Keadilan tanpa pilih kasih akan angkat martabat Islam: Agong

September 5, 2022 · Isu semasa

Pelaksanaan undang-undang perlu dilaksanakan tanpa pilih kasih memilih darjat seseorang individu, titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah.

Baginda berkata prinsip keadilan tanpa memilih status seseorang penting kerana ia berjaya mengangkat martabat Islam semasa zaman Rasulullah, malah dapat menaikkan nilai sesebuah masyarakat itu.

“Keadilan yang diamalkan tanpa memilih kasih berjaya mengangkat martabat Islam pada zaman Rasulullah.

“Prinsip keadilan yang telus dan terbuka turut berjaya membangunkan masyarakat yang adil, saksama, makmur dan sejahtera,”titahnya.

Tuanku bertitah demikian dalam titah diraja sempena Majlis Perasmian Kompleks Mahkamah Syariah Kuantan yang dimasyhur dengan nama Kompleks Syariah Al-Sultan Abdullah di sini pada Isnin.

Turut berangkat, Raja Permaisuri Agong,Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan Pemangku Raja Pahang,Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah.

Hadir sama, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad.

Menurut Sultan Abdullah lagi, mahkamah syariah juga perlu berfungsi untuk melaksanakan keadilan berasaskan bidang kuasa yang diberikan undang-undang dan perlembagaan selaras dengan hukum syarak.

“Berpandukan prinsip keadilan dalam Islam, mahkamah ini juga perlu bijak menggunakan kuasa budi bicara dan sentiasa berlaku adil kepada semua pihak dalam menjatuhkan hukuman terutama yang melibatkan kes-kes kekeluargaan.

“Ia termasuk mengkaji hukuman berbentuk kerja sosial bagi kes-kes tertentu supaya tidak berlaku penindasan dan diselesaikan secara budi bicara.

“Ia kerana prinsip keadilan menurut Islam ialah menjunjung amanah tuhan dan bukannya mewakili kuasa tuhan,”titahnya.

Al-Sultan Abdullah bertitah, kuasa menghukum dan memberikan pengampunan juga tidak wajar digunakan sewenang-wenangnya kerana ia bakal dipertanggungjawabkan kelak.

“Jika undang-undang tidak dilaksanakan secara konsisten dan adil pasti keadilan tidak akan tercapai kerana falsafah disebalik penggubalan sesuatu undang-undang itu telah ternoda.

“Jika perkara itu berlaku, pihak yang lemah akan menjadi mangsa kepada pihak memiliki kuasa dan menjadi titik permulaan menghalalkan penindasan dan kezaliman dalam sistem pemerintahan.

“Justeru, mahkamah syariah perlu mempunyai kecekapan dalam mengendalikan kes agar keadilan dapat dicapai,” titah Seri Paduka Baginda.

Dalam titahnya itu, Al-Sultan Abdullah meminta Hakim Syarie memastikan kes-kes yang dikendalikan dihakimi seadil-adilnya dan penghakiman dapat dilaksanakan dengan segera.

“Pada masa sama, pegawai mahkamah dan peguam syarie turut bertanggungjawab secara kolektif dalam menentukan prosiding mahkamah berjalan lancar,”ujarnya.

Titah Seri Paduka Baginda lagi, hakim syarie, pegawai mahkamah dan peguam syarie mempunyai tanggungjawab kepada pihak yang dibicarakan, tanggungjawab sosial kepada negara dalam mempertahankan integriti mahkamah dan melindungi kesucian Islam.

Sementara Al-Sultan Abdullah berkata, perasmian dan pemasyhuran bangunan Kompleks Mahkamah Syariah Negeri Pahang menjadi simbolik dan mercu tanda ketinggian institusi mahkamah syariah di negara ini.

“Saya telah disembah maklum bahawa kompleks mahkamah ini telah siap sepenuhnya 23 September tahun lalu dengan kos RM44.75 juta.

“Ketika ini hampir semua negeri memiliki kompleks perundangan syariah yang lengkap dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat,” titahnya.

Menurut Seri Paduka Baginda, kompleks mahkamah syariah yang sempurna terbina itu mampu memainkan peranan besar dalam menyampai dan mengembangkan syiar Islam.

“Diharapkan lebih banyak lagi usaha dilaksanakan untuk meningkatkan institusi Mahkamah Syariah di negara ini,” titahnya.

Tambah Seri Paduka Baginda lagi, sebarang usaha memperkasakan mahkamah syariah di negara ini sentiasa disokong tanpa berlaku diskriminasi kepada mana-mana pihak kerana prinsip utama undang-undang syariah adalah keadilan kepada semua.

Sementara itu dalam titahnya, Al-Sultan Abdullah meminta pihak berkaitan meneliti kembali cadangan hukuman diyat supaya ia dapat dilaksanakan dalam sistem keadilan di negara ini.

Berita berkaitan
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
16 minit lalu· Isu semasa
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
17 jam lalu· Isu semasa
Bekas pegawai khas kepada bekas MB Johor didakwa palsukan slip gaji
September 27, 2022· Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
September 26, 2022· Isu semasa
Popular
Pakar motivasi nafi cuba rosakkan reputasi Ebit Lew
September 28, 2022
Kerajaan perlu wujudkan mekanisme pantau, nilai pelaksanaan syor MPN
September 28, 2022
Mahkamah tolak permohonan Shafee gantung prosiding saman LHDN
September 28, 2022
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
22 minit lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding semalam berbanding dolar
1 jam lalu · Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
2 jam lalu · Isu semasa
2,445 kes semalam, dua kematian
4 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan perlu wujudkan mekanisme pantau, nilai pelaksanaan syor MPN
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok