Kembalikan kegemilangan Malaysia

June 5, 2022 · Isu semasa

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah kerajaan dan semua pihak tanpa mengira fahaman politik, harus berusaha merencana pelan jangka panjang bagi membawa negara kembali ke persada kejayaan dalam era pascapandemik.

Al-Sultan Abdullah bertitah bagi menempuh gelora masa hadapan dalam era pascapandemik berkenaan, pengurusan negara memerlukan suatu rencana yang bitara, mencakupi pelbagai sektor dan aspek kehidupan, lapor Bernama.

“Pada masa sama, rakyat beta turut berperanan dalam mendokong usaha murni kerajaan di samping terus berusaha mendepani sebarang cabaran. Natijahnya, pemulihan negara memerlukan simbiosis yang erat antara kerajaan dan rakyat beta.

“Perpaduan dan kebersamaan dalam sebuah masyarakat yang mempunyai pelbagai latar belakang, sebenarnya adalah resipi dan kekuatan membentuk aspirasi nasional. Ia adalah tiang kemakmuran negara dan menyumbang kepada keamanan dan kestabilan,” titah Seri Paduka.

Al-Sultan Abdullah bertitah demikian sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Seri Paduka Baginda hari ini.

Titah ucapan baginda berkenaan turut disiarkan secara langsung melalui televisyen tempatan, malam tadi.

Yang di-Pertuan Agong bertitah sektor ekonomi dan kehidupan seharian rakyat juga menampakkan pemulihan, bermula daripada pembukaan semula sempadan negara pada 1 April 2022 lalu dan baginda bersyukur kerana pandemik COVID-19 kian pulih, sekali gus rakyat berupaya kembali menikmati kehidupan seharian yang sebelum ini terjejas akibat pandemik itu.

Titah Al-Sultan Abdullah, pada hakikatnya bukanlah suatu perkara yang mudah untuk mengemudi negara keluar daripada kesan pandemik Covid-19.

Justeru, Seri Paduka mengajak seluruh rakyat negara ini untuk berganding bahu dalam kesepaduan yang erat ke arah membentuk Malaysia yang gemilang.

Yang di-Pertuan Agong bertitah pemulihan dan kebangkitan negara yang diimpikan tidak mungkin menjadi realiti, jika rakyat berpecah-belah dan gagal untuk mewujudkan landskap kehidupan yang stabil.

“Sebagai rakyat Malaysia, kita semua perlu berganding bahu dan menggalas tanggungjawab masing-masing, ibarat kata pepatah ‘ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni’,” titah Seri Paduka.

Seri Paduka turut berpesan kepada rakyat untuk terus menyokong usaha-usaha dan dasar kerajaan agar program yang digubal, dapat dinikmati oleh semua orang.

Al-Sultan Abdullah juga mengajak pemimpin negara dan anggota perkhidmatan awam, untuk terus berkhidmat setulus hati dalam menentukan sosioekonomi rakyat baginda terus dilindungi dan dibantu demi kelangsungan hidup mereka.

Seri Paduka turut menzahirkan rasa gembira baginda melihat rakyat daripada berbilang bangsa dan agama, menyambut kedatangan 1 Syawal dengan suasana yang penuh kemeriahan dan kegembiraan.

Selain itu, Al-Sultan Abdullah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah turut menzahirkan penghargaan dan terima kasih baginda berdua atas ucapan tahniah, ingatan dan doa, yang telah disembahkan yang menjadi kekuatan baginda terus memayungi negara dengan adil dan saksama.

Seri Paduka berdua turut menzahirkan ucapan tahniah di atas pencapaian atlet negara dalam temasya Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam, baru-baru ini.

Mengakhiri titah, Yang di-Pertuan Agong merakamkan ucapan terima kasih kepada kerajaan, anggota pentadbiran, penjawat awam dan anggota pasukan keselamatan yang menyumbang kepada kesejahteraan negara.

“Marilah sama-sama kita berdoa semoga rakyat Malaysia dan negara yang kita cintai ini akan terus kekal aman dan makmur, serta sentiasa berada di bawah perlindungan Allah Subhanahu wataala serta dijauhi daripada musibah dan bala bencana,” titah Seri Paduka.

Berita berkaitan
Segerakan penubuhan Majlis Pemulihan Negeri bantu rakyat susah
10 jam lalu· Isu semasa
Radzi wakili Malaysia di Persidangan UNESCO
June 28, 2022· Isu semasa
Tinjauan mengejut PM ke pasar raya lihat sendiri harga barang
June 26, 2022· Isu semasa
Subsidi 2022 terbesar dalam sejarah bagi ringankan beban rakyat, kata MOF
June 25, 2022· Isu semasa
Popular
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
July 2, 2022
Enjin bot rosak: 10 pemancing, 3 kru selamat
July 2, 2022
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
July 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
3 jam lalu · Isu semasa
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
9 jam lalu · Isu semasa
Malaysia bukan di planet lain, isu kos sara hidup berlaku seluruh dunia: PM
10 jam lalu · Isu semasa
Bekalan minyak masa peket pulih dalam masa terdekat
10 jam lalu · Isu semasa
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok