Kelantan serah laporan Covid-19 kepada Kerajaan Pusat

Kerajaan Kelantan telah mengemukakan laporan berkaitan situasi semasa penularan wabak Covid-19 yang agak kritikal di negeri itu kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk menimbang sebarang tindakan yang sesuai.

Menteri Besarnya Datuk Ahmad Yakob berkata, laporan daripada Jawatankuasa Khas Keselamatan Negeri (JKKN) itu diserahkan beberapa hari lepas, namun setakat ini masih belum ada sebarang maklum balas.

Katanya, antara laporan yang dikemukakan itu adalah kewujudan varian Afrika Selatan B.1.351 dengan kadar yang sangat tinggi di Kelantan manakala kadar kebolehjangkitan (RT) masih melebihi 1.0.

“Selain itu, jangkitan Covid-19 telah berlaku dalam komuniti dengan 16 peratus kes tiada kaitan epidemiologi malah pengurusan sumber manusia serta logistik fasiliti kesihatan semakin meruncing,” katanya lapor Bernama hari ini.

Ahmad berkata beliau yakin arahan tindakan lanjut akan dimaklumkan oleh pihak Menteri Kanan setelah perbincangan dilakukan di peringkat jawatankuasa teknikal bagi meneliti perkembangan situasi Covid-19 di negeri-negeri termasuk Kelantan yang merekodkan kes harian tiga angka sejak dua minggu lepas.

Semalam, Kelantan merekodkan 296 kes harian baharu Covid-19 dengan 35 kluster masih aktif termasuk dua kluster baharu dikesan melibatkan daerah Machang, serta enam kematian, menjadikan jumlah kumulatif maut akibat wabak itu sebanyak 52 kes.

BERITA BERKAIT
POPULAR