Kementerian Luar jawab berhubung isu pelantikan Nazri, Tajuddin sebagai Duta Besar

Isu pelantikan dua Ahli Parlimen (MP) iaitu Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dijawab Kementerian Luar di Dewan Rakyat hari ini.

Dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat, Kementerian Luar memberitahu pencalonan Nazri yang juga MP Padang Rengas sebagai Duta Besar Malaysia ke Switzerland bukan ditolak tetapi ia disebabkan ketetapan negara itu yang mensyaratkan individu yang masih berkhidmat sebagai MP tidak boleh menjadi calon jawatan berkenaan.

“Saya ingin jelaskan bahawa pencalonan Ahli Parlimen Padang Rengas tidak ditolak oleh kerajaan negara penerima.

“Bagaimanapun, ia disebabkan pencalonan berkenaan tidak selari dengan dasar negara itu yang tidak menerima Ahli Parlimen masih berkhidmat sebagai calon Duta Besar,” katanya dalam jawapan itu.

Beliau menjawab soalan Pang Hok Liong (Pakatan Harapan-Labis) yang bertanya alasan sebenar Indonesia dan Switzerland menolak cadangan untuk Nazri dan Tajuddin sebagai Duta Besar Malaysia ke negara berkenaan.

Berhubung pencalonan Tajuddin yang juga MP Pasir Salak sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia, Kementerian Luar mengesahkan negara jiran itu masih mempertimbangkan cadangan berkenaan.

“Berhubung isu pencalonan Ahli Parlimen Pasir Salak pula, kementerian ingin menyatakan perkara itu masih dalam pertimbangan kerajaan negara penerima,” katanya.

Terdahulu, Kementerian Luar memaklumkan pemilihan individu berkaliber dan mempunyai latar belakang bersesuaian adalah penting untuk diangkat sebagai calon Ketua Perwakilan Malaysia, sama ada Duta Besar atau Pesuruhjaya Tinggi ke sesebuah negara.

“Ini memandangkan Ketua Perwakilan yang dilantik memikul tanggungjawab besar sebagai wakil rasmi negara, selain mengetengahkan dan mempertahankan kepentingan Malaysia di negara yang mereka ditauliahkan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR