksi yang tidak benar atau tidak boleh dipercayai.

Bagi situasi seperti kes Jefri, prosiding pendakwaan lazimnya melibatkan penentuan sama ada terdapat percanggahan material dalam apa yang dia katakan sebelum ini dan apa yang dia beritahu mahkamah, dan boleh menyebabkan saksi kemudiannya diberi peluang untuk menjelaskan percanggahan, sebelum mahkamah memutuskan sama ada penjelasan itu memuaskan atau jika saksi itu akan didakwa.

Dalam perbicaraan ini, Zahid menghadapi 47 pertuduhan iaitu 12 pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) berhubung RM31 juta dana Yayasan Akalbudi (YAB), 27 pertuduhan pengubahan wang haram dan lapan pertuduhan rasuah melibatkan RM21.25 juta.

Presiden UMNO itu adalah pemegang amanah dan kemudiannya menjadi penandatangan tunggal cek untuk YAB, sebuah yayasan yang ditubuhkannya untuk membasmi kemiskinan dan membantu golongan miskin.

Dua belas pertuduhan pecah amanah jenayah adalah berhubung dakwaan penyelewengan dana YAB, termasuk RM1.3 juta melalui 43 keping cek bil kad kredit isteri dan RM107,509.55 melalui tiga cek insurans kenderaan dan cukai jalan bagi 20 kenderaan milik persendirian.

Cek RM1.3 juta kepada persatuan bola sepak polis; cek RM10 juta untuk pinjaman kepada Armada Holdings Sdn Bhd; RM360,000 melalui dua cek kepada firma perunding politik TS Consultancy & Resources; dan lebih RM17. 9 juta dana dipindahkan daripada YAB kepada firma guaman Lewis & Co.

Perbicaraan bersambung petang ini.

Berita berkaitan
Ada usaha cuba pecah belah gabungan parti dalam PN, kata Muhyiddin
9 jam lalu· Politik
Andai bubar esok pun kita sudah bersedia, kata Hishammuddin
14 jam lalu· Politik
Dua tiga hari lagi PAS tentukan sama pilih BN atau PN, kata AJK Pusat
19 jam lalu· Politik
Saksi beritahu Jho Low hadir mesyuarat di kediaman Najib
19 jam lalu· Isu semasa
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
Ejen kosmetik diculik beritahu disembunyikan di Laos
October 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
11 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
15 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
15 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok