Kenyataan Ambrin cetus siasatan ubah laporan audit 1MDB: Saksi

September 2, 2022 · Isu semasa

Kenyataan bekas Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah asas untuk memulakan siasatan ke atas kes gangguan laporan audit 1Malaysia Development Bhd (1MDB), kata seorang pegawai penyiasat SPRM kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini (Jumaat, 2 September 2022).

Haniff Lami berkata demikian ketika pemeriksaan balas oleh peguam bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy, Datuk N Sivananthan.

Dalam kenyataan saksinya, Haniff berkata siasatannya tertumpu kepada pindaan yang dibuat terhadap laporan Jabatan Audit Negara (JAN) berdasarkan arahan Arul Kanda kepada Ambrin.

Sivananthan: Jadi apa yang anda faham daripadanya ialah dia membuat perubahan kerana diarahkan berbuat demikian?

Haniff: Ya, betul.

Sivananthan: Jadi ini adalah titik permulaan penyiasatan anda?

Haniff: Ya, betul.

Bagaimanapun, peguam bela juga menegaskan bahawa kenyataan Ambrin kepada SPRM berbeza dengan keterangan bersumpah Haniff di mahkamah.

Sivananthan berkata, Ambrin memberitahu mahkamah bahawa beliau membuat pindaan kepada laporan itu berdasarkan budi bicaranya sendiri.

Memetik TheEdge, Sivananthan kemudian bertanya kepada Haniff sama ada beliau bersetuju bahawa terdapat percanggahan dalam kenyataan Ambrin – yang direkodkan pada November 2018 dan Mac 2019 – yang mana saksi mengiyakannya.

Sivananthan: Jadi anda bersetuju dengan saya bahawa jika Ambrin membuat perubahan atas budi bicaranya sendiri bahawa ia berbeza daripada apa yang anda katakan dalam kenyataan saksi anda. Ini adalah dua perkara yang berbeza?

Hanif: Ya, benar.

Hanif juga berkata bahawa beliau tidak mengetahui apa yang dinyatakan Ambrin di mahkamah dan bersetuju dengan Sivananthan bahawa sebagai ketua JAN ketika itu, Ambrin berhak membuat pindaan kepada laporan itu.

Dilaporkan bahawa apabila Ambrin mengambil pendirian pada Ogos 2020, beliau berkata pindaan yang dibuat kepada laporan itu dibenarkan olehnya dan beliau tidak akan bersetuju dengan perkataan “gangguan” yang digunakan untuk menggambarkan perubahan yang dibuat kepada laporan itu.

Dalam perbicaraan ini, bekas Presiden UMNO yang juga bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak didakwa menyalahgunakan kuasa atas kapasitinya ketika itu sebagai perdana menteri dan menteri kewangan dalam mengubah laporan audit 1MDB yang disediakan oleh JAN, yang akan dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 24 Februari 2016.

Arul Kanda pula didakwa bersubahat dengan Najib dalam membuat pindaan itu bagi melindungi Najib daripada tindakan tata tertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB.

Arul Kanda kini kekal sebagai tertuduh sehingga tamat kes pendakwaan, apabila Mohamed Zaini akan memutuskan sama ada dia telah bercakap benar dan sama ada dia perlu kekal sebagai tertuduh dalam perbicaraan ini.

Pada 12 Ogos lalu, Haniff berkata siasatannya menyebabkan beliau membuat kesimpulan bahawa bekas perdana menteri itu telah menggunakan kuasanya untuk memerintahkan pindaan dibuat sebelum laporan itu sepatutnya dibentangkan kepada PAC pada 24 Februari 2016.

Haniff juga berkata bahawa Arul Kanda bersubahat dalam perkara ini.

Ketika pemeriksaan balas oleh peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, Haniff bersetuju bahawa beliau membuat kesimpulan ini berdasarkan kenyataan lisan dan bertulis oleh saksi berbeza kepada SPRM.

Ambrin dan pegawai JAN menjalankan audit ke atas 1MDB antara 9 Mac 2015 dan 4 Mac 2016. Selepas itu mereka dijadualkan membentangkan penemuan audit kepada PAC pada 24 Februari 2016.

Ianya, bagaimanapun, tidak menjadi kenyataan. Sebaliknya, Arul Kanda didakwa bertemu Ambrin dan pegawai JAM terbabit pada 24 dan 25 Februari 2016.

Selepas itu, beberapa perkara dikeluarkan daripada laporan audit 1MDB susulan pertemuan dengan Najib dan Arul Kanda, termasuk kehadiran ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low pada mesyuarat lembaga pengarah 1MDB, dan sebahagian daripada penyata kewangan 1MDB 2014.

Haniff juga bersetuju dengan Sivananthan dan Shafee bahawa Arul Kanda dan Najib berhak melihat laporan yang telah diaudit itu sebagai “juruaudit”.

Sivananthan juga mencadangkan bahawa sebagai presiden 1MDB ketika itu, Arul Kanda berhak melihat laporan berkenaan dan memberi komen atau cadangan.

Beliau berkata, pada akhirnya, masih terpulang kepada budi bicara JAN untuk menerima cadangan ini atau tidak, dan Hanif bersetuju dengan kenyataan itu.

Shafee juga menegaskan bahawa 1MDB berada di bawah Menteri Kewangan Inc dan Najib sebagai menteri kewangan ketika itu berhak diberi taklimat mengenai laporan audit itu.

Shafee: Jadi saya cadangkan Najib berhak sebagai orang yang diaudit untuk diberi taklimat atau memberi sebarang cadangan untuk menjelaskan keadaan sebenar?

Haniff: Betul.

Haniff juga bersetuju dengan cadangan Shafee bahawa tidak semua cadangan pindaan oleh 1MDB diterima oleh JAN dan jabatan itu boleh menggunakan budi bicaranya untuk mengambil kira cadangan tersebut.

Shafee menegaskan bahawa terdapat mesyuarat berikutnya selepas mesyuarat 24 Februari 2016 di mana maklumat lanjut diberikan kepada JAN dan menjadi tugas profesional jabatan itu untuk memasukkannya ke dalam laporan untuk memberikan gambaran lengkap.

Shafee: Secara logiknya, sebagai pegawai penyiasat, adakah anda bersetuju bahawa juruaudit atau mana-mana profesional, jika mereka menemui fakta tambahan yang memberikan gambaran yang lebih lengkap, (mereka perlu dimasukkan) dalam laporan yang masih belum disiapkan. Setuju?

Haniff: Setuju.

Shafee: Dan jika terdapat sebarang salah faham, menjadi tanggungjawab mereka untuk membetulkannya?

Haniff: Ya.

Sementara itu, merujuk kepada keterangan saksi lain, Ketua Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram menegaskan bahawa jika tidak kerana mesyuarat pada 24 Februari 2016, laporan asal akan dibentangkan kepada PAC.

Semasa pemeriksaan semula oleh Sri Ram dan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib, Haniff memberi keterangan bahawa mesyuarat 24 Februari 2016 itu bukan mesyuarat akhir, sebaliknya telah diadakan pada Disember 2015.

Sri Ram: Ketika siasatan anda, adakah anda mengesahkan sama ada ini (mesyuarat pada 24 Februari 2016) sebenarnya adalah persidangan akhir?

Haniff: Tidak, ia bukan persidangan akhir.

Ahmad Akram: Bilakah persidangan akhir yang betul?

Haniff: Disember 2015.

Perbicaraan disambung di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan pada 7 September.

Najib hadir di mahkamah pada hari ini berpakaian sut gelap. Turut hadir anaknya Nooryana Najwa Najib dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Berita berkaitan
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
September 30, 2022· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022· Isu semasa
MBSA nafi Datuk Bandar Shah Alam ditahan SPRM
September 30, 2022· Isu semasa
Popular
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
October 2, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Rugi jika bubar MPN
October 2, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar tempatan juga ada keupayaan urus ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi
1 jam lalu · Isu semasa
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
1 jam lalu · Isu semasa
KDN komited selesaikan isu sejuta penduduk tanpa dokumen di Sabah
7 jam lalu · Isu semasa
Rugi jika bubar MPN
8 jam lalu · Isu semasa
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
8 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok