Kelewatan petugas perubatan bertindak punca alat sulit gagal diselamat: Hakim

June 4, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa kelewatan kakitangan perubatan merawat kecederaan seorang lelaki yang kepala zakarnya terpotong semasa berkhatan 12 tahun lepas, telah melenyapkan harapan untuk menyelamatkan alat sulit beliau.

Hakim Datuk Akhtar Tahir, dalam penghakiman bertulis yang dikeluarkan pada 27 Mei lepas, berkata ketika menyunatkan plaintif yang ketika itu berusia 10 tahun, seorang pembantu hospital di Hospital Kuala Lipis secara tidak sengaja telah terpotong keseluruhan kepala zakar mangsa.

“Bahagian alat sulit yang terpotong itu ditemui dan beliau (pembantu hospital) cuba menyambungnya semula dengan jahitan. Insiden itu berlaku pada kira-kira 10.30 pagi,” katanya memetik laporan Bernama.

Beliau berkata petugas itu telah memaklumkan Hospital Kuala Lipis mengenai insiden itu pada 10.45 pagi dan hospital tersebut sepatutnya bertindak menyediakan segera sebuah ambulans untuk menghantar plaintif ke Hospital Selayang.

“Bagaimanapun, dengan melengahkan pemindahan plaintif ke Hospital Selayang dan sebaliknya menghabiskan masa menyelesaikan perkara yang remeh, mahkamah mendapati pegawai perubatan di Hospital Kuala Lipis telah melanggar kewajipan statutorinya untuk memberikan rawatan segera,” katanya.

Hakim itu juga berkata terdapat keterangan lanjut bahawa Hospital Selayang telah dimaklumkan mengenai pemindahan plaintif namun kakitangan perubatan terbabit tidak mengambil langkah untuk melakukan persiapan kemungkinan pembedahan dilakukan.

“Terdapat kelewatan lanjut dalam menjalankan pembedahan yang dilakukan pada lewat petang iaitu kira-kira 10 jam selepas insiden itu. Mahkamah mendapati kakitangan perubatan yang terbabit di Hospital Selayang telah melanggar kewajipan mereka dengan melengahkan pembedahan,” katanya.

Pada 7 April lepas, Akhtar memberikan ganti rugi berjumlah RM3.1 juta kepada lelaki berusia 22 tahun itu selepas membenarkan samannya terhadap kerajaan dan empat lagi iaitu pegawai perubatan serta pengarah di Hospital Kuala Lipis dan pakar serta pengarah Hospital Selayang.

Lelaki itu, yang memfailkan saman pada 19 Julai 2018 melalui ibunya, mendakwa proses bersunat pada 13 Disember 2010 ke atasnya tidak dilakukan mengikut prosedur ditetapkan sehingga menyebabkan seluruh kepala zakar terpotong.

Susulan insiden itu, ibu mangsa mendakwa anaknya mengalami kecacatan kekal dan menjadi seorang yang pendiam.

Dalam penghakimannya, Akhtar berkata mahkamah mengambil maklum bahawa terdapat dua pandangan berbeza dalam keterangan pakar yang dipanggil dalam kes ini.

“Satu pandangan ialah kelewatan yang berlaku tidak memberikan sebarang kesan kerana kecederaan yang dialami adalah terlalu serius dan mustahil untuk menjalankan pembedahan yang berjaya meskipun ia dilakukan dengan segera.

“Bagaimanapun, mahkamah memutuskan untuk menerima keterangan pakar bahawa kelewatan melakukan pembedahan telah menyebabkan keadaan menjadi mustahil untuk pembedahan itu berjaya,” katanya.

Beliau berkata justeru, mahkamah merumuskan bahawa pegawai perubatan yang merawat plaintif telah melanggar kewajipan mereka dan oleh itu, cuai dalam menjalankan tangungjawab masing-masing serta telah menyebabkan semua kerugian yang dialami oleh mangsa.

Akhtar berkata kerugian utama yang dialami oleh plaintif ialah kehilangan aset paling berharga yang dimiliki oleh seorang lelaki.

“Sudah pasti tiada apa yang dapat mengantikan kehilangan ini. Segala rasa malu dan penghinaan yang dihadapi oleh plaintif adalah disebabkan oleh kehilangan yang maha dahsyat ini,” katanya sambil menambah bahawa tiada wanita yang tahu mengenai keadaan plaintif itu mahu berkahwin dengannya.

Berita berkaitan
PH tak desak PRU-15 disegerakan walaupun tamat MoU 31 Julai
July 2, 2022· Politik
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
July 1, 2022· Isu semasa
Permohonan Rosmah cuba singkir lagi Sri Ram didengar 6 Julai
June 30, 2022· Isu semasa
Kes Guan Eng, saksi tak tahu berapa kali rasuah dibayar
June 28, 2022· Isu semasa
Popular
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
July 3, 2022
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
July 3, 2022
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
Kerajaan ambil tindakan ketirisan minyak masak ke negara jiran
July 3, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
8 jam lalu · Isu semasa
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
9 jam lalu · Isu semasa
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
10 jam lalu · Isu semasa
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
12 jam lalu · Isu semasa
Kompleks hiburan sukan konsep digital RM6 juta bakal dibina di Ketereh
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok