[KEMAS KINI] Ebit Lew bakal masuk Palestin malam ini

Oleh Hiekal Rosli
Jurugambar Agenda Daily yang turut serta dalam misi bantuan ke Palestin

Pendakwah terkenal, Ebit Lew kini sudah separuh perjalanan menuju ke perbatasan antara Mesir dan Semenanjung Gaza, di Palestin, apabila beliau melepasi wilayah Ismailia di timur laut Mesir hari ini.

Agenda Daily difahamkan dalam tempoh dua jam lagi beliau dijangka tiba di Rafah – satu-satunya pintu sempadan antara Semenanjung Gaza dan Mesir, kira-kira empat jam perjalanan dari Ismailia – sebelum memasuki wilayah bergolak itu.

Kaherah membuka semula pintu lintasan Rafah Februari lalu bagi memudahkan rakyat Palestin di Semenanjung Gaza berulang alik ke Mesir bagi mendapatkan barang keperluan dan rawatan perubatan.

Bagaimanapun, hanya Ebit Lew dan rombongan sahaja yang akan dibenar melintasi pintu sempadan itu yang dikawal pasukan keselamatan Mesir dan Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas).

Pelbagai barang makanan dan ubat-ubatan yang dibeli Ebit Lew dan diisi di dalam beberapa lori akan melalui pintu sempadan Kerem Shalom yang dikawal pihak berkuasa rejim Zionis Israel yang mengenakan perintah sekatan ke atas Semenanjung Gaza sejak puluhan tahun lalu.

Dua hari lalu, Pasukan Tentera rejim Israel (IDF) dilaporkan membuka separuh sahaja pintu sempadan Kerem Shalom. Mulai Jumaat, rejim itu hanya membenarkan bahan mentah untuk industri kritikal memasuki Semenanjung Gaza melalui pintu sempadan berkenaan.

Hingga kini, rejim Zionis secara signifikan mengehadkan kemasukan barangan ke Semenanjung Gaza susulan konflik 11 hari yang berlaku Mei lalu.

Rejim itu hanya akan memperluaskan kemasukan jenis barangan ke Semenanjung Gaza jika Hamas membebaskan warganya yang ditahan.

Tidak pasti sama ada bekalan bantuan yang disediakan Ebit Lew mampu melepasi pemeriksaan ketat rejim Zionis di pintu lintasan Kerem Shalom.

Terdahulu Agenda Daily melaporkan Ebit Lew mempercepatkan jadualnya memasuki wilayah itu kerana bapanya sedang sakit di Malaysia.

Beliau telah membeli pelbagai keperluan seperti makanan dan bekalan perubatan di Kaherah sejak beberapa hari lalu untuk disampaikan kepada rakyat Palestin, namun belum dapat melakukan penghantaran.

Ebit Lew mahu segera masuk Gaza, rindukan ayah sakit di Malaysia

BERITA BERKAIT
POPULAR